Ahol a buszvezetők pisztollyal járnak – A putnoki zsarolás háttere

  • Kovács István
  • 2014. június 7.

Kis-Magyarország

Rablás és zsarolás gyanúja miatt három embert vettek őrizetbe Putnokon. Állítólag a helyi buszok sofőrjeit kényszerítették védelmi pénz megfizetésére. Beszéltünk a gyanúsítottak rokonaival és az eset egyik ismerőjével is. Utóbbi részletesen elmesélte, mi is történt.

„Rablás és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást” a 33 éves G. Roland, a 30 éves G. Szonja és a 35 éves H. Erna lakosokkal szemben az Ózdi Rendőrkapitányság Putnoki Rendőrőrse. A pár nappal ezelőtti hír szerint az azóta előzetesbe került gyanúsítottak tavaly és idén több, a helyközi közlekedési vállalat alkalmazásában álló sofőrt fenyegettek meg „bántalmazás kilátásba helyezésével, amennyiben nem adnak át részükre különféle pénzösszegeket”. A „zsarolók” a pénzért cserébe állítólag „védelmet, bevédést” ígértek.

A hír nem hagyott nyugodni minket: ha ez igaz, akkor az Ózd közelében lévő Putnokon már útonállók dolgoznak, és mint valami vadnyugati filmben, vámot szednek megállított áldozataiktól. És ha ez tényleg így van, a bűnözők saját államot alapítottak Putnokon, amit – igaz, csak másfél év után – azért a rendőrség felszámolt.

false

 

Fotó: MTI

A helyszínen járva azonban kiderült: biztosan nem útonállókról van szó – akik ugyanakkor ártatlanok a rokonaik szerint –, ám az ügyre rálátó egyik megkérdezett mégis meghökkentő történetet osztott meg arról, hogy szerinte mi történt. Azt is megtudtuk tőle, hogy a környéken akad olyan buszvezető, aki – biztos, ami biztos alapon – már pisztollyal vezeti járművét.

Feljelentés és hangfelvétel

Az ózdi autóbusz-állomáson – innen indulnak a Putnokon áthaladó járművek – megkérdezett gépkocsivezetők közül senki nem akart nyilatkozni a magyarnarancs.hu-nak. Volt, aki szégyellte, hogy mindez vele megtörtént, míg mások a vezetők utasítása szerint jártak el, ez alapján hárították el a nyilatkozás lehetőségét. Egyikőjük annyit azért elárult, hogy több kollégája is fizetett, mert olyan fokú fenyegetést kapott, hogy úgy látta, jobb a békesség.

„Ezért kaptak vérszemet a zsarolók” – ezt már bennfentes, de neve elhallgatását kérő informátorunk nyilatkozta, aki részleteiben elénk tárta az ügyet. De legalábbis azt, amit ő vél róla és ismer belőle: „Az egész úgy kezdődött, hogy Putnokról nagyon sokan szeretnének 90 százalékos kedvezménnyel utazni, amire csak azok a szülők jogosultak, akikkel három kiskorú saját gyermek is felszáll a járatra. Ezt okmányokkal kell igazolni, amihez elkérik a lakcímkártyát is. Személyi igazolványt nem kérhet a gépjárművezető, mert arra csak hatósági személyek jogosultak. Bepróbálkoznak viszont a kedvezmények igénybevételével a nagyszülők és más rokonok is, ha viszont a kolléga nem áll kötélnek, annak durva szidás, fenyegetés lesz a vége. Ilyen esettel indult az egész ügy.”

Forrásunk elmondása szerint az egyik buszvezetőt még 2013 elején emiatt várták többen a Putnok központjában lévő megálló közelében. A mintegy tízfős csoport egyik tagja kérdőre vonta, hogy a rokonának miért nem adott kedvezményes jegyet. „A fenyegető hozzátette, hogy a többieknek emiatt elszámolnivalója van vele, de ha fizet, akkor most még nem bántják.” Ekkor a megfélemlített ember pénzt adott a fenyegetőjének, „ezzel elindult a lavina”.

false

 

Fotó: MTI

A pénzszerzési lehetőségre többen berendezkedtek, és informátorunk szerint mintegy nyolc kollégája is besétált a csapdába, s a fenyegetések hatására rendszeresen fizetett. Mindez addig tartott, amíg egy ózdi sofőr ki nem bukott, és kérte a vezetőitől, hogy őt többé ne osszák be a Putnok–Sáta és a Putnok–Szilvásvárad vonalra, mert azokat nem vállalja. Vezetői kérdésre elmondta, hogy mi zajlik azokon a járatokon. Egy másik járművezető is megelégelte az állandó zaklatást és fizetést, ezért telefonjával hangfelvételt készített az egyik ilyen zsarolási akcióról, és eljuttatta a rendőrségre. A gyanúsítottak esetenként 15-20 ezer forintot is elvettek a sofőröktől.

A rokonok szerint ártatlanok

A gyanúsítottak rokonait is sikerült felkutatnunk. Az ötgyermekes G. Szonja anyósa szerint jogtalanul tartják fogva menyét, hiszen semmit nem követett el. Ha néha autóbusszal utazott, akkor igényelhette a 90 százalékos utazási kedvezményt mint nagycsaládos. A nagyobbik gyermeke egyébként is súlyos beteg, utána jár a szociális juttatás. Most azonban az anyósra maradt a három iskolás korú és a két kisebb gyermek gondozása, pedig ő mindennap reggel héttől délutánig közmunkásként dolgozik.

G. Erna testvére „köztiszt” a közmunkásoknál, vagyis munkairányítója egy-egy területnek. A férfi kizártnak tartja, hogy a három előzetesbe helyezett gyanúsított valóban elkövette a terhükre rótt bűncselekményeket. Életvitelükön nem látszik, hogy nagyobb pénzösszeghez jutottak volna, átlagos családi életet élnek. A testvér annyit tud az ügy részleteiről, hogy G. Roland reggel munkába készült, mert közmunkásként dolgozik, amikor a putnoki rendőrök a lakásáról előállították. Nem vitt magával semmit, mert nem tudta, miért akarnak vele beszélni. Amikor az Ózdi Rendőrkapitányságra szállították, Erna és Szonja utánament, kávéval és cigarettával akarták ellátni, ám a rendőrök már őket sem engedték haza. Gyanúsítottként ott tartották őket, majd előzetesbe is kerültek.

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre.

 

A férfi nem érti, hogy a testvérét miért szakították el négy gyermekétől. Állítja, nem volt náluk házkutatás, azt pedig kizártnak tartja, hogy a terhükre rótt bűncselekményt másfél éven át folytatni lehetett volna úgy, hogy arról a rendőrség ne szerzett volna tudomást. Tudja viszont, hogy a szóban forgó autóbusz-vezetők keveset keresnek, ezért sem érti, hogy a havi 110-120 ezer forintból hogyan tudtak volna bárkinek is „védelmi pénzt” fizetni? „A két asszonyt most azért hurcolják meg, mert 90 százalékos menetjegyet mertek kérni, mikor az jár nekik?” – tette fel végezetül a kérdést. Majd megjegyezte: a vádakat bizonyítani is kell.

Veszélyes foglalkozás

Egyelőre még nem tudni, hogy a gyanú igaz-e vagy sem, az viszont biztos, hogy a kelet-borsodi tájakon nehéz a buszsofőrök élete. „Gyalázatos dolgok történnek Ózd térségében más járatokon is – jelentette ki korábban már idézett informátorunk. – A járművek üléseit gyakran szétvágják, összefirkálják, vagy az útvonalon az autóbuszt megdobálják. A városhoz tartozó Bánszállásra közel 15 éve tagadták meg a buszsofőrök a behajtást, mert ott is dobálták őket a gyerekek, és kiugráltak a járat elé.”

Az elgettósodott településen ragadt néhány nyugdíjasnak emiatt kilométereket kell gyalogolni, ha buszra akar szállni. Ugyanezen a járaton előfordult már az is, hogy vécének használták az utasteret, amit a gépkocsivezetőnek kellett kitakarítani. Nem jobb a helyzet a másik lepusztított városrész, például Somsály járatain sem, de megemlíti még a Putnok–Ragály útvonalat is. Úgy tudja, több dolgozó váltott már ki fegyvertartási engedélyt, hogy munkája során megvédje magát az agresszív személyek atrocitásától. A kedvezmények igénybevételére egyébként szinte minden járaton van próbálkozás – hol több, hol kevesebb sikerrel.

Figyelmébe ajánljuk