Ebből sem lesz fehér karácsony – időjárás a héten

Előbb hideg, száraz téli napok követik egymást, de karácsony előtt jelentősen megenyhül az idő. Ünnepi prognózis!

Az adventi véghajrá makacsul visszatérő kérdése: vajon idén havas lesz-e a karácsony? És ha egyszer már – leginkább merő szentimentalizmusból – ekkora szerepet tulajdonítunk a fehér karácsonynak, érdemes ebből a szempontból is megnézni az előttünk álló hetet: az időbeli távolság miatt kissé még bizonytalan prognózisok holmi csalfa reménnyel sem kecsegtetik a szánkózni vágyókat. A még múlt hétvégén kezdődött alapos lehűlés nyomán e hét közepéig meglehetősen hideg lesz (hosszú fagyos éjszakákkal, rövid, a pozitív tartományba éppen csak betévedő nappali órákkal), de ekkor még nem lesz kellően nedves a levegő felettünk, így csupán futó hószállingózással, gyenge havazással találkozunk. Köd és annak nyomában zúzmara viszont akadhat bőven, ami így is csodás fehérré varázsolhatja a tájat. Csütörtök estétől nedves levegő érkezik, ami határozottan melegebb is lesz, mint az addig a Kárpát-medencét kitöltő sarkvidéki eredetű légtömeg, s mivel már péntekre virradó éjjel is alig-alig fog fagyni, így a péntek hajnalig tartó első csapadékhullámmal is zömmel eső, maximum havas eső érkezik (a hegyekben azért némi hó is, de másnap az is hevesen olvadni fog). Pénteken, szombaton napközben az átlagosnál kissé melegebb lesz, legfeljebb kevés csapadékkal - vasárnapra virradó éjjel azért sokfelé esni fog, de zömmel az is eső, havas eső lesz. Mindehhez élénkebb-erősebb szél társul. Már vasárnapra virradó éjszaka melegebb és átmenetileg nedvesebb levegő érkezik: ebből ugyan kezdetben havazhat is, ám ahogy melegszik a légkör alsó része, a hó mind többfelé folyékony csapadékra vált, ráadásul a már lehullott hó is olvadni fog. Vasárnap (dec. 24.) majdnem kora tavasziasan meleg lesz, sokfelé 10 fok feletti maximumokkal, ragyogó napsütéssel. A karácsony két napja (jövő hétfő, kedd) a prognózisok szerint az átlagosnál szintén melegebb, inkább száraz, csendes, bár a kedd már szeles  időt hoz. Az éjszakai, hajnali fagyok viszont sokfelé visszatérhetnek. Ami csapadék egyáltalán érkezik (talán karácsony másnapján. akkor is csak északi határ mentén), az is zömmel eső lesz. Ez bizony, egy szokásos, majd minden második évben visszatérő időjárási helyzet így december végén… Sebaj, majd a január meghozza a hidegeket!

Vigasztalódjunk: az ausztrálok ehhez képest sokfelé (főleg a kontinens középső és az északi felén) 30-40 fokos melegben készülnek az ünnepre – nálunk is akadnak, akik elcserélnék a telet egy jó kis decemberi kánikuláért.

false

 

Karácsony előtt eső érkezik

Hétfő: Nyugaton naposabb, keleten felhősebb idő lesz, helyenként kialakulhat gyenge szitálás, esetleg kisebb havazás. Délután is csak –1, +3 fokot mérünk, északkeleten többfelé napközben is fagyni fog. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten élénkül meg az északnyugati-északi illetve északkeleti szél. Éjszakára alaposan lehűl: akár –7, –3 fokig. Az igen gyenge légmozgás miatt (legfeljebb északkeleten, a határ mentén élénkülhet meg az északi szél) sokfelé képződik zúzmarás köd.

Kedd: Borongós, helyenként napközben is makacsul ködös idő lesz, de ködszitáláson kívül csapadék nem várható. Napközben is csak –1, +2 fokot mérhetünk. Az Észak-Dunántúlon illetve a Tiszántúlon fújhat élénkebb északnyugati illetve északi szél, amúgy mérsékelt marad a légmozgás (a délután derekára mindenhol gyengül a szél). Éjszaka az igen gyér légmozgás miatt keményen fagyni fog, akár –9, –2 fokig is süllyedhet a hőmérő szála. Többfelé képződhet zúzmarás köd.

Szerda: Napközben is borongós, többfelé makacsul ködös időben délután is csak -2, +2 fokot mérhetünk – azon belül északkeleten többnyire a 0 fokot sem éri el napközben a hőmérséklet, itt délután havazás kezdődhet. A Dunántúlon és helyenként északkeleten legfeljebb mérsékelt északnyugati-nyugati szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka északkeleten lesz több felhő, itt havazhat is, máshol legfeljebb zúzmarás köd képződhet. Hajnalra –8, 0  fok lesz a jellemző (északnyugaton helyenként alig fagy) – többnyire gyenge marad a légmozgás.

Csütörtök: Az ország zömén napközben még nem fog esni, de sokfelé borongós, makacsul ködös idő lesz, csak kisebb területeken süthet ki a nap. Délutántól az Észak-Dunántúlon megnövekszik a felhőzet és itt havazhat, ami idővel havas esőbe, sőt ónos esőbe válthat. Napközben még csak –1 és +4 fok közötti maximumok várhatók: északon-északkeleten napközben is fagyni fog. Napközben gyenge, maximum mérsékelt nyugati illetve délnyugati szél fog fújni. Estétől az ország nagy részén borult csapadékos idő lesz, hó, havas eső, ónos eső és sima eső is eshet a hőmérséklet megoszlása szerint: keleten és északkeleten az alacsonyabb hőmérséklet miatt havazhat is, a Dunántúl jó részén már kevésbé, ott inkább eső, havas eső eshet - ráadásul hajnalra mindenhol el is áll. Reggelig tehát inkább keleten, északkeleten (hajnaltól már délnyugaton is) fagyhat, a középső országrészben vagy északnyugaton kevésbé: összességében –4 és +3 fok közötti minimumok várhatók. Északnyugaton és a középső országrészben idővel már élénk északnyugati szél fog fújni.

Péntek: Északkeleten erősebben felhős, néha csapadékos (esős, havas esős), máshol szakadozottabban felhős, néha napos időnk lesz. Határozottabban melegebb is lesz, mint a korábbi napokon, 2, 8  fokot is mérhetünk (északkeleten és a Tiszántúlon marad még a télies 0 fok körüli hideg, itt helyenként tartósan ködös idő lesz). Északnyugaton és a középső országrészben élénk északnyugati szél fog fújni. Estétől is északkeleten, keleten lesz felhősebb idő, itt vegyes halmazállapotú csapadék esik (többnyire azért hó, de helyenként havas eső), de az ország nagy részén nem várható csapadék! Éjszaka mindössze -2, +4 fok közötti minimumok várhatók: főleg északkeleten, keleten, de hajnalban délnyugaton is fagyhat. A Dunántúlon és a középső országrészben megélénkül az északnyugati szél.

Szombat: Bár a gyakori felhőátvonulások miatt korántsem lesz zavartalan napsütés, de többször is láthatjuk a napot. Csapadék alig várható (késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon eredhet el az eső) Délután 3 és 6 fok közötti maximumok várhatók. Élénk, kora délutánig helyenként erős északnyugati-északi szél fog fújni. Éjszaka többnyire borult idő lesz, bár a Dunántúlon néhol a csillagok is előbukkannak a felhők közül. Északkeleten havazni is fog máshol (például a középső országrészben, vagy délkeleten inkább (elszórt, gyenge) esővel, ritkábban havas esővel számolhatunk, elvégre itt aligha fog fagyni. Csupán északkeleten és a Dunántúl nyugati-délnyugati felén csökkenhet a hőmérséklet 0 fok alá, országosan -1, +6 fokos minimumok várhatók. Estétől sokfelé ismét élénk, északon vagy a főváros könyékén néha kifejezetten erős, zömmel északnyugati szél fog fújni.

Vasárnap: Reggel illetve kora délelőtt a déli határ mentén még eshet, ám később, napközben csapadék már sehol sem várható. A maximumok  7, és 12 fok között alakulnak - a Nyugat-Dunántúlon lesz a legmelegebb. A szélcsendes északkeleti illetve nyugati/délnyugati országrész kivételével élénkebb-erősebb északnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem fog esni, a Dunántúlon és délen (de részben északkeleten is) kiterjedten fagyhat: -3, +2 fokig hűl a levegő. Északon-északkeleten még kissé élénk északnyugati, majd nyugati, délnyugati szél fog fújni.

Hétfő (karácsony): Derült, néha napos, viszonylag meleg időnk lesz, délután többnyire 5, 10 fokos csúcsértékekkel (talán a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb). Északon-északkeleten kissé élénk, máshol csak gyengébb nyugati-délnyugati szél fog fújni. Éjszaka valamirevaló szél híján északon és keleten zömmel fagyni fog, a szelesebb délnyugaton kevésbé: reggelig –3, +3 fokig hűlünk. Sokfelé képződik köd.

Kedd (karácsony): Zömmel napos, de a szélcsendesebb északon sokfelé borongós-párás időben napközben többnyire 8 és 12 fok közötti maximumok várhatók, de a felhősebb északkeleten csak 4-6 fokot mérhetünk. Északon-északkeleten kisebb szitálás kialakulhat. A Dunántúl nagy részén erős, keleten élénk délnyugati-déli szél fog fújni. Éjszaka, továbbra is kissé szeles időben, főleg északnyugaton és északon fog fagyni: -1 és +4 fok közötti minimumok várhatók.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk