Legyen végre minden az államé!

  • narancs.hu
  • 2014. február 7.

Hírnarancs

Lassan mindent államosítanak, a Heti Válasz főszerkesztőjének nem kell a családja miatt aggódnia, és akkor ott van még az Istenre vadászó prédikátor is. Elektromos hírek pénteken.

Jön a hétvége, lehet pihenni, de a hírek még nem pihennek:

Lázár János interjút adott az origónak, ilyenkor mindenki kicsit ijedtebben szemléli a monitort. A szöveg leghideglelősebb részlete kétségtelenül az, amikor az alany bevallja, hogy a magyar államnak közeli célja, hogy minden az övé legyen a hazai energiapiacon. Szóval, hamarosan annyira olcsó lesz az áram, hogy simán lehet majd négy-öt reflektort szereltetni a kanapé mellé, és úgy, abban a ragyogásban olvasgatni a Választ, a Demót meg a Nemzetet.

És ha már a Heti Válasz! Bocsássa meg nekünk a Hírnarancs Villámló Szemű Istene, hogy egy olyan hírről is szólunk, amely tegnap este kapott szárnyra, de annyira szép, hogy bűn lenne kihagyni. A napi.hu írta meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank rendezvényeire, csapatépítő tréningjeire a közbeszerzést az az Akció BTL Kft. nyerte meg, amelynek vezetője Borókai Flóra, a Heti Válasz főszerkesztőjének, Borókai Gábornak a lánya. BG anno a Fidesz szóvivője is volt; felesége pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányirodát irányító helyettes államtitkára. A történet onnantól kezd még ütősebb lenni, hogy ez egy 24,9 millió forintos biznisz, így nem volt szükség arra, hogy nyilvános ajánlattételi felhívást tegyenek közzé (azt csak 25 millától kell: ezt hívják ugyebár alapos odafigyelésnek, továbbá felettébb ízléses megoldásnak is). Szóval csak Borókai lánya pályázott, és az egyindulós versenyen elsőként is ért célba. Mindez persze csupán arra példa, hogy az élet kanyargós ösvényét különös véletlenek szegélyezik errefelé.

false

 

Fotó: MTI

Aztán volt még olyan, hogy kiderült: nem az osztrák bankfelügyelet szúrta hátba az MSZP-ből gyorsan kilépett Simon Gábort, aki „elfelejtette”, hogy százmilliók vannak egy osztrák számláján. (Olykor mi is elfelejtjük mosás előtt, hogy benne maradt egy ezres a farmerünk zsebében, szóval ja, van ilyen.) Tehát nem ők, hanem a pénzmosás elleni nemzetközi hálózat osztrák tagozata. Legalábbis ma ezt mondja az ügyészség, holnap talán mást mond. Úgyhogy továbbra is az a szappanoperás verzió szívünknek a legkedvesebb, mely szerint a volt felesége nyomta fel Simont a Magyar Nemzetnél.

Mindeközben startol a téli olimpia, az eseményt pedig a Google a melegmozgalmak szivárványszínével és egy hozzá illő idézettel köszönti. Ez jól néz ki, meg amúgy is minden szempontból rendben van, ami Oroszországról például már kevésbé mondható el. A jeles sporteseményre mi is figyelni fogunk.

A nap kulturális híre pedig az, hogy most már biztos, hogy tévésorozat készül a Prédikátorból! Garth Ennis (író) és Steve Dillon (rajzoló) képregény-nagyeposza Jesse Custer prédikátor történetét meséli el, aki emberfeletti képességekhez jut, majd elindul fegyverforgatásban jeles barátnőjével, Tulippal, valamint Cassidyvel, egy kétes erkölcsű ír vámpírral, hogy körmére nézzenek a Jóistennek, aki valahol a déli államokban bujkál, miután megszökött a mennyországból. Van benne western, akció, szex és annyi polgárpukkasztás, káromkodás és filmes idézet, mint a Tarantino-, valamint a South Park-összesben, szóval mesés lesz képernyőn látni ezt a teljesen tébolyult kavalkádot. A sorozatot az AMC készíti majd, akiknél például a Breaking Bad is futott: ez is jó hír. A képregényből egyébként sajnos csak néhány epizód jelent meg magyarul, de angolul könnyen elérhető, és aki akarja, persze a neten is gyorsan megtalálja. Olvassák el, ördögien vidám napjaik lesznek tőle!

Figyelmébe ajánljuk

Nyereséges évet zárt a Penny

  • narancs.hu

A "szolidan vásárlók boltja" több mint négymilliárdos nyereséget könyvelhetett el, míg több üzletlánc is veszteséggel zárta a tavalyi évet.