Dzsihadisták helyett felvidéki magyarokat csípett meg a TEK

  • narancs.hu
  • 2015. november 25.

Hírnarancs

Az oroszok és az ukránok most a gázon balhéztak össze. A magyarok csak külföldön tudnak spórolni. Senki nincs az NB I-es meccseken. Döbbenetes szerdai hírözön.

Egyre több részlet kerül nyilvánosságra a TEK – tegnap bejelentett – hétvégi letartóztatásairól. Az index információi szerint a vasárnap elfogott két magyar és két külföldi állampolgár nem kötődik iszlamista terrorszervezethez, ráadásul az ügyészség csak egyikük esetében kezdeményezte az előzetes letartóztatást, de a bíróság ezt is visszautasította. A gyanúsítottak így szabadlábon védekezhetnek. A Fővárosi Törvényszék közleményéből kiderül, hogy a robbanóanyagokat egy Veszprém melletti erdőben találták a „második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő” elkövetők, a külföldi kapcsolat pedig felvidéki magyarokra utalhat. A szombaton lőfegyverekkel elkapott két magyar állampolgár ügyében Hajdu János TEK-főigazgató szerint sem merült fel a nemzetközi terrorizmus gyanúja, igaz, ők előzetesbe kerültek.

false

A TEK a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén is beszámolt az akciókról. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az ülés után azt mondta, nem dzsihadistákról, nem az Iszlám Állam magyarországi sejtjéről, hanem zavaros ideológiával rendelkező radikálisokról van szó. Azt ugyanakkor a bizottság több tagja is megerősítette, hogy a TEK intézkedései valós veszélyt hárítottak el.

Nem kell a gázotok!

Az orosz Gazprom ma délelőtt leállította az Ukrajnába irányuló gázszállítást, mivel az ukrán Naftogaz vállalat nem utalta el a következő előleget az oroszoknak. Később Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy a jövőben nem is vásárolnak több gázt Oroszországtól, mivel függetleníteni szeretnék energiaellátásukat. A kormány arról is határozott, hogy megtiltja az orosz repülőgépeknek az ukrán légtér használatát.

Az ilyen viták során rendszerint felmerül, hogy az ukránok esetleg megcsapolhatják a Nyugat-Európába tartó orosz gázvezetékeket, ezzel veszélyeztetve a többi ország, így Magyarország gázellátását is. Azonban gáztározóink telítettsége és az egyéb importlehetőségek alapján úgy tűnik, jelenleg nem kell ellátási nehézségektől tartanunk.

Kétsebességes Európa

A magyarok 56 százaléka egyáltalán nem tud pénzt félretenni, és a maradék szerencsések is csak átlagosan havi 36 ezer forintot spórolnak – derült ki az Intrum Justitia követeléskezelő éves jelentéséből.

Ehhez képest a Világgazdaság arról számolt be, hogy 2014-ben 920 milliárd forintos, rekordnak számító összeget utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok. Ez havi átlagban 200-250 ezer forintos megtakarításokat feltételez.

Akadozó elszámoltatás

Első fokon felmentette a Budapest Környéki Törvényszék Székely Árpád volt nagykövetet és társait a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása miatt indult perben. Ugyan a magyar államtól 23,7 millió dollárért megvett ingatlant az oroszok nem sokkal később 100 millióért értékesítették, a bíró szerint ebből nem következik a hűtlen kezelés, mivel a telek eleve orosz tulajdonban volt, és magát a felépítményt sem lehetett volna az orosz állam engedélye nélkül továbbadni.

false

 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Ma szabadul a börtönből a többek közt a Mol–Ina-ügy miatt gyanúsított Ivo Sanader volt horvát kormányfő. Védői arra hivatkozva kérték szabadlábra helyezését, hogy letelt az a három és fél éves határidő, ameddig a vizsgálati fogság tarthat.

Üres stadionok

A magyar labdarúgás napján az NB I-es mérkőzések nézőszámának növelését nevezte meg feladatául Csányi Sándor MLSZ-elnök, mert szavai szerint „gyakorlatilag elfogytak a nézők” a stadionokból. Csányi szerint amúgy a mérkőzések színvonala javul, azt már mi tesszük hozzá, hogy nyilván a stadionoké is!

Figyelmébe ajánljuk