Németország foglaltat jelez

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 13.

Hírnarancs

A németek ideiglenesen ismét ellenőrzik a délkeleti határaikat, Magyarországon a szeptember 4. előttinél is drámaibb helyzetre számíthatunk. Ezt hozta a hétvége.
Angela Merkel: a szelfikorszak vége

Angela Merkel: a szelfikorszak vége

Fotó: MTI

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be – jelentette be vasárnap esti rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben. Az intézkedés, amely elsősorban a német–osztrák határt érinti, mindenekelőtt a Németországba tartó áradat megfékezését, illetve szervezettebb keretekbe terelését szolgálja. A belügyminiszter szerint Németország „egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező menekültek „legnagyobb részének" ügyében, mivel ez (a regisztráció, a menedékkérelem elbírálása) a változatlanul érvényes dublini előírások értelmében továbbra is az unió határállamainak a feladata. Külön kiemelte, hogy a dublini szabályozás a menedéket kereső emberekre is vonatkozik, azaz nem választhatják ki, hogy melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot. A német döntés az ideiglenes határzárról (az érvényes útlevél és vízum nélkül érkező menekült nem léphet be az országba) összhangban áll a schengeni határ-ellenőrzési kódexszel. Németország azok után döntött e lépés mellett, hogy szeptember 4. óta Magyarországról – Ausztrián keresztül – folyamatosan érkeznek a menekültek Münchenbe, és ennek a terhét egyelőre elsősorban Bajorország, valamint Észak-Rajna-Vesztfália viseli.

Magyarország macedón metódus szerint léptet ki

Márpedig jelenleg rendszeresen járnak a menekültszállító különvonatok Hegyeshalomra, és ez egy ideig így is marad – értesült több forrásból a hvg.hu. A szerelvények Röszke és Hegyeshalom között közlekednek. Vasárnap délelőtt fél 10-kor indult az első menekülteket szállító különvonat Röszkéről, mintegy ezer emberrel, majd egy újabb pár perccel 2 óra előtt. A vonatra szálló menekülteket nem regisztrálták, papírokat nem kaptak. A harmadik vonat elindítását három órára tervezték, de csak négy órára futott be a vonat Röszkére. Hegyeshalomra érve a menekültek gyalog mennek át az osztrák határon. A jelek szerint a hatóság a menekültekkel szembeni keddi szigorítások életbelépése előtt minél több embert tovább akar juttatni Ausztriába.

Az MTI tudósítása szerint az Országos Rendőr-főkapitányság adatai azt mutatják, hogy tegnap 4330 menekült érkezett Magyarországra (ez napi csúcs), ám aznap ennél jóval többen, kb. 6600-an lépték át a határt Hegyeshalomnál. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült távozott a magyar oldalról Ausztriába. Az utolsó hírek szerint Ausztria a német lépés ellenére sem tervezi egyelőre határai lezárását.

Kedd után bármi megtörténhet a határon

Szerbiai források szerint a szeptember 15-étől hatályos szigorú magyarországi beléptetési szabályok miatt az elkövetkező napokban 20 ezres tömeg megjelenése várható a határon. Az érkezők fölgyorsított elszállítása az osztrák határra átmenetileg csökkentheti a feszültséget, de a német határzár, illetve a várható keményebb magyar föllépés a jövő kedd után egyelőre előre nem látható állapotokat eredményezhet Dél-Magyarországon. Az index mai összeállítása a kaotikus kerítésépítésről – amelynek fölhúzásától a kormányzat egyfajta csodát vár –, illetve a szaporodó tudósítások a határon lényegében napok óta magukra hagyottan szolgálatot teljesítő rendőrök állapotáról mindenesetre nem sok jóval kecsegtetnek.

Példa lesz-e megint a brit Munkáspárt?

A pártját két évtizede megújító Tony Blairnél is nagyobb fölénnyel lett a brit Munkáspárt elnöke Jeremy Corbyn, aki bírálói szerint balos nézeteivel megválaszthatatlan, és bebetonozhatja a hatalomba a konzervatívokat. Győzelme azért is meglepő, mert a Munkáspárt májusi csúfos parlamenti vereségét politikai elemzők elsősorban azzal magyarázták, hogy Ed Miliband vezetése alatt az ellenzéki párt túlságosan balra tolódott. Corbyn nézeteiről itt írtunk bővebben.

Inkább el sem mondják

A ferencvárosi önkormányzat azért nem teszi nyilvánossá az Illatos úti szennyezés mértékéről készített jelentést, mert nem akarnak pánikot kelteni – adta hírül az RTL Klub híradója. Bácskai János ferencvárosi fideszes polgármester szerint nincs vészhelyzet, és egyénileg akárki beletekinthet a dokumentumokba. A szennyezés súlyosságával korábban itt foglalkoztunk.

Demonstrációk

Ma a DK és az Együtt a kormány menekültpolitikája ellen tüntetett, a CÖF pedig a Magyar Narancs csütörtöki címlapja miatt.

Figyelmébe ajánljuk