Áprilisi ciklonok – időjárás a hétre

A múlt heti téli roham mértéken felül alaposra sikeredett – ehhez képest még a hétvége ciklonos, esős, néha szeles körülményei is határozott enyhülést jelentettek. A hó el is olvadt mindenhol (legalábbis 500 méter magasság alatt), és a hólé meg az eső együtt okozott galibát, áradást, belvizet szerte az országban. S ennek még koránt sincs vége – hiszen a héten újabb ciklonok jönnek, és ránk öntik súlyos, lucskos terhüket. Aki húsvét hétfőn – múlt heti tanácsunk ellenére – nem ment el kicsit kirándulni, sétálni, az bánhatja: a héten már nem igazán nyílik rá alkalma (hacsak vasárnap nem…). Kedden rögtön reggel kopogtat déli-délnyugati határainkon egy kiterjedt mediterrán ciklon, és a következő bő két napban meghatározza az ország időjárását. Ráadásul rögtön ketté is vágja a Kárpát-medencét: a nyugati-északnyugati traktusban (mely a ciklon hideg hátoldalára kerül) bizony kissé télies lesz a hangulat – míg az ország nagyobb részén marad az inkább kora tavaszi klíma. A ciklon által szállított csapadék mindazonáltal zömmel azért eső lesz, de az itt kimélyülő alacsony nyomású légköri rendszer könnyes-nedves sztorijának fináléjában (szerdán, de különösen szerdáról csütörtökre virradóan) még havazás is lehet a Dunántúlon, illetve északon. Csütörtök délutánra rövid időre szépen elcsitul az eső, sőt meg is enyhül egy kicsit – de ez a továbbra is zömmel felhős, viszont csapadékmentes periódus csak péntek délelőttig tart. Az akkor befutó, menetrendszerű mediterrán ciklon talán nem hoz annyi csapadékot, mint elődje – igaz, a hőmérsékletet sem veti vissza. Szombat reggelig szinte mindenhol várható eső, szombaton pedig főleg az ország északi részén (de délen sem lesz holmi szikrázó napsütés). Vasárnap újabb csapadékszünet jön, s tán ki is derülhet egy kicsit. Néhány óráig a napot is élvezhetjük, bár ekkor is előfordulhatnak (a sztereotípiákat ezúttal igazoló) záporok. A csúcshőmérsékletek azonban csütörtöktől vasárnapig is csak 10 fok körül alakulnak, s még ez is vagy 6 fokkal kevesebb, mint a sokévi átlag – ráadásul nagyjából egész héten szeles időnk lesz. Hogy mikor lesz legközelebb legalább 15 fok (hogy többet ne is mondjunk…)? Ehhez bizony legalább egy, de inkább két hetet kéne aludnunk – ennyire viszont még nem gyötörhet minket a tavaszi fáradtság.

Eső, szél, eső

Az első munkanapként hétfőt idéző kedden kifejezetten esős napunk lesz – talán csak Kelet-Magyarországon lehet némi napsütés. Igen élénk, északkeleti szél mellett különösen a Dunántúlon (annak is főleg a nyugati részén) lesz hűvös, ahol csak néhány fokkal leszünk 0 fok felett (legfeljebb 3-4 fok lesz délután is). Közép- és Kelet-Magyarországon 10 fok körül, délkeleten 12-13 fokot elérően alakulnak a maximumok. Szerdára virradó éjjel országos csapadék várható, zömmel eső, de nyugaton havas eső is lehet – itt, a nyugati határszélen csupán 0 fok körüli minimumok várhatók, máshol enyhe, 5–8 fokos éjszaka vár ránk.

Szerdán szinte egész napos, országos eső várható, ehhez élénk északi szél is társul. A csúcshőmérséklet szokás szerint nyugaton lesz alacsonyabb – ott pusztán 2-3 fok lesz, míg keletebbre 10-12 fok is lehet. A Bakonyban napközben is fagyhat, s itt havazás sem kizárt. Csütörtökre virradóan újabb csapadék várható: többnyire eső, de nyugaton szilárdabb égi áldás is jöhet. Ezzel együtt a Dél- és Nyugat-Dunántúlon, a Bakonyban vagy éppen a Duna–Tisza köze déli részén néhol fagyhat is: a derült időben (hiszen alapvetően hűvös levegő tölti ki a Kárpát-medencét) mélyre is süllyed a hőmérő már jó régen betiltott higanyszála. Máshol szerencsére több fokkal fagypont felett leszünk.

Csütörtökön kezdetben északon, északkeleten és a Dunántúlon várható újabb csapadék – itt csak délután áll el az eső, délebbre már korábban felszakadozhat a felhőzet. Arra lesz melegebb: 10 fok feletti maximumokkal, északabbra csak 7-8 fok lesz (és továbbra is élénk, de ezúttal már nyugati szél fog fújni).

Péntek éjszaka kivételként sehol sem esik majd, ám hajnaltájt újabb felhősödés kezdődik – a minimumok 0 és 5 fok között alakulnak (legfeljebb az északkeleti hegyvidéken fagyhat). Pénteken a változatosság kedvéért újabb ciklon érkezik, s vele ismét esőfelhők. Sokfelé hullik inkább gyenge eső, ám a légmozgás még ezen a napon lesz a legvisszafogottabb. A csúcshőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. Szombatra virradó éjszaka további esőkre számíthatunk. A felhős időben enyhe lesz a hajnal: 2˜–7 foknál nem lesz kevesebb.

Szombaton főleg az ország északi kétharmadán várható további csapadék, de délebbre is zömmel felhős idő lesz, s itt sem kizárt némi eső. Feltámad az északnyugati szél, ami tovább mérsékli hőérzetünket – ezt a 7–12 fokos maximumok sem tüzelik fel túlzottan.

A vasárnap hajnal sem lesz túl meleg – az északi határ mentén gyenge fagy is lehet, de máshol sem lesz 2-3 foknál több, hiszen az elvonuló ciklon hátoldalán megint hűvös levegő érkezik. Napközben ez zúdul be a Kárpát-medencébe északi irányból, élénk légmozgás kíséretében. Változóan felhős időben pár órás napsütésben is reménykedhetünk. Összességében a hét úgy zárul, ahogy kezdődött: kissé szeles kirándulóidővel, 7–12 fokos csúcshőmérsékletekkel.

Figyelmébe ajánljuk