A Linux éve

  • Bodoky Tamás
  • 1999. december 23.

Képzőművészet

Azért nem a dátumváltásé, mert az Y2K-hisztéria kamu, az éhező számítógép-programozók, a csőd szélén álló biztosítótársaságok és az eladósodott high-tech tanácsadók megsegítésére rendezett nagyszabású jótékonysági esemény, bár PR-fronton biztos, hogy lenyomta a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer áttörését és a Microsoft antitrösztperét is, a NASA bénázásáról nem is beszélve.
Azért nem a dátumváltásé, mert az Y2K-hisztéria kamu, az éhező számítógép-programozók, a csőd szélén álló biztosítótársaságok és az eladósodott high-tech tanácsadók megsegítésére rendezett nagyszabású jótékonysági esemény, bár PR-fronton biztos, hogy lenyomta a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer áttörését és a Microsoft antitrösztperét is, a NASA bénázásáról nem is beszélve.

Gép + narancs

A kétezredik év eljövetelét egész éves cirkusszal ünnepelte a számítástechnikai ipar, a kétezerálló technológiai megoldások mellett szépen fogytak az élelmiszer-, víz- és lőszertartalékok is. Az infokommunikációs cégek alkalmazottai válságstábokban ünneplik majd az újévet, kivéve azokat a bekattant rendszergazdákat, akik már az év elején kiléptek, hogy egy gyorstalpaló túlélőtanfolyam elvégzése után erődítménnyé alakítsák vidéki tuszkulánumaikat, és azóta first person shooter játékokkal és paintballmeccsekkel készülnek a potenciális ügyfelek rohamára. ´k vannak kevesebben, még a végítélet-szekták is szokatlanul csendesek, egyes elemzők szerint azért, mert a többségük nem bírta cérnával a várakozást az elkerülhetetlenre, és legkésőbb ´97 táján, a Hale-Bopp-üstökös látogatása idején akcióba lépett.

A világűrben azóta

amúgy sem történt semmi lényeges: a csillagászok kiszámoltak egy új bolygót, csődbe ment - bár továbbra is szolgáltat - az Iridium, az első műholdas mobiltelefon-társaság, és lezuhant a NASA mindkét idei Mars-szondája, bár lehet, hogy a második csak csendben dolgozik, csupán mi nem halljuk. Ezért nem a millennium bugot, hanem az angol és amerikai mértékegységrendszer közti különbséget okolják, ami a szondák programozásának munkafázisában nem tűnt fel a nemzetközi tudóscsoportnak. Szerencsére nem ők irányították a Titán felderítésére indult Cassini szondát, amelyet augusztusban a Föld gravitációs terét megcsapoló csúzlieffektussal gyorsítottak a célja eléréséhez szükséges sebességre, miközben egy nagy adag erősen sugárzó plutóniummal a fedélzetén óránként negyvenezer mérföldes sebességgel robogott el mindössze ötszáz mérföldre a földfelszíntől. Virtuális dátumkatasztrófa helyett egyébként nagyon is valóságos klímakatasztrófa fenyeget, a nemzetközi űrállomás építése pedig olyan vontatottan halad, hogy a végén még orbitális pályán keringő Noé bárkája is lehet belőle.

Távközlési fronton

továbbra is a földi megoldások dominálnak, bár néhány éven belül több műholdas távközlési hálózat lesz, mint ahány alternatív magyar telefontársaság, a Matáv ugyanis a törvényi tiltással is dacolva, rányomult a kábeltévé-hálózatokra, végül is telik rá a horribilis telefontarifákból, melyeket jövőre tovább emelhet, miközben az egész liberalizált EU-ban zuhannak a távközlési szolgáltatások árai. A szabadversenynek az is nyilván jót tesz majd, hogy a piacot utcahosszal vezető GSM-szolgáltató és analóg elődje, a két Westel kizárólagos Matáv-tulajdonba kerül, ezek után tényleg jöhet a liberalizáció, akár egy évvel korábban is: semmi nem állhat a tervteljesítés útjába, minden abszolút Voda.

A Linux-boom

is csak szubkulturális szinten gyűrűzött be hozzánk, a nagy állami megrendeléseket változatlanul a Microsoft kapja, amely a tengerentúlon jövő februárban dobja piacra továbbfejlesztett, Windows 2000 operációs rendszerét. A rendőrség a BSA tippje alapján az év elején 91 magánszemélynél tartott házkutatást, mert állítólag másolt szoftvert vásároltak, és lecsukták a magyar sikertörténetnek számító Albacomp vezetőit, miután önfeljelentésük nyomán bebizonyosodott, hogy a hazai PC-disztribútorok csempésznek - a számítástechnikai termékek egyébként az összes fejlett országban vám- és áfamentességet élveznek, de Magyarország idén sem csatlakozott az ezt lehetővé tévő nemzetközi egyezményhez.

Hackerfronton a legemlékezetesebb csatákat a pánszláv, szerb és orosz kiberterroristák vívták a NATO-val Jugoszlávia bombázása alatt, élőben hallgathattuk a pilóták rádióbeszélgetéseit a neten, az egykori Jugoszlávia népei intenzíven anyázták egymást és az amerikaiakat a különféle netes vitafórumokon, miközben a NATO repülő rádióállomással és röplapokkal próbálta megnevelni őket, egyébként roppant sikertelenül. Magyar hackerek feltörték a Microsoft Magyarország biztonságos NT-szerveren futó honlapját, jövő januárban pedig öt év szövetségi börtöntábor után szabadlábra kerül Kevin Mitnick, a hackerkirály, bár a számítógépektől és a mobiltelefontól továbbra is el lesz tiltva, nehogy kárt tegyen a világfalu infrastruktúrájában.

Kultúrfronton

intézményesült a Magyar Elektronikus Könyvtár, és megszabadult a civil szervezetektől a Soros C3 behívóközpontja, de kárpótlásul nagy sikerű Lara Croft-hasonmásversenyt rendeztek nekik. A filmszínházak még mindig játsszák a Mátrixot, az első igazán ütős cyber kultmozit, amely DVD-videolemezen is hozzáférhető - bár a DVD bombabiztosnak hitt másolásvédelmét szintén feltörték az idén, úgyhogy nagy kérdés, a jövőben mit ad ki ebben a formában Hollywood. Az MP3 formátumú digitális zene népszerűbb, mint valaha, és miközben a lemezipari multik kőkeményen, de kevés sikerrel védekeznek a terjedése ellen, a szórakoztatóelektronikai gyárak egymás után dobják piacra a hordozható MP3-walkmaneket. A tavaly karácsonyi bevásárlási láz legcyberebb slágercikke mégis a Furby nevű, beszélgetős plüsstamagocsi volt, az ideié pedig a Pokémon névre keresztelt japán villanyszörnyecske, bár ebből itt minálunk csak annyit lehet érzékelni, hogy a tamagocsitemetőket és a Furby-boncoló oldalakat szexuálisan explicit Pokémon-képregények váltották fel a weben.

Bodoky Tamás

Figyelmébe ajánljuk