Snoblesse Oblige 2023/44.

  • Narancs
  • 2023. november 1.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Weöres Sándor költő a Balassi Bálint Gimnázium előtti Kovács István téren verset ír. / Kovács István pornófilmrendező a Weöres Sándor Gimnázium előtti Balassi Bálint téren forgatást vezet.

(Pion István: Kelet-európai fotográfiák)

péntek november 3. 16.00 Nádméz és tikmony – tárlatvezetés és gasztrokaland

A programon a középkori budai királyi palotát és az egykor benne zajló életet ismerhetjük meg. Megtudhatjuk, milyen volt a „magyaros konyha” a 15–16. században, miközben átfogó képet kapunk a középkori főzési és étkezési szokásokról, a társadalom különböző rétegei által fogyasztott ételekről, a korabeli fűszerekről. A programjeggyel a program napján a Vármúzeum összes állandó kiállítása és A Budapest-hatás időszaki kiállítás is megtekinthető.

(BTM Vármúzeum, Bp., I., Szent György tér 2.)

 

péntek november 3. 19.30 Belau és Maluridé – lemezbemutató

Elvágyódás és elektronika. Kedves Péter és Buzás Krisztián 2015-ben alakult duója az idén készült, ’apriori’ című lemezét mutatja be. Az est során fellép még – és szintén lemezt mutat be – az alig egy éve alakult art-pop trió is, Balázs Janka Sára kimondottan az alkalomra készített vizuáljával. Viszkeleti Júlia, Farkas Virág Zazie és Hodován Milán albumának címe Under the Same Sky.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

péntek november 3. 20.00 Deux Ex Quartet, Sauropoda – koncert

Komoly- és népzenei elemek, meg improvizatív dzsessz, de leginkább mitikus lények árnyéka, jó hangulat és sámántánc.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek november 3. 22.00 Dirty Sneaky Bass parti

A Sneaky Times hivatásos nyomasztói és a Basshelyzet radikális bohócai összeállnak, hogy megrengessék Józsefváros falait, és megmutassák, hogy a basszuszene él. Másnap Telex-buli koncertekkel, amelyek után a Telex After tagjai – Bakos Barna, Kersner Máté, Sajó Dávid – DJ-znek kifulladásig.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 41.)

 

szombat november 4. 19.00 A parancsnok – a MittelCinemaFest 2023 nyitófilmje

Edoardo De Angelis filmjével indul a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvénye, a 21. Olasz Filmfesztivál. A nyitófilm alkotása valós eseményeket dolgoz fel. Salvatore Todaróról, a második világháború legendás haditengerészeti tisztjéről szól. November 12-ig a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

(Puskin mozi, Bp. V., Kossuth L. u. 18.)

 

szombat november 4. 19.00 HétköznaPI CSAlódások, Fegyelmező Részleg, Gulyás Band – koncert

Rohanunk a forradalomba, Mocskos Fidesz, Szokatlan a helyzet, Geciország és más slágerek, avagy válogatás a kilencvenes évek magyar punkzenéiből.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szombat november 4. 20.00 Nart Orchestra – koncert

Az Irie Maffia trombitása, Meggyes Ádám vezetésével 2018-ban alakult nagyzenekar műsorát a nyitottság, a határtalanság és a kísérletezés jellemzi. A 19 tagú kortárs big band a koncerttermek öltönyös klasszikus zenéjét a baseballsapkás hiphoppal egyesíti. Mindezt tucatnyi szaxofonossal, trombitással és harsonással, DJ-vel és ritmusszekcióval.

(Trafó, Bp. XI., Liliom u. 41.)

 

szombat november 4. 21.00 Ripoff Raskolnikov Band – koncert

A legendás osztrák-magyar monarchikus bluesman és bandája húzza.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

vasárnap november 5. 10.00 Egy valódi székesfővárosi polgár – Marton Alajos norinbergiáru-kereskedő pályaképe – kiállítás

A norinbergi áru a Nürnbergből származó apró, kozmetikai kiegészítő cikkek gyűjtőneve. A kiállítás középpontjában a kereskedő és felesége vélhetően Glatz Oszkár által megfestett portréja áll. Marton az üzletét 1873-ban, a főváros egyesítésének évében nyitotta meg, majd évtizedekkel később képviselőként is aktív részt vállalt a főváros kereskedelmi ügyeinek az intézésében. A kiállítás 2024. március 31-ig látogatható.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

vasárnap november 5. 11.00 A Palotanegyed titkai – A politikusok szennyesétől az atombunkerig

Egy időben ez volt a város legizgalmasabb pontja: a Festetics-, az Esterházy- és a Károlyi-család is épített itt palotát, az utcákat Jókai Mór és Mikszáth koptatták. Kordos Szabolcs, az Egy város titkai című és az Egy város újabb titkai című könyvek szerzője saját negyedébe repíti a közönséget szórakoztató előadás-sorozatának legújabb részében. Zene most is lesz: Móser Ádám és Kertész Endre, avagy a ¡Nosnach duó játszik. A programjeggyel a Vármúzeum összes állandó kiállítása és A Budapest-hatás időszaki kiállítás is megtekinthető.

(BTM Vármúzeum, Gótikus terem, Bp., I., Szent György tér 2.)

 

vasárnap november 5.  19.30 Balázs János ünnepi koncertje Cziffra György születésnapján

A zongoraművész az idén is emlékkoncerttel tiszteleg mestere emléke előtt. Lesz meglepetés is: a koncert utolsó részében Gubik Petra színművész csatlakozik, majd sor kerül a Cziffra Fesztivál Kőbányai Önkormányzat által támogatott díjának átadására is.

(MomKult, Bp. XII., Csörsz u. 18.)

 

hétfő november 6. 10.00 ’1:80000’ – kiállítás

A minket körülvevő környezet eredendően sokféle, megértése, értelmezése során azonban az ember hasonlóságok alapján vagy önkényesen kategóriákra bontja. Hogyan hat ez a folyamat az ember gondolkodására és érzékelésére? Hogyan befolyásolja a folyamatot a digitalizáció és a mesterséges intelligencia? Halász Dániel, Lázár Dóra, Németh Domonkos Tamás és Zagyvai Sári kiállítása ezekben a kérdésekben igazítja el a nézőt. November 30-ig látható mindennap, a hely nyitvatartási idejében.

(MyMuseum Galery – Három Holló középső szint, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

hétfő november 6. 19.00 A varázslatos Esz-dúr

Beethoven: Esz-dúr vonóstrióját Nagao Haruka hegedűművész, Mészáros Balázs brácsás és Zacher Wambach Tibor csellós adja elő. Schumann: Esz-dúr zongora­ötösét Ecseki Anikó, Szajkó Géza, Fülöp Levente, Pólus László és Bozay Melinda. A verseket válogatta és előadja Scherer Péter, a zenei és költészeti est házigazdája Tóth Endre zenetörténész.

(Óbudai Társaskör, Bp. III., Kiskorona u. 7.)

 

hétfő november 6. 20.00 Micheller Myrtill és Pintér Tibor duó – koncert

Több mint tíz éve sikeresek és havonta lépnek fel itt a dzsessz-sztenderdekre, örökzöldekre és popdalokra alapozó, improvizatív előadásaikkal. Az énekes, gitáros páros minden alkalommal készül valamilyen új, eredeti módon megszólaltatott szerzeménnyel.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

kedd november 7. 19.00 Dante

A Tisza fővárosában ma kezdődik a MittelCinemaFest, a legújabb olasz filmek szemléje Pupi Avati filmjével. Az itáliai költőről, filozófusról, az olasz és a világirodalom nagy klasszikusáról és fő művéről, az Isteni színjátékról szóló alkotás címszerepében Alessandro Sperduti.

(Belvárosi mozi, Szeged, Vaszy Viktor tér 3.)

 

kedd november 7.  19.00 Saját kéz – Sopsits Árpád költői estje

„Én eddig mindig a saját belső hangomon hallottam ezeket a szövegeket… de ma este igazi szomjjal, kíváncsisággal és nem kis szorongással várom ezt a hattónusú, hatszólamú hangzást…” – írja a filmrendező, akinek a verseit Mácsai Pál, László Zsolt, Vilmányi Benett, Kovács Panka, Petrik Andrea és Balsai Móni adják elő.

(Eötvös10, színházterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd november 7.  20.00 Random Trip – Új horizont

A 15 éve futó, a Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee lemezlovas által irányított hazai dzsessz- és popzenés partisorozat most egy összefoglaló esttel áll elő. A négy különböző szettből álló koncerten a korábbi, meghatározó előadókhoz a 2020-as évek új énekesei, rapperei, zenészei csatlakoznak. Sena Dagadu, Solére, Zentai Márk, Szász Ági, Vavra Bence, Péterffy Lili, Lengyel Johanna, Co Lee, Lil Frakk, MC Kemon, Ocsovay Damján, Sárdi Tamás, Weil András, Bata István, Heilig Tamás, Vidákovich Izsák, Zahár Fanni, a Vibe Changers All­stars a színpadon. Vendégek: Alex Valdés és Martin Scheran, az osztrák Deladap zenekar trombitása és dobosa.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szerda november 8. 12.00 Megragadott emlékezet – kiállítás

Fehér László a nemzetközi szinten is legismertebb kortárs magyar festők közé tartozik – művészetét az 1970-es évektől fogva meghatározzák a figurális, fotóalapú festmények, amelyeken hétköznapi események válnak általános érvényű, időtlen metaforákká. Az idén 70 éves művész a legújabb műveiből mutat be válogatást november 15-ig. A tárlat szerdától szombatig, 12 és 18 óra között látható.

(Q Contemporary, Bp. VI., Andrássy út 110.)

 

szerda november 8.  18.00 Kis-Moszkvában is kísértett a rock and roll szelleme – előadás

Szolnok város könnyűzenei története az ötvenes évek végétől a rendszerváltozásig: a helyi Verseghy Gimnázium padjait koptató Bergendy István történetétől az ikonikus Ságvári Endre Művelődési Házig, amelynek színháztermét elég hamar belengte a rock and roll szelleme. A Volt egyszer egy beatkorszak című előadás-sorozat előadója ezúttal Pap Béla, szolnoki rockgondnok.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szerda november 8. 20.00 Közveszélyes munkakerülők

Thury Gábor, Thury Lili és Thury Zita testvérek, akik különböző műfajokban alkotnak. Közösségi színházi előadásukban egy családi örökségből, nagyapjuk 1930-as évekbeli munkásmozgalmi és kultúraszervező tevékenységéből indultak ki, és egy 21. századi dolgozói csoportról, a szabadúszókról mesélnek.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

csütörtök november 9. 10.00 Bajban Iványiék – Ki segíti a segítőket? – konferencia

Iványi Gábor és szociális segítőhálózata nap mint nap több mint 20 ezer rászoruló embernek nyújt segítséget. Az utóbbi időben mindez közismert okok miatt veszélybe került. A Republikon Intézet konferenciáján a meghívott vendégekkel – Donáth László, Farkas Barnabás, Herczog László, Krémer Balázs, L. Ritók Nóra, Pikó András – a válságból kivezető utakról, a szociális és civil szféra hazai lehetőségeiről beszélgetnek. Szeretettel várnak minden civil és szakmai érdeklődőt! Regisztráció és részletek a republikon.hu oldalon.

(Wesley János Lelkészképző Főiskola, Bp. VIII., Dankó u. 11.)

 

csütörtök november 9. 18.00 „Húzd rá cigány!” – Cigányok és zene a 19–20. századi művészetben – Zene és képzőművészet

A zene és képzőművészet kapcsolata rendkívül sokrétű, történetileg szinte az ősidőkig nyúlik vissza, és rengeteg műfajt érint. Az előadás-sorozat ezt a kapcsolatot szeretné bemutatni minél több oldalról, említést téve többek között az operák képi világáról, a zenészportrékról, sőt még a hanglemezborítók stílusairól is a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarazenekara és Bellák Gábor művészettörténész segítségével.

(Várkert Bazár, YBL6 Művészeti Tér, Bp. I., Ybl Miklós tér 6.)

 

csütörtök november 9. 19.30 A furcsaság

Roberto Andò Arany Glóbusz-díjas filmje a 21. Olasz Filmfesztivál műsorán. A film a Nobel-díjas olasz drámaíró, Pirandello története, aki 1920-ban rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges színházi figurával és amatőr társulatukkal. Vetítés után a rendezővel találkozhatunk, e filmvetítés előtt pedig a közeli Olasz Kultúrintézetben 18 órakor nyílik Lia Pasqualino A furcsaság című fotókiállítása.

(Puskin mozi, Bp. V., Kossuth L. u. 18.)

 

csütörtök november 9. 20.00 MILF – bemutató

A Staféta program nyertes előadása arról beszél, milyen a társadalmi megítélése egy kapcsolatnak, amelyben a nő jóval idősebb, mint a férfi. De szó lesz benne az öregedésről, a body shamingről és az öniróniáról is. Rendezője és koreográfusa Gergye Krisztián. A címszereplő Pető Kata, a Sexymotherfucker szerepében Rohonyi Barnabás. A zenét Matisz Flóra Lili szerezte, a jelmeztervező Nagy Fruzsina. Másnap újrajátszás 19.00-tól.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.