Soha nem látott formában adják ki Bódy Gábor remekművét

  • - palosm -
  • 2017. szeptember 28.

Film

Digitálisan felújított, kvázi rendezői változat.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum kiadja DVD-n Bódy Psychéjét. Az egy dolog, hogy a pofás DVD-n lesznek érdekes extrák, például Bódy és Walter Gramming beszélgetése 1985-ből a videókorszakról, Bódy egyik rövidfilmje, és a filmhez csináltak egy elég lendületes új előzetest is.

De az igazán nagy szám az, hogy a kiadvány az eredetileg Bódyék által három változatban sztenderdizált film legteljesebb,több mint négyórás verzióját tartalmazza – digitálisan felújított formában. A rekonstrukciót a 2010-es években Hildebrand István operatőr irányítása alatt HD-ben végezték el, a munkát a Berlini Művészeti Akadémia és a C3 alapítvány támogatta.

Az eredményt eddig összesen kétszer vetítették nyilvánosan Magyarországon, ami önmagában is egyfajta botrány, de ezen most lépjünk túl.

Az igazán agybizsergető szenzáció egyébként a 4K felbontású felújítás lenne – ilyesmire állítólag már képes a Filmalap által bekebelezett Filmarchívum, sőt szándékában is áll. De hogy Bódy filmjét felújítják-e 4K-ban, azt nem tudjuk.

Figyelmébe ajánljuk