chili&vanília

Szilvás csirke

Gasztro

A mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínűbb és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába:

Indiából a csodálatos basmati rizs, az araboktól a bárány, a datolya vagy a füge változatos használata, a törököktől a joghurt és az aszalt gyümölcsök, no meg több irányból a különböző egzotikus fűszerek. Mindezek az éghajlat adta adottságokkal gazdag, izgalmas és elegáns konyhaművészetet eredményeztek. Középpontjában az ún. khoreshek, vagyis fűszeres, lassan főtt egytálételek állnak, amelyekben gyakran párosítják a húsokat gyümölcsökkel. Például a kacsát gránátalmával (és dióval), a bárányt birsalmával (és spenóttal), a csirkét szilvával (Khoresh Aloo).

Az alábbi ételt a Szilvás csirke című francia film ihlette, amely Iránban játszódik, és amely nyolc kis történetben meséli el Nasser Ali Khan hegedűművész életét és halálát. A batyuban fűszeres sültcsirke-töltelék, aszalt szilvával, sok sáfrányos karamellizált hagymával és fűszerekkel.

Rétesbatyu fűszeres, aszalt szilvás csirkével

Hozzávalók (24 darabhoz)

Töltelék:

4 csirkecomb

só, bors

4+4 evőkanál olívaolaj

60 dkg hagyma, vékonyra szeletelve

1 evőkanál barnacukor

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

frissen reszelt szerecsendió

negyed kávéskanál sáfrány 4 evőkanál forró vízben

kioldva

20 dkg aszalt szilva forró vízbe áztatva, félbevágva

fél zöldalma meghámozva, apró kockákra vágva

2 csomag 8 lapos (2°15 dkg) réteslap

10 dkg olvasztott vaj

1 tojás

A tetejére szezámmag

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, megkenjük 4 evőkanál olívaolajjal, és 190 fokos, előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szaftosra sütjük. Közben karamellizált hagymát készítünk: 4 evőkanál olívaolajon először üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, majd lassú tűzön, kb. további 15 perc alatt aranyszínűre sütjük (a saját cukortartalmától eleve kissé karamellizálódik). A végén hozzáadjuk a barnacukrot, még néhány percig pirítjuk. A karamellizált hagymához adjuk a fahéjat, szegfűborsot, a frissen reszelt szerecsendiót, valamint a sáfrányt, amelyet előzőleg 4 evőkanál forró vízbe áztattunk. A forró vízbe áztatott és félbevágott aszalt szilvát is a hagymához adjuk. A megsült csirkecombokról lefejtjük a húst (a bőrét is), és falatnyi darabokra aprítjuk. A szilvás-hagymás raguhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzákeverjük a felkockázott, nyers zöldalmát. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A réteslapokat kettéosztjuk (4 lap legyen egy réteg), megkenjük olvasztott vajjal, és mindegyikből 6 téglalapot vágunk. Egy-egy púpozott evőkanálnyi tölteléket helyezünk rá, a két szélét behajtjuk, majd 5°11 cm-es batyukat hajtogatunk. Tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 15 perc alatt arany színűre sütjük. Langyosan tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk