Hírhamisítás és atomerőmű-reklám, avagy meddig süllyed még a Tv2?

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. nov. 15., 19:52
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A fideszes propagandatévé a Harcosok Klubjának babérjaira tör, Hosszú Katinka szerint Gyárfásnak mennie kell, a Kiscsibész tér egy nap alatt felszabadult. Keddi híreink.

Hírhamisításra per

Pert indít a Jobbik „a fideszes médiabirodalom” több sajtóorgánuma ellen hírhamisítás miatt, jelentette be ma Dúró Dóra. A párt azután akadt ki, hogy tegnap a Tv2 konkrétan hírhamisítóvá lépett elő, és egy aprócska vágással máris a saját (és a kormány) ízlésének megfelelő mondatot kreált és adott Vona Gábor szájába. A Jobbik elnöke ugyanis arról beszélt, hogy járt értelmiségi összejövetelekre, ami egyébként Orbán Viktor polgári köre, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör volt. A Tények a mondat második felét lenyisszantva hozta le az anyagot, azt sugallva, hogy Vona elismerte Terry Black (a Tv2 hiteles hírforrása) vádjait, miszerint melegbulikban vett részt.

false

Ezt persze fotóval is bizonyították, amiről szintén bebizonyosodott, hogy nem az, aminek látszik, így a Jobbik médiahatósági panaszbeadvánnyal élt és polgári pert indít a csatorna ellen. Ahogy terveik szerint a PestiSrácok, az Origo, a Lokál és a Ripost ellen is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság még a párt bejelentése előtt az Index kérdésére azt válaszolta, még nem tudják, indítanak-e a csatorna riportjai miatt eljárást.

Harcosok Klubja

És ha nem lett volna elég az elmúlt pár nap néhány gyomorforgató Tv2-s riportja, a csatorna elképesztő technikai bravúrral még az atomerőművet is megpróbálta nézői körében kicsikét népszerűsíteni. A Forbesnak a csatorna sajtóosztálya ezzel magyarázta a Harcosok Klubjában azért jobban működő effektet: „November 10-én, a tudomány világnapja alkalmából egész napos együttműködésünk volt az MVM Pakssal, melynek keretén belül pillanatreklám-, más szóval sting megjelenések is voltak.” A reklámtörvény egyébként tiltja a tudatosan nem észlelhető reklámokat. Bár az MVM-et népszerűsítő kép roppant bénán és sokszor egymás után lett bevágva, úgyhogy alig nevezhető tudatosan nem észlelhetőnek.

Ma egyébként kiderült az is, hogy lelép a Tv2-től a Tények felelős szerkesztője, Balogh Zsuzsa, hivatalosan családi okokra hivatkozva.

Gyárfás mondjon le!

false

Hosszú Katinka ismét keményen fellépett a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás ellen. A Facebookon megosztott nyílt levelének lényege, hogy a szövetség szégyenletes körülményeket biztosít a felkészüléshez az úszóknak, Hosszú nélkülük sokkal többre ment, és sem a kapcsolatuk, sem ezek a feltételek nem lettek jobbak az elmúlt időszakban, Gyárfás pedig az úszók kiváló eredményeinek köszönheti a pozícióját, no meg a legkevésbé sem demokratikus szavazásoknak. Végül azt írja, ha Gyárfásnak valóban fontos a magyar úszás, mondjon le végre a tisztségéről. A levelet itt olvashatják.

Mellékletben a Népszabi

Négyoldalas Népszabadság-melléklettel jelent meg ma a Libération. A francia balliberális lapban a Népszabadság újságírói a lap felfüggesztésének történetén túl írtak a sajtószabadság veszélyeztetéséről, a NER fékek és egyensúlyok nélküli világáról, az október 2-i népszavazásról, a korrupciós botrányokról és a médiapiac átalakulásáról is. Itt lehet belepillantani.

Volt vasrúd, nincs vasrúd!

És hogy egy jó hírrel zárjuk a mai napot: tegnap az Index megírta, hogy a Harminckettesek terénél található, frissen felújított Kiscsibész téren hajléktalanűző vasrudakat szereltek a dizájnpadokra, nehogy véletlenül le tudjanak feküdni rájuk. A sors fintora, hogy a teret egyébként egy hajléktalan kezdte rendbe tenni. Erre tessék, ma reggelre felszabadították a padokat, eltűntek a nemcsak gonosz, de ocsmány rudak. Lehet végre valaminek örülni!

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. nov. 15., 19:52
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  yoyo
  2016. november 16., szerda 10:39
  Az atomerőműreklám egyszerűen lebilincselő.
  Egy hagyományos félperces szpot esetleg alkalmas lehet az atomenergiával kapcsolatos félelmek és tévhitek eloszlatására, az előnyök ismertetésére.
  Ez az 1 kockás módszer viszont kifejezetten a vágyébresztésre, a sóvárgásra, esetleg valamivel szembeni félelem, idegenkedés felkeltésére tűnik alkalmasnak.
  Mivel nem valószínű, hogy negatív hatást szeretnének ezzel elérni, marad, hogy az emberek kezdjék szexinek (trendinek és fancynek) érezni a nukleáris energiát.
 2. 6
  rworse
  2016. november 15., kedd 23:18
  Nem mellesleg, Vona most kb. azt kapja, amit ők az Alfahíren nap mint nap művelnek.
 3. 5
  rworse
  2016. november 15., kedd 23:03
  2012 óta két Hosszú Katinka van. Egy eredeti, ő a Katinka, aki úszik, aki a mindennapi életben emberként kommunikál az emberekkel, akinek van egy természetes intelligenciája, sokat vigyorog, van arca, szeret őszintén beszélni. Egy másik pedig szimulákrum, ő a Tusupné, az üzletasszony, a lárvaarcú imádkozó sáska, neki maszkja van (vastag, ijesztő smink), ő sajtóértekez, manifesztál, robotszerűen öltözködik és mozog, robotszerűen beszél és mereven nem gesztikulál, mintha botoxszal lenne feltöltve a maszkja az arca előtt, a manírosság állatorvosi lova, nincs egy őszinte pillanata, nincs egy igaz szava.
 4. 4
  rworse
  2016. november 15., kedd 22:50
  A tudatosan nem észlelhető reklám közlése tilos.
  Ez az aktuális TV2-s Paks reklám határeset, átlagműveltségű ember már észreveszi a közlést, az egyszeri ember nem biztos. Mindenképpen pángagyi az eset, de ezt meg is érdemlik, akik TV2-t néznek.
 5. 3
  tiszapolgári
  2016. november 15., kedd 22:31
  Az én generációm valószínűleg a Columbo sorozatban hallott először a sting reklámról, a gyilkos a szomjúságérzetre apellálva csalogatta ki az áldozatát a filmvetítésről. A módszerének épp az volt a lényege, hogy észrevétlen maradjon, ezért bizonyos időközönként, de csak egy-egy képkocka volt beragasztva a megbuherált filmszalagba. Ez a TV2-s megoldás, ami a Forbes honlapján látható, óvodai szint.

  De mi lehetett a céljuk? Miért nem lehetett rendes reklámot benyomni?
  Például:

  Atomerőművet az atomerőműboltból!

  Más atomerőművekkel szemben az MVM Atomerőmű eltünteti a foltot.

  Jó hely, jó ár, jó döntés: MVM Atomerőmű!

 6. 2
  hakohen
  2016. november 15., kedd 21:06
  Nem büntetendő, csak nálunk tilos egy törvény szerint.

  Viszont sokan vitatják, hogy van-e tényleges hatása vagy sem a küszöbalatti (reklám)ingernek.
 7. 1
  Kenyszer Bagoly
  2016. november 15., kedd 20:02
  Az ilyen reklám nem büntetendô?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Hírnarancs

Lemaradt a napi hírekről? Ne csüggedjen! A HírNarancs minden este lakásába szállítja a legfontosabbakat.

Hírnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk