Már most összejött a 2024-re tervezett hiány 103 százaléka

  • narancs.hu
  • 2024. május 9.

Gazdaság

A hiány közel 60 százalékát az állampapírok kamatai vitték el. 

A Pénzügyminisztérium (PM) "A kormány erősíti a költvégvetési stabilitást" címmel adott ki közleményt csütörtökön (mely a kormány honlapján a hírek között fel sincs tüntetve), melyből valójában az derül ki, hogy a költségvetési hiány már április végére túllépte az idei évre tervezett célt. 

A közlemény szerint április végéig az államháztartás központi alrendszere 2 597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, de mint a hvg.hu rámutatott, az eredeti terv az volt, hogy az egész évre 2514,8 milliárd forint hiányunk lesz, most már ennek a 103,2 százalékánál tartunk.

Ezen belül a központi költségvetés 2 590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak. 

Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1 507,8 milliárd forintot tettek ki, amely 632,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A PM megjegyzi, hogy a kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került – magyarul az inflációkövető állampapírok kamatainak kifizetése teszi ki a hiány közel 60 százalékát.   

A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások április végéig 540,0 milliárd forintot tettek ki.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 2 371,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 872,9 milliárd forintot fordítottunk április végéig.

A közlemény szerint az előző év azonos időszakához képest az adó- és járulékbevételek 9,8 százalékkal magasabban teljesültek, a hiány és az adósság csökkentése miatt pedig a kormány átütemezett 675 milliárd forintnyi állami beruházást.

A közlemény egyébként azzal a felütéssel indít, hogy "a magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot". 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk