Vajon melyik adatról nem beszélt Varga Mihály egy podcastban?

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 26.

Gazdaság

Merész volt Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor a gazdaságról beszélt egy propaganda podcastban Kovács államtitkárnak nyilatkozva.

A merész igazság Magyarországról című kormányzati podcastban mesélt Varga Mihály pénzügyminiszter Kovács Zoltánnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárának az ország gazdaságáról. A merész mindenképpen megfelelő jelző, az igazság már neccesebb.

"Mi azt mondjuk, hogy nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket kell beszedni, és hogyha lehetőség van rá, az adóalapot gazdaságfehérítésen keresztül szélesíteni; ha többen fizetünk adót, kevesebbet kell fizetni" – mondta Varga, bár soha senki nem is mondott mást. A miniszter szerint a gazdaság fehéredése már az adóbevételeken is látszik, amelyek az elmúlt években folyamatosan nőttek. Valójában az a tény, hogy nőttek az adóbevételek, nem jelenti azt, hogy ez okvetlenül a gazdaság fehéredése miatt következett be. Így nem is áll meg az a miniszteri állítás, miszerint igazolni tudná, hogy az alacsonyabb adókulcs miatt lett magasabb bevétele az államnak. Ezt hatástanulmányokkal lehetne alátámasztani, ilyeneket azonban nem készít, illetve nem hoz nyilvánosságra a kormány.

Varga szerint 2023 a rendszerváltozás óta a legveszélyesebb év Magyarországon, ezért a "kockázatot kell csökkenteni és tartalékokat kell építeni". A miniszter szerint a kormány célja, hogy a munkahelyvédelem, a nyugdíjak reálértékének a megőrzése, a rezsivédelem fenntartásán keresztül egy működőképes, pénzügyileg is biztonságos környezetet tudjon teremteni. Ennek némileg ellentmond, hogy 2021 óta drasztikus mértékben nőtt az államadósság finanszírozásához szükséges hitelek kamatkiadása, 2000 milliárd forint helyett az idén már több mint 3000 milliárd forintot kénytelen erre költeni az állam. 

Eredményes és sikeres volt a magyar gazdasági modell, mondta a tárcavezető, felidézve, hogy 2010-ben még csőd előtt álló országként emlegettek bennünket, 2019-ben azonban már a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az Európai Unióban. Persze, 2008-ban gazdasági világválság volt, azt követően pedig több mint tíz éven át tartó konjunktúra következett.  Varga úgy látja, Magyarországnak "aktív, cselekvőképes kormánya" van, amely nemcsak "futballbíróként sétálgat a pályán és néha, hogyha szabálytalanságot lát, akkor a sípjába fúj", hanem ő maga is az egyik játékosa, alakítója a folyamatnak. Hogy mennyiben felel meg a labdarúgás szabályainak az, hogy a bíró is rúghat gólt, arra nem tért ki. 

 A legfontosabb a demográfiai kérdés a pénzügyminiszter szerint. Ha csökkenő népességgel futunk rá a következő tíz-húsz évre, akkor a gazdaságban is súlyos, nehezen kezelhető sérüléseket fogunk okozni. A KSH adatai szerint 2022-ben 88 ezer 400 gyerek született Magyarországon, öt százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. Ezek szerint nem igazán vált be a kormány demográfiát érintő terve.

Varga szerint a költségvetés legfontosabb célja a rezsivédelem fenntartása, emellett nagyon komoly hiánycsökkentés is várható, hiszen a tavalyi 6,1 százalékos hiány után 3,9 százalékot terveznek idén. Eredetileg 3,5 volt a hiánycél, de tavaly év végén át kellett írni a költségvetést, így lett a tervezettnél jóval magasabb a célszám. Varga az államadósságot illetően is optimista hangot ütött meg. Míg a baloldali kormányoknál folyamatosan nőtt az államadósság aránya, a polgári kormány most, a veszélyek korába lépve, a kockázati szintet csökkentve, az államadósságot is csökkenti. 

Az államadósság mértéke a GDP 65 százaléka volt 2020-ban, innen villámgyorsan ugrott fel 76,8 százalékra 2021 év végére, év közben azonban 80 százalék fölött is járt. Tavaly 76 százalék környékére csúszott az adósság. Ezt azért nem indokolt tartósan csökkenő trendnek beállítani. Arról nem beszélve, hogy ez a csökkenés – és a várható idei is – egy dolognak köszönhető: az inflációnak. A nominális GDP 16 százalék felett emelkedhet az idén, vagyis az adósságot lassan kinövi az infláció. Varga erről, vagyis az inflációról egy szót sem beszélt. Nem csoda. Decemberben az infláció 27 százalék volt, az idén pedig az éves infláció 15 százalék lehet, ami toronymagasan a legrosszabb adat Európában. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.