chili&vanília

Az első zöldek

Gasztro

Első zöldek levélpesztóval, burratával

Apró méretű, éppen csak a földből kiszedett babarépák, harsogóan zöld salátalevelek, a lehető legfrissebb spenót, fodros és fekete kel, zsenge, piros-fehér francia retek, a legédesebb újhagymák, koriander, mizuna, apró céklák – megérkeztek a tavasz első, primőr hírnökei a piacra. Az első zöldekkel nincs is más feladata az embernek, mint hogy békén hagyja őket, és vagy nyersen, frissen, salátaként, vagy minimális hőkezelés után fogyassza ezeket úgy, hogy a finom ízük maximálisan megmaradjon. Aztán ott állunk mindig a sok levéllel (cékla, répa, retek például), nehogy eszünkbe jusson ezeket kidobni, azonnal mindent fel kell használni! Remek megoldás lehet mindig egy üveg pesztó, amibe az összes levelet bedobhatjuk. Hihetetlenül változatosan tudunk vele később is főzni, hiszen belekeverhetünk egy-egy evőkanállal egy körözöttbe, túrókrémbe, tojássalátába, görög joghurtba, lehet belőle göngyölt hús vagy kelt tésztás csiga ízesítő tölteléke, halmozhatjuk tavaszi zöldséglevesre. Egy pesztós tésztát pedig megfejelhetünk némi mozzarellával vagy burratával, mint az alább ajánlott langyos, piaci zöldek esetében.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk