Egy hét kultúra 2023/6.

  • Narancs
  • 2023. február 8.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

GRAMMY Február 5-én a Los Angeles-i Crypto.com Arenában rendezték meg a 65. Grammy-gálát. Az év albuma elismerést Harry Styles vehette át Harry’s House című lemezéért, amellyel a legjobb popalbum kategóriában is győzedelmeskedett. Az este főszereplője azonban kétségtelenül Beyoncé volt, aki négy kategóriában is megszerezte az ikonikus trófeát, a legjobb tánczenei vagy elektronikus zenei album kategóriában aratott győzelmével pedig rekordot döntött, hiszen 32. Grammy-díjával ő lett a gála történetének legtöbbször elismert művésze. A korábbi csúcstartó egyébként a magyar származású karmester és zongoraművész Solti György volt, aki 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre. A legjobb popzenei előadásért járó díjat Adele kapta Easy on Me című slágeréért, de a turnézástól való visszavonulását a múlt héten bejelentő Ozzy Osbourne is bezsebelt két díjat. A Black Sabbath egykori frontemberének tavaly megjelent Patient Number 9 című lemeze lett az év legjobb rockalbuma, korábbi zenésztársával, Tony Iommival közösen rögzített daláért pedig a legjobb metál előadásért járó díjjal jutalmazták.

 

VENDÉGJÁTÉK Az Átrium társulata január végén a londoni Clapham Grand színházban vendégszerepelt, ahol két alkalommal adták elő David Javerbaum Isteni végjáték című darabját. A vendégjáték alkalmából a szerző személyes levélben köszöntötte Alföldi Róbertet, az előadás főszereplőjét. A londoni bemutatkozást az tette lehetővé, hogy nem kellett díszleteket szállítani, mivel az Átrium műszaki csapata a Clapham Grand saját és bérelt eszközeivel helyben tudta reprodukálni a produkció terét. Az előadást angol nyelvű felirat is kísérte, amelyben a magyar vonatkozású poénok egy részét az alkotók angol és nemzetközi referenciákra cserélték, így a nem magyar ajkú nézők is jól szórakozhattak. Ezáltal az Átrium Budapesten tartózkodó, angolul beszélő külföldieket kiszolgáló repertoárja is bővült, hiszen Az Őrült Nők Ketrece, az Egy, kettő, három, a Mefisztó és a Frivol mellett márciustól az Isteni végjáték egyes budapesti előadásait is kíséri majd angol nyelvű feliratozás.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.