Snoblesse Oblige 2022/41.

  • Narancs
  • 2022. október 12.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

Valami örök tovasuhogás / valami csöndbe, puha végtelenbe, / valami tegnap, mely mintha ma lenne

(Szabó Lőrinc: Valami örök)

október 14., péntek, 17.00  Kárrendezés – könyvbemutató

„Ismered a viccet, amiben a negyvenes szingli nő megismerkedik egy pasival, majd mellrákot diagnosztizálnak nála, és alighogy meggyógyul, a pasi rákos lesz, aztán kilenc hónap múlva meghal? Nem? Nem csoda, mert ez nem vicc.” Ismét új helyszínen, több mint 80 programmal, és persze rengeteg könyvújdonsággal érkezik a vasárnapig tartó, immár 11 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ahol reméljük, tánc is lesz azért. Ezen a második napon sok egyéb esemény mellett Vincze Ágnes szerelmesbúcsú-regényéről beszélget a szerzővel Rácz Zsuzsa. Felolvas: Hámori Gabriella. (Nemzeti Táncszínház, Kisterem, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

október 14., péntek, 18.00  A titokzatos nő – filmvetítés

Egy nyomozó és az áldozat titokzatos özvegyének találkozása, majd újratalálkozása. Park Csan Vuk, A szobalány alkotója legújabb filmjével indul és október 21-ig tart a Koreai Filmfesztivál. A szenvedéllyel és intrikákkal teli rejtélyeket feltáró alkotás a cannes-i fesztiválon a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta. (Corvin mozi, Bp. VIII., Corvin köz 1.)

 

október 14., péntek, 20.00  Örökmozgó – filmvetítés

Rock, illetve időutazás az óra körül. Ráadásul a svájci óra körül. Avagy Jozefin, az egyensúlykerekeket felügyelő alkalmazott, és az orosz térképész, Pjotr Kropotkin anarchista találkozása egy összeszerelő asztalnál. Nem véletlenül nyerte el az alkotás az idei Berlinale innovációs díját. Játékos, meditatív, körkörös szerkezetű, különleges képi világú film. (Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

október 14., péntek, 20.00  Weszteg, Akcentus – Lugosi Amerikában, Henri Gonzo és a Papírsárkányok – könyvbemutatók és koncert a Margó Fesztiválon

Garaczi László új regénye a karantén idején játszódik, három nap alatt és Magyarországon. A harmincas éveiben járó rendszergazda Brúnó és a tanár Hajni a világjárvány közegében próbálják feldolgozni szakításukat, nyilvánvalóan posztmodern módon. A fesztivál Magvető Kiadóval közös programján Szegő János beszélget az íróval. Utána Gyurkovics Tamás kötetéről beszélget a szerzővel Benyó Rita, aztán a koncertszínpadon 20.30-tól a Fran Palermo dalszerző-énekesének új projektje. (Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.