chili&vanília

Vörös és fekete

Gasztro

Kókusztejes spenótkrémleves feketelencsével

Az újévi lencse mellett valószínűleg sok asztalnál elhangzik: milyen kár, hogy az év során nem jut eszünkbe gyakrabban ez az aprócska alapanyag. Kiváló kamrakincs, tehát mindig tarthatunk belőle otthon, ráadásul az egyik legegészségesebb hozzávaló, főleg, ha valakinek netán az újévi fogadalmai közé került a húsmentes, vagy kevesebb húst felvonultató konyha gondolata. A szójabab mellett a lencse bír ugyanis a legmagasabb fehérjetartalommal, de vas- és rosttartalma sem elenyésző. Az egyik leg­ősibb élelmiszer, a Közel-Keletről származik, később Egyiptomban, Indiában is óriási mennyiségekben kezdték el termeszteni, ma Indiában és Kanadában terem a legtöbb, utóbbiból érkezik a szilveszteri lencsénk nagy része is. Az Ókorban az egyiptomiak kereskedtek vele a legtöbbet, a vatikáni obeliszk szállításánál például állítólag 120 ezer kiló lencse szolgált csomagolóanyagként (Maguelonne Tussaint-Samat: A History of Food). A 17. századi Európában megvetették, és leg­inkább lovak takarmányaként tartották számon, kulináris értékét csak a francia forradalom után nyerte vissza.

A Puy francia zöldlencse ma is kimondottan nagy becsben tartott alapanyag az ínyencek körében is. Főzés után is nagyon szépen tartja a formáját, jól illik hozzá a dijoni mustáros öntet, a bacon, vagy éppen a kecskesajt. Az aprószemű, feketelencse kicsit földesebb, diósabb ízű, kiváló pl. gombákkal, vagy édeskés gyökérzöldségekkel. A korallszínű, mutatós vöröslencse igen népszerű a gyors puhulási ideje miatt, szép színét és állagát viszont sajnos hamar elveszíti, inkább pürékbe, levesekbe alkalmas. Gazdag és inspiráló a lencsék nemzetközi világa, a török, mentás lencselevestől, az indiai dhalokon át a modenai zampone nevű töltött sertéslábbal tálalt olasz újévi ételig vezet. Az alább ajánlott levest a tehetséges magyar séf, Huszár Krisztián étele ihlette, az övé sokkal elegánsabb, a currymártásában nincs spenót, helyette kesernyés matcha tea teszi izgalmassá, tálaláskor pedig shimeji gombát ad hozzá. Ez itt a házi változat, húsz perc alatt. Hogy az idén szépek és gazdagok legyünk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.