Szüret 2023/51-52.

  • Narancs
  • 2023. december 19.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Megérkeztek a várva várt Leopardok, a magyar haderőfejlesztés koronaékszerei – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Honvédelem.hu

ÖNKIFEJEZÉS     LELEPLEZTÜK     HAGYOMÁNYUNK     ELCSÚSZOTT

A magyar építészet egy önkifejezés, a magyarok önkifejezése – hangsúlyozta Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen. A tárcavezető köszöntőjében kiemelte: azok az építészek, akik elismerésben részesülnek az építészetben végzett munkájukért, mindannyian készek és képesek voltak arra, hogy kifejezzék és megmutassák a világnak, milyen a 21. századi magyarság.

MTI

A magyarországi nemzetiségek olyan értékek hordozói, amiket kizárólag ők adhatnak az anyanemzetnek, a magyar nemzetnek is, és végeredményben az egész emberiségnek – mondta a miniszterelnök-helyettes. (…) Semjén Zsolt a nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepségen rámutatott, az emberiség történetében mindig volt valamilyen látható jel – például irodalmi babérkoszorú, olimpiai érem, katonai kitüntetés –, amely a rendkívüli érdemeket és teljesítményeket jutalmazta.

MTI

Ugye, az alkotmányokat azért alkotják meg a nemzetek, hogy a saját létezésük kereteit kijelöljék, és egyben garanciát adjanak saját maguk számára, hogy képesek lesznek megvédeni a saját függetlenségüket. A legnagyobb kincs minden ország esetében a saját függetlenséged, a szuverenitásod. Ezt szolgálja maga az alkotmányos rendszer is. És szerintem a magyar rendszer jó lábakon, erős lábakon áll, izmos lábakon. Azonban az derült ki a 2022-es kampányban, hogy azért ott a láb között vagy láb mellett maradt némi hely, és ott az egerek besurrannak, vagy a dollárok begurulnak. (…) Ezt lelepleztük (…) és világos volt, hogy valamit tenni kell Magyarországnak.

Orbán Viktor a szuverenitásvédelmi törvényről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

Olyan év, amikor egy nemzetnek két Nobel-díjasa van, a legritkább dolog, igaz, nekünk, magyaroknak régi hagyományunk van a Nobel-díjakban – jelentette ki Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap a svédországi magyar nagykövet rezidenciáján.

MTI

A népmesei történetet látva minden néző együtt érez Iluskával, az árva kislánnyal; lelkesedik Kukorica Jancsiért, akiből végül győztes vitéz válik; és önfeledten nevet a pórul járt gonosz mostohán. Mindezt tökéletesen keretezi Kacsóh Pongrác muzsikája, hogy a történelem sokszor megakadt fogaskerekeinek csikorgása közepette, a harmóniára és a teljességre való törekvésével, javíthatatlan optimizmusával hirdesse: az élet mégiscsak szép, a jó elnyeri méltó jutalmát, és az ember végül hazatér, akármerre is viszi az útja a nagyvilágban.

Az Origo.hu a János vitéz című daljátékról

Az énekesnő hete is jól indult, hétfő hajnalban adventi koncertet adott a szarvasi Ótemplomban, ami után születésnapja alkalmából megáldotta a helyi lelkész.

A Bors online Zalatnay Saroltáról

Lego építőkészlet lehet a nemrég hungarikummá vált székely kapuból, ha sikerül összegyűjteni tízezer szavazatot. Egy Erdélyben született, de jelenleg Budapesten élő fiatal (…) megtervezte, elkészítette és regisztrálta ötletét. (…) Koppány a hegyek, a patakok és fenyvesek rajongója, a furfangos észjárás csodálójaként ezek előtt tisztelgett, amikor közel ezer kockából megépítette miniatűr székely kapuját, ügyelve arra, hogy minden elem jelentést hordozzon.

Híradó.hu

2017-ben írtam egy dalt, ami a megszületésétől fogva valami különös hangulatot árasztott felém, amikor végleges formájába került. (…) Videóklipet is forgattam rá Moszkvában. (…) A forgatás előtt ugrott be, hogy mi lenne, ha a dal bizonyos részénél közösen integetnénk a nagy oóoóoó-zás alatt.

A Beol.hu idézi Balázs Palit

Férfitalálkozókat szervez Felföldi László megyés püspök negyedévente a Pécsi Egyházmegye hét városában. (…)

– Az ön találmánya a férfitalálkozó és az apa-fiú zarándoklat, vagy máshol is vannak hasonló kezdeményezések?

– A világban mindig felszínre bukkan az, amire szükség van. Többfelé működnek például férfiklubok, sokan érezzük, hogy valami valahol elcsúszott ezen a területen, és ezt orvosolnunk kell.

Teol.hu

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.