Snoblesse Oblige 2023/49.

  • Narancs
  • 2023. december 6.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Reggel amint / fölébredek, / még betekint / az utcalámpa / sötét szobámba, / mert odakint / köd van megint.

(Babits Mihály: Adventi köd)

péntek december 8. 14.00   Csak ezt az 1-et kértem – Feminista Fesztivál

„Szedjük darabjaira ezt az élhetetlen rendszert, tegyük hozzá közös és megszakértett tudásunkat, hozott és szerzett élményeinket, hogy aztán egy közös feminista műhelyben alkossunk belőle új kereteket!” – ez a hét eleje óta tartó programsorozat kommünikéje. Ma is lesz Sister’s Market x Pop-up Vásár és Nem vagyunk törékenyek! címmel porcelánworkshopot tart a Köztér18. 19.00-tól Nők az irodalomban felolvasás Horváth Eszter, Kupihár Rebeka és Szűcs Anna Emília részvételével, majd beszélgetés Bodor Emese vezetésével. 20.00-tól Ujj Zsuzsi, cserihanna és Palánta koncert, aztán Girls Night In buli. Másnap Nedves Bugyik írókör, gyöngyfűzés, savanyúságkészítés, növénytan és hydrofeminista workshop.

(Auróra, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

 

péntek december 8. 17.30   Bagossy Brothers Company – 10 éve úton – filmbemutató és közönségtalálkozó

Az egész estés mozifilm az erdélyi kezdetektől a budapesti jubileumi nagykoncertig követi nyomon a pop-, rock- és folkstílust egyedi módon ötvöző banda útját. Könyves Dina filmje nem csak a zenekar rajongóinak szól. A vetítés után közönségtalálkozó. Másnap 16.00-tól a film újra látható.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek december 8. 18.00   Tyúkdráma – bemutató

„Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Szerintünk Margitka.” A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című előadás Z generációs szerzők jeleneteiből állt össze. Ennek népszerűsége hívta életre a Dante Casino színházi szerveződést, akik most egy új, zenés tyúk­előadást mutatnak be, benne más állatokkal is. Ez egy újabb, egy éven át tartó írói kísérlet eredménye a Z Paradigma szerzőivel. Szereplők: Ács Petra, Hrisztov Toma, Martinkovics Máté, Szalay Bence. Rendezte: Georgita Máté Dezső. Másnap is látható.

(Jurányi Ház, Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

 

péntek december 8. 19.00   A szálemiek – bemutató

Arthur Miller drámája a hidegháborús, ötvenes évek Amerikájában született, egy olyan korban, ahol a lakosságot a kommunizmus rémével riogatta a McCarthy-féle Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság. Akár ma Putyin Oroszországában, boszorkányüldözés folyt, emberek besározása, megsemmisítése, törvényesen, az igazság nevében. Rusznyák Gábor Hisztéria két részben alcímmel ellátott új rendezése azt vizsgálja, miről szól ma nekünk ez a történet. Másnap ismétlés.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

szombat december 9. 14.00   Napturbina parti

Újraindul a házat kora délutántól átmozgató programsorozat, ahol a napfénytetős nagyteremből az éjszakába táncolhatjuk át magunkat. A hazai deckmágusok mellett a magukat „űrcowboyként” definiáló Marvin & Guy duó aranyozza be a napot. Az olasz páros a kortárs techno és az itáliai kultúra között igyekszik kozmikus hidat építeni, ami kellemes egyensúlyt képez az időtlen hangzások és az ötletekben gazdag friss groove-ok között.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

szombat december 9. 17.00   Ez neked irodalom / Szeder trió

Az év utolsó irodalmi alkalmának két vendége Kiss Georgina kritikus, költő és Nedvig Boldizsár, aki zenél, improvizál, kísér, hangulatokat jelenít meg. Ugyanitt este a hazai könnyűzenei élet üde színfoltja, az immár népszerű dalszerző-énekesnő jelentkezik könnyed témákkal és mélyenszántó dalokkal egyaránt. Szeder akusztikus trió formációban fogja előadni dalait, az újakat is, Kristóf Martin gitáros és Hegyi Zoltán nagybőgős kíséretében.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

szombat december 9. 18.00 Koltai 80 Filmeskönyv – könyvbemutató

Gaál Ildikó rendező, rádiós műsorvezető könyvet írt a nagy színészről. A zenés könyvbemutatón a szerzőn kívül Koltai Róbert és Darvas Ferenc is közreműködik.

(Kugler Art Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

szombat december 9. 20.00   WAVY label night

A Wavy összművészeti kollektíva egy éve állt össze, hogy az alternatív, a kísérleti hiphop, a lo-fi, a garage és a house határmezsgyéin kísérletezzen. A 16 tagú csapat – rapperek, DJ-k, producerek, vizuális művészek, kreatívok, fotósok, videósok és újságírók – mottója a Lo and Slo, ez a lassú, de biztos építkezésre, az organikus fejlődésre utal. Buli lesz.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

vasárnap december 10. 10.00   A kíváncsi kiscsikó – bemutató

„Kiscsikó, kiscsikó / Az én Ráróm hintaló. / Felülök rá, hoppla-hó! / Úgy repülünk, mint az álom / Messzi hetedhét határon.” Pöttöm színházi, illetve babaszínházi premier. Játék a hangokkal, mozgással, ritmusokkal olyan gyerekek számára, akik az első életévüket betöltötték, viszont még nem múltak el négyévesek. A játékot szerkesztette és rendezte: H. Nagy Katalin. Játsszák: Kolozsi Angéla, Kovács Bálint és Varga Bori.

(Mesebolt Bábszínház, Szombathely, Ady tér 5.)

 

vasárnap december 10. 14.00   Csak ezt az 1-et kértem – Feminista Fesztivál zárónap

Minden jónak jó a vége. A nőünnep utolsó napja a Fórum színházi közösség 12 Szó Fogalmak x Élmények című előadásával indul, majd a Mozaikmamik Budapest fórumával folytatódik, ahol az egyedülálló anyák együttélése lesz a téma. Aztán olvasóköri foglalkozások, majd egy záró fórum, ahol angol és magyar nyelven a magyar és a nemzetközi feminista mozgalmakról zajlik a beszélgetés és ötletelés. Közben 17.15-től a TEK x Auróra Filmklub a Hidden Letters – A piacosodó feminizmus kritikája című filmet vetíti, este pedig koncert.

(Auróra, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

 

vasárnap december 10. 19.00   Csodálatos hétköznapok

Az előadást 88 földöntúli beszélgetés ihlette. 1943-ban, a háború alatt néhány fiatal budapesti művész az angyalokkal folytatott párbeszédet. A szeánszok résztvevői közül egyedül Mallász Gitta élte túl a második világégést. Az általa lejegyzett és évtizedekkel később nyilvánosságra hozott Az Angyal válaszol című dokumentum az elhivatottságukban erős, végsőkig kitartó alkotók üzenetét tolmácsolja. Ezt a történetet adaptálta a társulat szabadúszó táncosok, színészek segítségével. Másnap a Terra Vojvodina című új előadásuk látható ugyanitt.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

hétfő december 11. 19.00   Hagyaték

Lehetséges-e kigyógyulni a traumából? Lehetséges-e a szüleinkről való igazi leválás és az elengedés? A Láthatáron Csoport – Alice Miller, a világhírű gyerekkorkutató és fia, a terapeuta Martin Miller kapcsolatán keresztül – azt vizsgálja Feuer Yvette és Rába Roland előadásában, hogy milyen folyamatok játszanak szerepet abban, hogy egy zseniális éleslátással bíró anya nem képes rálátni saját cselekedeteire, a saját gyermekével való kapcsolatára.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

hétfő december 11. 19.30   Rotten Sound, Warfuck, Retorsion – koncert

A Mika Aalto gitáros alapította death metal/grindcore együttes a finnországi Vaasából már nem először válogat a hat stúdióalbumáról egy kis ünnepi halálosat. A másik burtálbrigád Franciaországból szabadul a magyar közönségre, de a hazai felvezetés sem marad el a retorzió híveitől.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

hétfő december 11. 20.00   Drill

Illés Haibo és Melykó Richárd performance-ának munkabemutatója a prágai Alfred ve dvoře színházban valósult meg, a Bazaar Performance and Dance Festival rezidencia programja keretében, 2023 tavaszán. A pályájuk elején járó előadók nyugtalanságából kiinduló, felzaklató előadás a fiatal alkotók esélyeiről és kulturális körülményeiről szól egy üres térben, az izzó munkafény alatt.

(Trafó Stúdió, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

 kedd december 12. 18.00   Funny Games

Georg, Anna, valamint gyermekük, Georgie autóba ülnek, és leruccannak a tóparti nyaralójukba, hogy ott töltsék a hétvégét. Nem sokkal a megérkezésük után új barátokra tesznek szert. A legmenőbb osztrák rendező Haneke összes fontosabb alkotását felvonultatni szándékozó filmklub harmadik alkalmán ezt az 1997-es alkotását nézheti meg a közönség. A vetítés után rövid ventiláció Csete Soma segítségével.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 kedd december 12. 19.30   Szabó Csaba emlékhangverseny – karácsonyi koncert

A Kortárs kincsek koncertsorozat első részeként szervezi a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság ezt a hangversenyt a zeneszerző, nép­zenekutató, zenetudós, főiskolai tanár előtt tisztelegve, halálának 20. évfordulója alkalmából. A Szabó Csaba életművéből válogató ünnepi hangverseny rendkívül gazdag anyagból válogat, elhangzanak népdalok a Csángómagyar daloskönyvből, számosan zenélnek, köztük a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, az Ifjúsági Vonósnégyes és Virginie Robiliard hegedűművész.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

 

 kedd december 12. 20.00   Jérôme Bel

Jérôme Bel koreográfus saját magáról is készített egy előadást, amelynek lehetett volna az alcíme, hogy „tánc az AIDS-től a klímaválságig”. Környezetvédelmi okokból már keveset utazik, úgyhogy másra bízza minden városban ennek az előadásnak a megrendezését. Itt Ördög Tamás a rendező, Jérôme Bel szerepében pedig Udvaros Dorottya lép fel, aki sok egyéb mellett a Greenpeace elszánt aktivistája is. Az előadás másnap is látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szerda december 13. 10.00   Újratervezés – kiállítás

A csoportos kiállítás célja, hogy megmutasson egy töredékes képet arról, ahogyan a kortárs fotográfia különböző kontextusaiban és problémafelvetéseiben az ember, meg ami utána jöhet, megjelenik. A globális ökológiai válság ugyanis azzal szembesít, hogy pozíciónk kitüntetettsége, az a hierarchia, melynek csúcsán az ember foglalt eddig helyet, megrendülni látszik. A kiállítás 2024. január 19-ig mindennap látható. A belépés díjtalan.

(Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, Vasmű út 12.)

 

szerda december 13. 19.00   Szakácskönyv a túlélésért

Régi előadás, amelyet időről időre elővesz a Gólem Színház. Mindig pont jókor, most az ünnepek előtt. Egy olyan asszony történetét dolgozták fel, aki át- és túlélte a 20. századot. Hédi néni a lichten­wörthi koncentrációs táborban tanult meg főzni – elméletben, 28 kilósan. Nagy Mari, Radnai Csilla és Hay Anna játsszák, Borgula András és Németh Virág tették színpadra, Czingel Szilvia azonos című könyve alapján.

(Gólem Központ, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

csütörtök december 14. 11.00   Irodalmi párosok

Az előadás-sorozatban Háy János a magyar irodalom ismert alkotóiról, mint párosokról beszél. Azokról, akik bár pályájuk során valamilyen kapcsolatban voltak egymással, csak az utókor tudja egymáshoz közel látni őket. A negyedik és egyben utolsó részben az író Hajnóczy Péter és Petri György életművét ismerteti meg mélyebben és alaposabban.

(Müpa, Zászlótér, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök december 14. 19.00   Mama muss weg / Viszlát, Mama!

„Ki ne hibáztatta volna már a szüleit a saját boldogtalanságáért? Legszívesebben kihajítanánk őket, mert úgyis ők a hibásak mindenért.” Erről szól a Magyarországi Német Színház / DBU előadása, meg még a pénzről, a betegségről, a halálról. A történetben szereplő három testvér gyakorlatiasan, a maga módján kívánja megoldani az élet dolgait. Ám a való élet közbeszól. Robert Arnold rendezte, a szereplők Sipos Eszter, Niklas Schüler, Dominik Spies, Melissa Hermann, a zenész Virág Antal.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

csütörtök december 14. 19.00   Sorbonne Sexual – koncert

„Férfiak várnak, ha másra nem, csodára…” Karádi Gergő, Vitányi Dávid, Dörögdi Dávid és Galgóczi Olivér népszerű és groteszk-melankolikus hazai alter zenekara új dalokat mutat be. A Görbe Bögre alter-prog-rock zenekar a vendégük, akik a budapesti under- és upperground érzelmi hullámvasútja nyikorgó állomásainak felidézésével melegítenek be.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk