Napelempályázatok: még mindig nem kapta meg mindenki a pénzt, ami egyre kevesebbet is ér

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Gazdaság

Az áremelkedések miatt egyre többet kell beletenni majd a beruházásba, és a szabályok sem tiszták. 

A 2021-ben kiírt lakossági napelemes pályázatok nyerteseinek mindössze fele kapta meg idén szeptember elejéig a támogatást, a kifizetések lassúságát a kínálat akadozása, az euró árfolyamának emelkedése és a kivitelezési díjak meredek emelkedése is fokozza – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A szervezet szakértői szerint ezért a második pályázati fordulót át kell tervezni, kiszámíthatóbb szabályozási környezetre van szükség, a támogatott pályázókat pedig energiaközösségek létrehozására érdemes ösztönözni.

A közleményben a szövetség arról ír, hogy bár a rezsicsökkentés csökkentése óta megugrott a lakossági napelemes rendszerek iránti igény (amik hozzájárulhatnának a földgázfogyasztás csökkenéséhez is), az ugrásszerűen megnövekedő megrendeléseket a kivitelező cégek nehezen tudják lefedni. Emellett az is gond, hogy a tavaly kiírt elsőkörös pályázatok nyerteseinek még mindig csak a fele kaphatta kézhez a támogató okiratát, a pályázat beadási határideje óta eltelt nyolc hónap alatt pedig a kivitelezési költségek jelentősen megemelkedtek az euró árfolyamváltozása, a piaci kereslet növekedése és a kínálat akadozása miatt. Emiatt pedig a 100 százalékosnak hirdetett támogatási arány a valóságban akár 50 százalékosra is csökkenhet, az áremelkedés költségeit pedig saját forrásból kell majd a nyertes pályázóknak előteremteni.

A napelemes pályázatok EU-s forrásból származó részét a kormány eredetileg a Helyreállítási Alapból akarta biztosítani, de a magyar Helyreállítási tervre még nem bólintott rá az Európai Bizottság, így a kormány egyelőre állami forrásból tervezi a lakossági napelemes pályázatokat finanszírozni.

Kovács Bence, az MTVSZ közösségi energia programvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy 2024. január 1-től már nem lehet éves szaldós elszámolással a hálózatra csatlakozni újonnan telepített napelemes rendszerrel, de az új szabályok a mai napig nem ismertek, így jelenleg nehezen becsülhető meg a beruházások megtérülése is

A természetvédők szerint a felsorolt problémák miatt át kellene tervezni a második körös pályázatot: ki kell alakítani a 2024. január 1. után életbelépő elszámolási rendszert és a helyben termelt zöld villamosenergia megosztásában közreműködő elosztóhálózat-üzemeltetőkre vonatkozó részletes szabályokat is, ezekkel ugyanis már tervezhetőbbé válna egy-egy ilyen beruházás és hatékonyabban lehetne elkölteni a közpénzeket is. 

Az MTVSZ szerint ugyanakkor az újabb lakossági napelemes pályázatok meghirdetését célszerű lenne a támogatott pályázók energiaközösségbe való belépésének, szerveződésének ösztönzésével is egybekötni. Ez azt jelentené, hogy közösségek, önkormányzatok, lakossági csoportok maguk termelik meg az energiát, jellemzően napelemes rendszerekkel. A több háztartást összefogó közösségi energetikai rendszerek mellett szól, hogy az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hasznosítása esetén is a villamosenergia-hálózat terhelése nélkül kínálnak lehetőséget a lakosság szélesebb körének bekapcsolására a megújuló alapú energiatermelésébe-, fogyasztásba- és körforgásba.

Az MTVSZ részletes javaslata itt olvasható. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.