Egy hét tudomány 2024/1-2.

  • Narancs
  • 2024. január 10.

Interaktív

Rövid hírek: katasztrófa, ember, misszió...

KATASZTRÓFA Az utóbbi évek legnagyobb földrengésével kezdődött az új év Japán nyugati peremvidékén: a január 1-jén, helyi idő szerint délután 4-kor a Japán-tengerbe nyúló Noto-félszigeten kipattant, a szeizmikus magnitúdó­skálán 7,6-es rengés csak 50 másodpercig tartott ugyan, de a talajszinten mért rendkívüli gyorsulás és az emiatt bekövetkezett talaj-cseppfolyósodás mégis óriási károkat okozott. Eddig 168 halálos áldozatot találtak meg, miközben 323 személyt még mindig eltűntként tartanak számon. A pusztítást fokozta a tengeraljzat rengés során bekövetkezett függőleges irányú elmozdulása, ami cunamit generált: a szeizmikus szökőár maximális magassága helyenként elérhette 4,5 métert, ráadásul az első hullámok gyakorlatilag percekkel a rengés után befutottak a partvidékre. A rengés a kutatók szerint viszonylag szokatlan helyen történt: nem Japán keleti partvidékén, és nem is két kőzetlemez határán, azaz a földmozgás nem közvetlenül kőzetlemez-alábukáshoz kapcsolódott. Ebben az esetben úgynevezett reverz kőzettest-elmozdulás, azaz feltolódás történt, a fészekmélység is igen sekély, mindössze 10 kilométeres volt. Jellemző, hogy ebben a régióban, Isikava prefektúrában 1885-óta ez volt a legerősebb rengés, de a 2011-es tohokui rengés óta nem sújtotta ilyen erős földmozgás Japán szárazföldi területeit.

EMBER Egy friss vizsgálat szerint mindössze 408 ezer éve szakadhatott el egymástól a rét rokon hominina faj, a Homo sapiens neanderthalensis és a Homo sapiens sapiens törzsfejlődése – ezt állítják a BMC Genomic Data folyóiratban közölt cikkükben a Tel-avivi Egyetem kutatói, akik a két faj genetikai családfáját elemezték statisztikai módszerekkel. A legkésőbb élt közös ős kiderítésére fejlesztett számítógépes modelljükkel a rendelkezésre álló mitokondriális DNS-adatbázis időbeli egyezéseit, illetve eltéréseit vizsgálták. Eredményeik azt mutatják, hogy nem csupán az eddigi filogenetikai módszerekkel meghatározott, 800 ezer évvel ezelőtti, de az archeo­genetikai módszerekkel kalkulált 500 ezer évvel ezelőtti dátumnál is jóval később vált el egymástól a két emberfaj evolúciója. 

MISSZIÓ Mintegy hét órával a január 8-i sikeresnek tűnő start után kiderült, hogy problémák jelentkeztek az amerikai Astrobotic Technology magánvállalat Peregrine Mission One (vagy Peregrine Lunar Lander) expedíciója során. Valószínűleg a hordozórakétáról sikeresen levált Peregrine holdszonda meghajtásával lehet gond, illetve az első nyilvánosságra hozott felvételek azt sugallják, hogy a hajtóanyag tartálya sérülhetett meg. A szakértők szerint valószínűtlen, hogy a sérült űrjármű elérje a Holdat, az egyetlen esély a szonda megmentésére, ha sikerül Föld körüli pályára állítani. Sikeres landolás esetén ez lett volna az első amerikai leszállóegység a Holdon az Apollo-program utolsó, 1972-es missziója, az Apollo–17 óta. A Peregrine a NASA kereskedelmi, illetve műszaki magánvállalkozásokkal létrejött szerződéses kapcsolatrendszere keretében megvalósuló Commercial Lunar Payload Services (CLPS) holdprogramjának első küldetése. A Peregrine-t a Gruithuisen-dómmezőn található Sinus Viscositatis lávasíkságon tervezték landoltatni február 23-án, ami mérföldkő lehetett volna a Hold ősi vulkánosságának megismerésében.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk