Egy hét kultúra 2023/8.

  • Narancs
  • 2023. február 22.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

DEDIKÁCIÓ József Attila Medvetánc című verseskötetének eredetileg dedikált példánya bukkant fel egy online könyvaukción. A rendes kiadáson kívül megjelent száz, kézzel számozott példány közül ez a 42., amelynek igazi különlegessége, hogy megrongálták. Az ajánlásból ugyanis valaki tollal átfirkálta a megajándékozott(ak) nevét. Igazságügyi írásszakértői vizsgálat, digitális mikroszkóp, számítógépes képfeldolgozó, valamint fehér és UV-fény kellett ahhoz, hogy rekonstruálhatóvá váljon a kisatírozott szöveg: „Rapaport Samu doktornak és Étsy Emiliának” – amely azután már láthatóan így folytatódik: „régi barátsággal. Bp. 1934. dec. J. A.” (feljebb egyébként a költő teljes aláírása is látható). A most kalapács alá került tétel létezéséről korábban voltak feljegyzések, hiszen azt József Attila első analitikusának visszaemlékezésein kívül a költő listája is említi, ám ez idáig kérdéses volt, hogy valahol „lappang”, vagy már megsemmisült a kötet. A történetet még izgalmasabbá teszi, hogy a dedikáció részleges tönkretételét feltehetően éppen Rapaport követte el. A róla szóló egyik visszaemlékezésből tudható, hogy az idős pszichoanalitikus dolgai egy részét, így a könyveit is elajándékozta, vagy sétái alkalmával szándékosan elhagyta, hogy új gazdára leljenek. A kalandos múltú kötetre – számos más dedikált példány mellett – február 26-ig lehet licitálni.

FAGYASZTÓ Valentin-nap alkalmából az angliai Margate városában tűnt fel Banksy legújabb utcai alkotása, amely a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet. A Valentine’s Day Mascara (Valentin-napi szemfesték) című kép egy ötvenes évekbeli háziasszonyt ábrázol, amint hiányos fogsora és duzzadt szeme ellenére is mosolyogva próbálja begyömöszölni férfi partnerét egy fagyasztóládába. Az installációhoz tartozik még egy törött szék, egy kék rekesz és egy üres sörösüveg is, amelyek a fagyasztóhoz hasonlóan a műalkotásba komponált talált tárgyak. Azonban alig néhány órával azután, hogy a rejtélyes utcai művész megerősítette a kompozíció eredetiségét, az önkormányzat eltávolította azokat. Igaz, a fagyasztó nem sokkal később – miután a hatóságok „biztonságossá tették” – visszakerült a helyére, ám másnapra ismét eltűnt. Mint kiderült, a mélyhűtőt ezúttal egy galéria raktárába szállították, így segítve az installáció épségének megőrzését. Ez nem is meglepő, hiszen egy szakértői vélemény szerint a falfestmény csúcsértéke kétmillió font is lehet, persze csak a fagyasztóládával együtt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.