A fekete és kockás színű péntek, ami meggyőzte a nővért, hogy érdemes folytatni

  • narancs.hu
  • 2016. április 15.

Hírnarancs

Tiltakoztak ma a kockás tanárok és a fekete nővérek, Tarlós beszólt Vitézynek, kinyithatnak a boltok vasárnap, Kiss László még egy nőt erőszakolhatott meg, vannak még élő rokonai Leonardo da Vincinek. Híreink a napos hétvége előtt.

A kockás-feketék…

Csendesebbre sikerült a mai kétórás tanársztrájk a múltkori, március 30-i egyórás tiltakozásnál. „A fekete/kockás nap az oktatás szabadságáért és a szolidaritásért” elnevezésű eseményt ezúttal a Mendrey László vezette Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg, a március 30-i eseményt szervező Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform pedig támogatta a sztrájkot. Ezúttal kevesebben vonultak az iskolák elé, a sztrájk főként a négy fal között és a tanárikban zajlott. Akadtak azért lelkes tanárok és diákok Budapesten, Pécsett és szerte az országban, akik az egészségügyi dolgozókkal szolidaritást vállalva fekete pólóban és kockás szalaggal (vagy fordítva) fejezték ki egyet nem értésüket a kormány oktatáspolitikájával. Sokan azonban már az április 20-i egész napos sztrájkra készülnek, vagy egyszerűen csak megijesztette őket Palkovics László, aki azt mondta, munkajogi következménye is lehet annak, ha valaki kimegy ma reggel 8 és 10 között az iskola elé, esetleg a bérükből is levonják a sztrájkkal töltött munkaórákat.

false

 

Fotó: Gera Márton

…és a fekete-kockások

Tiltakoztak ma a rendszer ellen az egészségügyi dolgozók is: Sándor Mária ugyanis fekete ruhás napot hirdetett a tanári akcióhoz kapcsolódóan, és azt kérte az egészségügyben dolgozóktól, hogy a tanárokkal szolidaritást vállalva mozduljanak meg, tiltakozzanak, amiért nem működik a rendszer. Korábban egy blogbejegyzésben a fekete ruhás nővér azt mondta: „Elég volt, feladom”, ám írása után olyan sokan keresték meg és biztosították támogatásukról, hogy úgy döntött, április 15-re egy újabb akciót szervez. Ő maga a Madarász utcai Kórház előtt demonstrált társaival, a kórházak (és sok iskola) kerítéseire fekete szalagokat tűzdeltek, és az akció sikere végül Sándor Máriát meggyőzte: folytatja. (A megmozdulás előtt vele készült interjúnkat itt olvashatja.) Közben a PM egy óriási fekete zászlót feszített ki a Parlament elé, kifejezve tiltakozásukat, ám valamivel dél után a rendőrök véget vetettek Szabó Tímeák akciójának.

Ezt örökre jegyezd meg!

Nagyot ment ma Tarlós István főpolgármester a pénteki sajtótájékoztatóján, ahol azt próbálta elmagyarázni az egyre dühösebb biciklistáknak és támogatóiknak, hogy a napokban kiszivárgott főpolgármesteri utasítás egyáltalán nem az, aminek látszik, ráadásul nemcsak kiszivárogtatás történt, hanem egyenesen lopás, az ő szavait meg mindenki félreérti; nincs itt se döntés, se semmiféle látnivaló, visszafejlesztés meg pláne, lehet hazamenni. A legszebb mégis az volt, ahogyan a korábban a fejlesztési tervek ellen felszólaló Vitézy Dávidot rendre intette az alábbi, papírból felolvasott (!) mondattal: „Nem egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, bezárt múzeumot kegyelemből vezető közgazdász fogja meghatározni minden felelősség nélkül egy liberális klubból és night klubból Budapest közlekedését. Ezt jól jegyezzék meg.”

false

 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Nyithatnak a boltok

Ma már meg is jelent a Magyar Közlönyben a vasárnapi nyitvatartást újra lehetővé tehető törvénymódosítást, amiről kedden szavaztak a Parlamentben. Eszerint az üzletek nyitvatartási idejét ezentúl a „vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembe vételével a kereskedő állapítja meg”. Ennek ellenére az MSZP továbbra is gyűjti az aláírásokat, ami Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerint nem legitim.

Még egy nemi erőszak?

A Blikk értesülései szerint Kiss Lászlót és úszótársait (V. Lajost és L. Lászlót) nem egy, hanem két nemi erőszakkal vádolta a bíróság 1962-ben. Az írásos ítéletben ugyanis szerepel egy másik eljárás is, ahol a bíróság „mind a három vádlottat felmentette az ellenük további egyrendbeli erőszakos nemi közösülés büntette miatt emelt vád alól, éspedig bizonyítottság hiánya címén”. A kor hasonló büntetőügyeit ismerő Tóth Eszter Zsófia történész az újságnak elmondta, valóban volt egy ilyen ügy, az ügyészség erre is büntetést kért, ám az áldozat egymásnak ellentmondó vallomásokat tett a tárgyalások során, így annak felmentés lett a vége.

Jó kis rokonság

Olasz kutatók Leonardo da Vinci 35 élő rokonát azonosították be archívumok és sírkövek hosszas tanulmányozásával. A rokonok da Vinci apjától származnak, mindannyian Toscanában élnek, van köztük építész, rendőr, cukrász, nyugdíjas kovács, és nem mellesleg a híres rendező, Franco Zeffirelli is.

Figyelmébe ajánljuk