Az egészségügyi törvénytől függetlenül is menekülőre fogták a szegedi klinika orvosai?

  • B. P.
  • 2020. október 17.

Kis-Magyarország

Egymás után mondtak fel a szegedi klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének orvosai. Eddig legkevesebb tizenöten távoztak a regionális feladatokat is ellátó intézetből. Pótlásuk nehezen megoldható, az orvosláson belül ez ugyanis hiányszakmának számít. Kiderült, nem az egészségügyi törvény módosítása áll a háttérben.

Sötét képet fest a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinika Központjáról, azon belül is az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézeti állapotokról a szeged.hu.

A helyi hírportál értesülése szerint az elmúlt három hónapban, de más források szerint a mögöttünk álló másfél hónapban legkevesebb tizenöt orvos mondott fel az intézetben. A név nélkül nyilatkozó orvosok elmondták, hogy a rossz és egyre rosszabbodó munkakörülmények miatt döntöttek a távozás mellett.

A hivatalosan elérhető információk szerint hatvan orvos dolgozik a szegedi klinikai intézetben, de arról egyelőre nincs hivatalos információ, mekkora nehézséget okoz ennyi távozó orvos mellett a feladatellátás megszervezése. Az intenzív osztályokra békeidőben is nagy szükség van, de olyan háborús körülmények között, mint a most tomboló koronavírus-járvány, az ilyen részlegek hadra foghatósága életvágóan fontos kérdés.

Átgondolatlanság, tervszerűtlenség

A távozók úgy látják, átgondolatlanul, tervszerűtlenül működik a klinikai részleg. Egyik orvos azt is elmondta, hogy belefáradtak az elmúlt évek alatt abba a szélmalomharcba, amit az egyetem és az intézet vezetésével kellett folytatniuk. Nagyon gyenge hatékonysággal működik a klinikai központot irányító egyetem, amelyet bürokratikusnak és lomhának neveztek a nevük elhallgatását kérő orvosok.

Megkezdődhetett az orvosok elvándorlása szegedi klinikákról, legalábbis erre lehet következtetni abból a tényből, hogy a szegedi hírportálnak nyilatkozó források szerint messze nem egyedi, ami az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetnél történik. A szokásosnál több orvos távozott a radiológiai, a szülészeti-nőgyógyászati és a pszichiátriai klinikákról.

A tömeges felmondás nincs összefüggésben a nemrégiben elfogadott egészségügyi törvénnyel, amelyet nincs másfél hete, hogy ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadtak el. A szegedi klinikáról nagy számban távozó orvosok nyár óta folyamatosan nyújtották be felmondásaikat.

Általános a vélemény, hogy rossz a hangulat az egyetemen. Rossz vezetésről és rossz vezetőkről számoltak be az orvosok, valamint arról, hogy az előre jutás sokszor a megfelelő szakmai eredmények mellett sem garantált. Az egyetem vezetése egyelőre megkeresés ellenére sem reagált a helyi hírportál cikkében foglaltakra.

(Címlapfotónkon a szegedi klinikai tömb egyik épülete. A felvétel forrása: szeged.hu.)

Figyelmébe ajánljuk