chili&vanília

Sörgasztronómia

Gasztro

Nem kérdés: soha nem járt a sörkultúra olyan magaslatokban, mint manapság. Elsősorban a kézműves söröknél tapasztalható néhány éve fejlődés és fellendülés. Szinte nincs hétvége, amikor valahol a világon ne kerülne sor valamilyen kézművessör-fesztiválra, és szinte nem akad hét, amikor valamelyik kifőzde ne állna elő új sörrel. Így van ez néhány éve itthon is, a kézműves sörök rajongóinak saját rendezvényei, helyei és sztárjai vannak, az izgalmas sörök választéka egyre bővül. A trend gyökerei a tengerentúlra vezetnek vissza, ahol kb. három évtizeddel ezelőtt születtek az első ízek, mintegy tiltakozásképpen az egyre sivárabbá és egysíkúbbá váló amerikai sörgyártással szemben.

A világ (és lassan a hazai gasztronómia) séfjei felfedezik a sörrel főzés szépségeit is. Ahány típusú sör, annyi íz. Magam ötéves brüsszeli élet után sem tudtam megkedvelni a sört, a vele való főzést viszont rendkívül inspirálónak tartom. Az alábbi csirkemájas recepthez szakértőkkel való konzultáció eredményeképpen fűszeres, malátás barna sört ajánlok – beforralva az ízei szenzációsak a karamellizált hagymával és a mazsolával együtt.

Barna sörös, mazsolás csirkemáj sütőtökrösztivel

Hozzávalók (4-6 adag)

 

80 dkg csirkemáj (szív nélkül), szobahőmérsékleten, tisztítva

1 evőkanál olívaolaj

2 nagy fehér hagyma, vékonyra szeletelve

1 evőkanál nádcukor

3 dl barna sör

2 dl leszűrt húsleves

1 narancs leve

1 csomag (10 dkg) aranymazsola

 

60 dkg sütőtök

3 szál újhagyma, vékonyra karikázva

2 tojás

2 evőkanál liszt

2 evőkanál étkezési keményítő

1 kávéskanál currypor

só, bors

sütéshez olaj

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. A csirkemájat meglocsoljuk kevés olívaolajjal és megborsozzuk – sózni csak sütés után fogjuk, hogy ne keményedjen meg. Egy alufóliával borított tepsire tesszük, majd kb. 7 percre a sütőbe tesszük, hogy a külseje kissé megpiruljon. Miközben sül a máj, elkezdjük főzni a mártást. A vékonyra vágott fehér hagymát kevés olajon dinszteljük; amikor nagyjából puha, megszórjuk a nádcukorral, és kissé megpirítjuk. Felöntjük a barna sör felével, majd a negyedére beforraljuk. Ekkor jöhet hozzá a sör másik fele, az alaplé, egy narancs leve, valamint az aranymazsola (áztatni nem kell, mert a mártásban puhul meg). Újra beforraljuk a fe­lére, majd ebbe a mártásba tesszük az elősütött csirkemájat, ebben fejezzük be. 5 percig főzzük, hogy megpuhuljon, s a közepe még maradjon rózsaszínű. A sütőtökrösztihez a sütőtököt lereszeljük a reszelő nagy lyukán. Egy nagy üvegtálban hozzákeverjük a vékonyra szeletelt újhagymát, a két tojást, a lisztet, a keményítőt, a sót, a borsot és egy kávéskanál curryport. Forró olajba teszünk egy-egy púpos evőkanálnyit a masszából, majd kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalán aranyszínűre sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk