Európai Bizottság: Áprilistól felgyorsulhat az oltóanyagok szállítása

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 12.

Katasztrófa

Újabb vakcina kért európai engedélyt, az EU pedig további gyártókkal készül megállapodni. 

Újabb koronavírus elleni vakcina válhat elérhetővé az Európai Unióban, miután az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár benyújtotta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé az oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét. 

Az EMA tájékoztatása szerint az Oxford/AstraZeneca vakcina kérelméről várhatóan január 29-ig döntenek, addig megvizsgálják a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan a fejlesztők által benyújtott dokumentációt.

Ez lehet majd a harmadik olyan vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech és a Moderna után. Az amszterdami székhelyű ügynökség azt közölte, hogy gyorsított eljárásban határoznak majd a vakcina feltételes forgalomba hozatalának engedélyezéséről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte és "jó hírnek" nevezte az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag engedélyezési folyamatának megindítását. Hozzátette: amint a vakcina pozitív értékelést kap tudományos szempontból, nagyon gyorsan engedélyezni fogják a használatát Európában.

Az Oxford/AstraZeneca vakcinának egyébként alacsonyabb az előállítási költsége a rivális oltóanyagokhoz képest, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben.

Az Európai Bizottság emellett kedden azt is közölte, hogy a héten lezárhatják a tájékozódó megbeszéléseket a francia Valneva gyógyszergyártó céggel a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlásáról, és elindítják a beszerzési folyamatokat. 

Sandra Gallina, a brüsszeli testület oltásforgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője hozzátette, hogy a bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat.

Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket, továbbá, az EMA ajánlásával, a Pfizer/Biontech és a Moderna cégek által kifejlesztett oltóanyagoknak adott forgalomba hozatali engedélyt.

Gallina arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a beoltást, de ennek eldöntése tagállami hatáskörbe tartozik. Hangsúlyozta, hogy a testület nyomon követi az oltóanyagok esetleges negatív mellékhatásaival kapcsolatos eseteket, annak ellenére, hogy a tudományos vizsgálatok szerint a vakcinák nagyon biztonságosak.

"Eddig egy negatív reakciót kiváltó esetről kaptunk jelentést, de az elemzések kiderítették, hogy annak nem volt köze az oltóanyaghoz"

- mondta. A bizottság munkatársa azt is közölte, hogy az oltóanyagok szállítása áprilistól kezdve felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve.

 

Figyelmébe ajánljuk