Mekk Mester visszatért a Széll Kálmán térre

szerző
- cd -
publikálva
2018. júl. 13., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A nagy come back.

Július elején egyik napról a másikra eltűnt a korábban a Széll Kálmán téren gerilla módon elhelyezett Mekk Elek, az ezermester szobra. Az alkotó, Kolodko Mihály tegnap pótolta a hiányt, az ungvári képzőművész készített egy 2.0-s variációt a kultikus bábfiguráról. Azt továbbra sem tudni pontosan, hogyan kélt lába az első miniatűr bronzfigurának; abból, ahogyan letörték, lepájszerolták a szobrot, a szobrász szerint arra lehet következtetni, hogy valaki hazavitte. Persze, nem lehet tudni, nem a főváros vezetése vagy a helyi erők adták-e az ukázt a kecske eltüntetésére. (Kerestük a II. kerületi közterület-felügyeletet, ám egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.)

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

Kolodko Mihály a Narancsnak elmondta, szívének kedves figura a Koós Iván tervezte, Romhányi József által írt mese alakja. Érlelődött már benne a gondolat, hogy A nagy ho-ho-horgász Főkukaca után kellene Mekk Eleknek is egy szobor, ám az elhatározás akkor született meg benne, amikor meglett a helye is a figurának. Az ötletet az adta, amikor ungvári műhelyében valaki anélkül ismerte fel a Budapest-térképet, hogy rá lett volna írva bármi a városrajzra, mert élénken élt benne a Moszkva tér elhelyezkedése, hisz’ rengeteg kárpátaljai vendégmunkás vár hajnalonta munkára az „emberpiacon”.

Kolodko elmondása szerint nem először fordul elő, hogy elvész a szobra, kárpátaljai alkotásai közül többnek is nyoma veszett már. Mint mondja, ez a műfajjal együtt jár, a semmiből tűnnek elő és a semmibe tűnnek el a szobrok. Lényegében már jó ideje készült rá, mikor és melyik budapesti szobra válik kámforrá.

szerző
- cd -
publikálva
2018. júl. 13., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2018. július 14., szombat 14:40
  Na ugye!
 2. 5
  tiszapolgári
  2018. július 14., szombat 07:48
  Nem.
 3. 4
  rworse
  2018. július 14., szombat 07:38
  Rwerse?!?!?! Netene! Te beste lelke! Ez esetben engesztelhetetlen lettem, meg kell tennem, nesze: teszepelgere. Kettedszer: teszepelgere. Tre: teszepelgere. Negyedszer: teszepelgere.
  Kellett ez neked?
 4. 3
  tiszapolgári
  2018. július 14., szombat 07:21
  Elment? Megnevettetsz. Ez lehetetlen, felejtsd el! Te csented el, meseellenes rwerse!
 5. 2
  rworse
  2018. július 13., péntek 23:37
  Ne mekegjen e kerge Mekk Elek szent helyeken! Mekk Elek ezermester?! Nevetnem kell! Hehehe! Eleve ne legyen megszentelt tereken! Meglehet, nem egy neveletlen ember metszette le, ehelyett meglehet, elment.
 6. 1
  tiszapolgári
  2018. július 13., péntek 20:16
  Ne keressetek: nem engednek e kedves, Szeles helyen lennem. Egy neveletlen ember egy percet sem vesztegetett, lemetszett, eltett. Kecskehere legyen eledele.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...