chili&vanília

Moszkvai szerzemények II.

Gasztro

Az ember felocsúdik az első ámulatból, hogy Moszkva mennyire lélegzetelállító, majd a kezdeti sokkhatás után gasztronómiailag is beleveti magát a részletekbe. Apró, hangulatos bisztrókból kevés van, a legjobb éttermek többsége különböző nagybefektetői csoportok portfóliójának egyik eleme, így hatalmasak és látványosak. A legnépszerűbbek nonstop nyitva tartanak, előfordul, hogy hajnalban térnek be a vendégek. A Grand-Café Dr. Zhivago a moszkvaiak körében is az egyik legkedveltebb hely, nem csak azért, mert a Vörös térre nyújt kilátást, de azért is, mert itt a legjobb a reggeli. Palacsinták sósan és édesen, különböző gabonákból készülő kásák, pirogok és egyéb töltött táskák, füstölt halak, kaviár, másnaposság elleni levesek. Na meg egy komplett szekció a túrós, sajtos, joghurtos fogásoknak. Az orosz tejtermékek ugyanis híresen jó minőségűek, az orosz gasztronómia elképzelhetetlen nélkülük. Szirnyiki, a híres túrótócsni, amit még egy kis tejföllel fejelnek meg; Gurjev kása, a Dmitrij Gurjev 19. századi pénzügyminiszterről elnevezett gazdag tejbegrízpuding, amit magokkal és kandírozott gyümölcsökkel sütnek be. Vagy éppen az alább ajánlott tvarozsnaja zapekanka, amit gyakran reggelire fogyasztanak, pedig valójában inkább desszert, hiszen egy könnyű túrótortáról van szó. A legfinomabbat ebből a műfajból a Severyane nevű étteremben kóstoltuk (reggelire), ha valakit arra visz az útja, ki ne hagyja. Egyike a ritka, kisebb méretű éttermeknek, specialitása, hogy mindent fatüzelésű kemencében sütnek. A túrótortát is.

 

Szuperegyszerű orosz túrótorta (zapekanka)

Hozzávalók (8–10 szelet)

 

75 dkg krémes túró

5 tojás

16 dkg porcukor

2 dl tejföl

7,5 dkg búzadara

5+2 dkg olvasztott vaj

1 teáskanál só

2 citrom reszelt héja

10 dkg mazsola

Tálaláshoz: házi dzsem vagy gyümölcskompót, tejföl

 

Egy nagy keverőtálba tesszük a krémes túrót. Nem a hagyományos, morzsalékos túrót használjuk, hanem a dobozos, natúr (nem édes) túrókrém vagy krémes túró néven kapható változatot. Ha másfajta túróval dolgoznánk, azt át kell passzírozni. A túróhoz hozzáadjuk az egész tojásokat, a porcukrot, a tejfölt, 5 dkg olvasztott vajat, és elektromos kézi habverővel teljesen simára keverjük. Beletesszük a búzadarát, majd 30 percig lefedve hagyjuk állni, ez­alatt a gríz kissé megdagad és felszívja a nedvességet. A masszát sóval és a két (lehetőleg kezeletlen) citrom reszelt héjával ízesítjük, majd belekeverjük a mazsolát. A maradék 2 dkg olvasztott vajjal kikenünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát, majd ebbe öntjük a túrós masszát. 180 fokos sütőben, kb. 45 percig, tűpróbáig sütjük. Langyosan a legfinomabb, de teljesen lehűtve lehet a legszebben szeletelni. Házi dzsemmel, lekvárral, gyümölcskompóttal tálaljuk, mellé tejfölt kínálunk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk