Fesztivál: Kijárat az Exitre

  • Zsoldos Zsaklina
  • 2004. július 8.

Képzőművészet

Annak ellenére, hogy egy hónappal ezelõtt még egyáltalán nem volt biztos, megtartják-e Délkelet-Európa legnagyobb zenei fesztiválját, az újvidéki Exitet, idõben elkezdõdött, sõt hétfõn reggel be is fejezõdött. Hiányosságok voltak, de nagyobb fennakadások, gondok nem, egyedül csak a King of Lion-koncert maradt el, mert a dobos elõzõ napi fellépése közben eltörte a kezét. Valószínûleg ez lesz az egyetlen olyan kis malõr, amit a szervezõk nem a kisded politikai játékok számlájára fognak írni.

Egyáltalán nem meglepõ, hogy a fiatalokat nem érdekli annyira a politika, mint a buli. Egy fiatal lány az Exit internetes fórumán, akkor, amikor még úgy tûnt, idén nem tartják meg a fesztivált, bevallotta, hogy egész évben azért tanult és rakta le fennmaradt vizsgáit, azért dolgozott feketén, hogy el tudjon menni július elsején Újvidékre, az Exitre. Ez semmiképpen sem válik dicséretére, de sajnos még mindig ez jellemzõ Szerbiára. A fiatalok gazdasági okokból és a vízumkényszer miatt tömegesebben még mindig nem tudnak külföldre utazni, és egész évben az Exitre várnak és gyûjtögetnek. Hogy mindez a politika miatt van, lehet, hogy csak akkor ért el a többségük tudatáig, amikor annak a fesztiválnak a léte is kétségessé vált, amely miatt egész évben gürcöltek. Pedig az Exit fesztivál 2000-ben éppen politikai okokból jött létre. Akkor még belépõ nélkül lehetett részt venni rajta, és 100 napig tartott. A szervezõk nyíltan a Milosevic-rezsim ellen hívták fel a fiatalokat, és buzdították õket, minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon. A rendszerváltás után is folytatták tevékenységüket, biztatták a fiatalokat, hogy saját maguk döntsenek sorsukról, és menjenek szavazni. Természetesen ezzel a kampánnyal a legutóbbi elnökválasztások elõtt sem hagytak fel.

Az elnökválasztás elõtt kevesebb mint egy héttel egész Szerbia azt találgatta, politikai okokból hívták-e be informatív beszélgetésre a fesztivál vezetõit, azzal gyanúsítva õket, hogy visszaéltek hivatali helyzetükkel. A fesztivál szervezõi a múlt szelleme visszatérésének vélték, hogy pont az a bírónõ döntött így, aki anno, a Milosevic-rezsimben az Ellenállás szervezõit küldte

rácsok

mögé. Az Exit szervezet ügyvezetésének felülvizsgálata már hónapok óta tartott, éppen ezért furcsa volt, hogy pont az elnökválasztási kampány hajrájában kísértek be négyet a szervezõk közül. Kettejüket harmincnapos vizsgálati fogságba is. A fesztivál szervezõi azt állítják, igenis politikai okok rejlenek az elõállítások mögött, "olyan erõk, akik azon dolgoznak, hogy elzavarják a fiatalokat az országból, ellenzik a reformokat és az európai Szerbiát". A Szerbiai Demokrata Párt (SZDP) egyes tagjai nem is leplezték örömüket az esettel kapcsolatban. Tagadták, hogy az ügynek köze lenne az elnökválasztási kampányhoz, ennek ellenére meggyanúsították a demokrata pártot és mellette a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát, hogy anyagi hasznot húznak a rendezvénybõl. Talán attól féltek, jogosan, hogy az Exit nem az SZDP jelöltje mellett fog lobbizni. Nenad Canak, a liga elnöke ezt a kijelentést, de magában a tettet is a vajdaságiakat ért támadásnak minõsítette, hisz már négy éve, amióta beindult a fesztivál, egyesek Belgrádból ezt is el szeretnék tulajdonítani a tartományi székvárostól. Újvidék városi vezetõsége is kiállt a vizsgálati fogságban tartott szervezõk mellett. Érthetõ, hisz a fesztivál eddig évente több mint százötvenezer fiatalt csalogat a városba, nemcsak az egész országból, hanem külföldrõl is, akik itt költik pénzüket. A fesztivál szervezõi viszont azzal fenyegetõztek, hogy nem tartják meg, ha az informatív beszélgetésre behívott, majd 30 napos vizsgálati fogságra ítélt Dusan Kovacevicet és Bojan Boskovicot nem engedik szabadon. A két szervezõt, akik a fogdában

éhségsztrájkba

is kezdtek, azzal gyanúsítják, hogy a belépõjegyek körüli mesterkedéssel jogtalan haszonra tettek szert, a rendõrségi jelentés szerint 12 millió dinárt nem fizettek be a szervezet számlájára. A két fiú azt állítja, hogy azokkal az ingyenjegyekkel nem tudtak elszámolni, amelyeket a fesztivál támogatóinak, valamint az újságíróknak osztogattak szét. Állítólag azért tartották vizsgálati fogságban õket, hogy ne tudjanak hatni a tanúkra. A fesztivál elsõ évétõl kezdve egyesek azzal gyanúsítják a szervezõket, hogy hasznot húznak abból, állandóan követelve tõlük a pénzügyi elszámolást. De nem csak ezt vetették a szemükre a szervezõknek, az újvidéki katolikus temetõ sírgyalázásaival kapcsolatban Vladan Simic, a pravoszláv egyház bácskai püspökségének titkára azt nyilatkozta, hogy az Exit a drogok és más gyarlóságok fesztiválja, amelyek bujtogató erõként hatnak a sátáni rituálékra és a sírgyalázásokra. Sokaknak az sem tetszett, hogy az Exit szín-helye a Vajdaságban van, és nem Belgrádban. Mindenesetre a fiatalok jól jártak ezzel az esettel, hisz az Exit a kerületi bíróságra nyomást gyakorolva több ingyenkoncertet is szervezett egész Vajdaságban, de Belgrádban is. Valószínûleg nemcsak a közönség, hanem maga a fesztivál is jól járt, hisz akarva-akaratlanul ingyenreklámot gyártottak nekik.

A fesztivál indulásának 5. évfordulójára emlékeztek a kezdés elõtt két nappal az újvidéki bölcsészkar elõtti téren, a Duna-parton, ott, ahol öt évvel ezelõtt elõször tartották meg a fesztivált, amely pontosan 100 napig tartott. A születésnapi koktél keretében aláírtak egy együttmûködési szerzõdést az európai MTV-vel. A legnagyobb zenei világcsatorna ezentúl részt vállal az Exit s ezáltal a város és az ország népszerûsítésében, csakúgy, mint az emberkereskedelem elleni regionális kampányban. A szerzõdés aláírásán részt vett Tom Ehr, az európai MTV-alapítvány igazgatója, aki idén harmadik alkalommal volt látogatója a fesztiválnak. A rendezvényrõl filmet is forgatnak, amely, visszatekintve a koncertekre, nem biztos, hogy a legjobb fényben fogja bemutatni az Exitet. Az idei fesztiválnak négy megasztárja volt, ebbõl kettõt az erõsítés ölt meg. A Massive Attack halvány másolata volt csak önmagának a színpadon, de lehet, hogy csak a rossz hangosítás miatt voltak úgy lekókadva. A közönség egy idõ után faképnél hagyta a társaságot, de õk is búcsúzás nélkül vonultak le a pódiumról. A második nap az esõ miatt volt kevésbé élvezhetõ, amely a Soulfly elsõ száma alatt kezdte unalmas dobolását. A zenekar mindent megtett, hogy megtartsa a tömeget, és akik nem futamodtak meg, fantasztikus koncertet láthattak. Akik cukorból vannak, az alagutakban vártak arra, hogy elálljon, hiába, csak az átjárást tették lehetetlenné.

A Wailers,

Bob Marley zenekara hatalmas sikernek örvendett, de úgy tûnt, mintha valaki hiányzott volna... A Cypress Hill is elemében volt, de ez nem sokat segített, mert a közönség felé szûrõdõ hangok egyáltalán nem voltak kielégítõek. A negyedik napra rendbe hozták az erõsítést, Iggy Popot és hajdani bandáját, a Stoogest semmi sem fogta vissza, hogy fergeteges koncertet csináljanak. Iggy fenomenális volt, vonaglott, idõnkét a tömegbe vetette magát, egy pillanatban egy tucat szerencsés is felkerült a színpadra a közönség soraiból, de sajnos az öregek csak egy órát tudtak kinyomni magukból, a telhetetlenek pedig elégedetlenül vonultak vissza más színpadokhoz. Igaz, idén több mint húsz színpadon folyt a program, de igazából csak párat látogattak. A legjobb hangulat idén a latino színpadon volt, ahol minden egyes nap kubai táncot tanítottak a közönségnek, valamint a Roots and Flowers színpadán, amely egy hajdani vizesárokban kapott helyet, és hangulatával, valamint a tûzzsonglõrök és hastáncosnõk állandó fellépéseivel nyújtott felejthetetlen perceket.

Az egész ügyben az a legroszszabb, hogy a kritikákkal újfent csínján fognak bánni az újságírók, mert az Exit mégiscsak a mi kutyánk kölke, valaki még mindig el tudja venni tõlünk. Ennek következményeit a jövõ évi fesztiválon sajnos megint csak a közönség érzi majd meg a legjobban. Természetesen csak akkor, ha sor kerül rá, amit majd a bírósági ítélet dönt el, bár már rettenetesen unalmas, hogy minden a kis politikai játékokon múlik.

Zsoldos Zsaklina

Újvidék, július 1-4.

Figyelmébe ajánljuk