Portás van, 230 négyzetméter, mi a faszt akartok?

  • narancs.hu
  • 2016. július 19.

Hírnarancs

Matolcsy fia és az újabb plakátkampány.

Szijjártó vállalná

Külügyminiszterünk ma jelentette be, hogy Magyarország minden további nélkül váltaná a briteket az EU soros elnökségében, hiszen még kérdéses, hogy a szigetország a kilépési procedúra alatt is folytathatja-e elnökségi munkáját. „Magyarország a visegrádi országok segítségével az egyetlen olyan uniós tagország, amely sikeres választ adott »a nem normális« európai helyzetet kiváltó legfőbb kihívásra, a migrációs válságra, s elsőként tudta megállítani »az esztelen bevándorlást«, ezért a magyar elnökség a józan észre és az emberek biztonságára alapozó politikájával nagy hasznára tudna lenni Európának a helyzet normalizálása érdekében” – olvasható a kormány honlapján.

Kvótanóta

false

A kormányzati kommunikáció ismét brillírozik: újabb plakátkampány van készülőben. Most nem Brüsszelnek üzengetnek a kék felületek, hanem a magyar választópolgároknak segítenek naprakész információkkal szolgálni az októberi kvótaügyi népszavazással kapcsolatban. „Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta Európában több mint 300-an haltak meg terrortámadásban” – így szól az első szöveg, amely tegnap jelent meg a kormány Facebook-oldalán. Természetesen az internet azonnal rácuppant e magas labdára, és sorra születtek meg az olyan variációk, mint például a „Tudta? A Fidesz hatalomra kerülése óta Magyarországon 153 milliárdnyi közpénz vándorolt magánzsebekbe”. De a kedvencünk az, hogy „Tudta? Hogy Önt 100%-ban hülyének nézik?”. További szlogenek itt olvashatók.

Tiltott terület

Interjút adott Schlecht Csaba, Simicska Lajos egyik bizalmasa, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, aki nagy titkokat nem árult el, de szívesen beszélt a G-napként emlegetett események hátteréről. „Tavaly február hatodikán, a G-napon délután csörgött a telefonom, Simicska Lajos hívott. Azt kérdezte: akarsz a Lánchíd Rádió főszerkesztője lenni? Tartozom neki annyival, hogy ha felkér valamire, arra azt mondom: persze, Lajos” – meséli Schlecht, aki arról is beszélt, hogy Simicska csak arra kérte, hogy csökkenjen a rádió politikai elfogultsága, az Orbán-család ügyeinek kiteregetésére azonban nem adott utasítást. A rádió főszerkesztője továbbá arról is beszélt, hogy szerinte 2018-ban jót tenne az országnak, ha Vona lenne a miniszterelnök, bár cáfolta azt az állítást, miszerint Simicska a Jobbik megerősödésében lenne érdekelt. Arra kérdésre pedig, hogy valóban a részben az ő közreműködésével eltüntetett Fidesz-közeli cégek alapozták-e meg anyagilag a mai kormánypártot, titokzatosan annyit mondott, hogy ez viszont már tiltott terület.

„Apuveddmeg”

Nagyon megy Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak, ugyanis fél éve egy veszprémi bútorgyár tulajdonosa lett, a félmilliárdos vásárlást rokona, Szemerey Tamás finanszírozta a jegybank növekedési hitelprogramjából, tavasszal pedig üvegfalú, panorámás nyaralót kezdett építeni Balatonfüreden, a kivitelező cég pedig nem meglepő módon a Szemerey Tamáshoz köthető Raw Development. A lista azonban még nem ért véget, hiszen a Népszabadság értesülései szerint a harmincéves Matolcsy Ádám jelenleg egy kétszázmilliós budapesti loftlakásban csövezik, amit szintén Szemerey Tamás vásárolt, csak átengedte használatra Matolcsy fiának. A fiatal vállalkozó azonban kikérte magának, hogy ilyen luxuslakásban lakna, és arról tájékoztatta a lapot, hogy ő 24 évesen egy I. kerületi 110 négyzetméteres lakásnak lett a tulajdonosa. A Riverloft-ház portaszolgálatán azonban megerősítették, hogy Matolcsy Ádám legalább egy éve sajátjaként használja a 230 négyzetméteres pecót.

Gyász

Elhunyt Somló Tamás. „Évek óta bátran és bizakodva küzdött a betegséggel, dolgozott, hatalmas lelkierővel próbált és tudott úgy tenni, mintha csak valami apró probléma zavarná, de végül alulmaradt. (…) Vacakabb lett a világ” – írja róla Presser Gábor, mi pedig itt emlékeztünk meg az LGT legendás zenészéről.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?