Szekszárd

Biztonsági őrökkel védekezik a koldusok ellen a plébános

szerző
Birtalan Gy. Gergő
publikálva
2012. aug. 29., 07:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Helyi, koldulást tiltó rendelet megalkotását szorgalmazza egy szekszárdi plébános, miután régi konfliktusa van a város egyik hajléktalanjával. Az atya szerint fontos a szegények segítése, ő mégis saját hívőit félti. A hajléktalan szerint alaptalanul rágalmazzák őt. Nemrég a férfit felbérelt biztonsági őrök cibálták le a templom lépcsőjén.

Közel 15 éve él az utcán az a szekszárdi férfi, aki miatt Bacsmai László plébános júniusban levelezésbe kezdett a városházával. István – aki nem szeretné saját nevét használni – elmondása szerint rendszerint a belvárosi parkoló környékén szólítja le az embereket, ám vasárnaponként a téren álló katolikus templom előtt várja a miséről kijövő híveket. Azaz csak várta, hiszen az utóbbi időben Bacsmai atya szisztematikusan próbálja távol tartani őt a templomtól. A plébános szerint a hajléktalan erőszakos, és megijeszti a híveket. „Ha már lejjebb mennek [a templom előtt lévő lépcsőkön], és ott szólítja le őket, és ott adnak neki, az mindenkinek a maga lelkiismeretén múlik. Azt azonban nem szeretném, ha valaki azért nem jönne templomba, mert fél attól, mi lesz, ha nem ad neki pénzt. Hogy szidni kezdik, de azt is hallottam, hogy ha valaki nem segíti meg, félő, hogy hamarosan nem lesz ép a kocsija” – mondja nekünk Bacsmai plébános István „akcióiról”.

A perselytolvaj lány akciója
István, aki a téren kapott pénzből él egyik napról a másikra, állítja: Bacsmai különféle, alaptalan bűncselekményekkel rágalmazza a város előtt. „Azt írta ki karácsonykor a templomban, hogy »Ne adjanak pénzt a hajléktalanoknak, mert alkoholra költik!« Na én nem iszom, csak nagyon ritkán, akkor is csak egy-két sört.” A férfi elmondása szerint Bacsmai arra hivatkozott, hogy a templom lépcsője magánterület, ezért nem tartózkodhat ott. A plébános, miután szóval nem sikerült rábírnia Istvánt arra, hogy ne az épület előtt kéregessen, őrző-védő céget fogadott. „Úgy szerveztük, hogy minden mise vége előtt öt-tíz perccel legyenek ott, hogy ne engedjék őt közvetlenül a templomajtóba.” István azonban azt mondja, hogy a fegyveres biztonsági őrök karjánál fogva elrángatták a lépcsőtől, amikor oda szeretett volna állni. Tovább fokozta a feszültségeket az, hogy pünkösd környékén egy, István társaságában látott nő kifosztotta a templomi perselyt. „Igen, a csaj templomokat ürítget. Ebből él, és szép pénzt is húz le belőle, nem egyedül csinálja ezt az országban. Én azonban sosem tennék ilyet” – állítja István.

 

A szekszárdi templom

A szekszárdi templom

Fotó: MTI – Simó Endre


Velük másként kell bánni
A védelmi szolgálat bére viszont magas volt, és mivel a plébánia nem tudta fizetni a költségeket, fel kellett hagyniuk a rendszeres őrállítással. Ekkor fogalmazta meg – júniusban – kérését a város felé levélben Bacsmai László: kérése arra irányult, hogy egy helyi rendeletben tiltsák meg a koldulást, és pénzbírsággal sújtsák azt, aki ilyet tesz. Beszélgetésünk során a plébános többször is hangsúlyozta, hogy az egyház, és így a helyi plébánia is fontosnak tartja a szegények segítését. Ezt többek között a Katolikus Karitászon keresztül teszik, és időről időre ő személyesen is kisegíti a rászorulókat.
Épp ezért volt meglepő látnia a narancs.hu tudósítójának, hogy megérkezésekor a plébános hogyan hajtott el egy őt megszólító kéregetőt. A férfi csak pár szóig jutott, amikor az atya a következőket mondta neki: „Menjen innen, mert ez már zaklatásnak tűnik!” Nyugodtabb környezetben később már megtudjuk tőle, hogy mivel igyekeznek a szegényeken segíteni: ruha, pokróc, tartós élelmiszer adományozása, indokolt esetben még az elmaradt számlák kifizetését is átvállalják. Bacsmai azon az állásponton van, hogy a valóban rászorulóknak szívesen segítenek (azt is mondja, hogy szerinte még jobban rászorulnak azok, akikről nem is tudunk, mert nem kérnek), ám úgy gondolja, hogy a „templomba járók jóhiszeműségét kihasználókkal” másként kell bánni.

Legfeljebb átmegy máshova
Miután Szekszárd város jegyzője levélben elküldte neki az új, kéregetésre vonatkozó szabályozást (ezt lásd keretes írásunkban), úgy gondolja, hogy a későbbiekben ez alapján is el tud járni. Azt nem hiszi, hogy a jogszabály visszatartaná a koldusokat a kéregetéstől, ám a rendőrség az alapján beavatkozhatna. A plébános belátja, hogy a hajléktalanok legfeljebb a főtértől távolabb eső parkolókban folytatják majd tevékenységüket, és nem fogják abbahagyni. Bacsmai leszögezi: „nem az egyház feladata, hogy őket visszaintegrálja, hanem a társadalomé, akiknek ez a fő hivatásuk. Mi segítünk azoknak, akik hozzánk fordulnak, és rászorulók. Szoktam mondani, hogy népjóléti minisztérium azért nem vagyunk.”
István elmondása szerint a helyiek nem érzékelik kiemelkedő problémának a „zaklató” kéregetést.
A helyi hajléktalanokat segítő szolgálat munkatársa szerint az ő segítségüket igénybe vevőknek soha nincsenek ilyen konfliktusaik, ezért nem is tud sokat az ügyről. A főtéren dolgozó alkalmazott bár hallott pletykákat, még nem látott hajléktalanokat erőszakosan koldulni. A sétálóutca egyik, Pécsről származó vendéglőse, baranyai tapasztalatai alapján azt mondja, hogy semmi nem változna a rendelet bevezetése esetén. „Szerencsétleneknek nincs veszítenivalójuk, nem mennének sehova.” István kérdésünkre megerősíti: abban a kórházparkolóban folytatná, ahol korábban is kéregetett.
Többszöri megkeresésünk ellenére az ügy felkutatásával és a rendelet előkészítésével foglalkozó közbiztonsági ideiglenes bizottság tagjait nem sikerült elérnünk. Ugyanakkor információink szerint az még korántsem biztos, hogy a helyi – a koldulás minden formáját tiltó – rendeletet alkotnak. Ezt erősíti az említett bizottság elnökének, Horváth Kálmánnak korábbi nyilatkozta, miszerint a plébános által sérelmezett esetekben a hatályos törvény alapján is el lehet járni.

A törvény betűje
A 2012. évi szabálysértési törvény a 185. paragrafusban szabályozza a koldulást. Ezek szerint, aki „közterületen vagy nyilvános helyen, olyan módon koldul, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, továbbá az is, aki házról házra, illetve lakásról lakásra járva kéreget, szabálysértést követ el”. Emiatt pedig „a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot”. A rendelet azonban nem tiltja a néma koldulást. A korábbi években több, elsősorban vidéki önkormányzat (pl. Kaposvár, Szeged, Pécs) is helyi rendeletben tiltotta meg a koldulásnak ezt a formáját.
szerző
Birtalan Gy. Gergő
publikálva
2012. aug. 29., 07:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  2012. szeptember 02., 14:39
  Mindenkinek saját lelkiismerete szerint kell cselekednie!Én adok a koldusnak és nem kérdezem meg mire költi!Ez az én,az az ő lelkiismeretét terheli.Hiszen isten gyermekei vagyunk mindannyian!
  Én ezért nem járok templomba,mert úgy érzem az Isten házát már nem az Isten lakja,hanem a szolgái és azok akik többet tesznek a perselybe!Ez viszont az ő lelkiismeretüket terheli!
 2. 5
  2012. szeptember 01., szombat 15:08
  Romániában pár éve volt országszerte egy erős médiakampány,hogy a koldusoknak (épp a maffia miatt) ne adjanak pénzt, csak ételt. Szerintem ez kellene idehaza is. Már sok koldus-élményem volt; volt olyan is, akinek szendvicset vettünk, ő meg kidobta... persze voltak olyanok is, akik örömmel fogadták. Amúgy meg én egyáltalán nem vagyok hajlandó pénzt adni, mivel: 1/sokszor annyira sunyik és behízelgőek, hogy kétlem, hogy 10 perc múlva is meglenne a pénztárcám 2/olyan is volt, ki megszólalt utána, hogy "ájjj, van ott még"! (mármint pénz a tárcámban) 3/ha egyszer-kétszer adsz, akkor "rád fog szokni" és követeli a maga "részét". Úgyhogy nem.
 3. 4
  2012. szeptember 01., szombat 09:37
  Tisztelt szenteskedő plébános "úr"!
  Ön elfeledkezik a felavatásakor tett fogadalmáról! Semmi szükség nincs politizáló papokra! Végezze az
  ön munkáját becsülettel, és hagyja az ilyen dolgokat a gyülekezete tagjaira! Ha nem emlékezne rá,még
  a sötét középkorban sem zavarták el a koldusokat az isten házától,mert az szent menedéknek tekin-
  tették! Látszik,hogy jó földbe hullott a termékeny mag,amit L/é/ázár Jani elvetett:"akinek semmije sincs
  az annyit is ér"! Gratulálok megérdemel egy narancs színű stólát,hogy mindenki tudja kivel barátkozik!
 4. 3 tncsi74
  tncsi74
  2012. augusztus 31., péntek 14:12
  Bacsmai atyának igaza van! Divat lett mostanában a katolikusokat hülyének nézni! Egyház helyett egy adakozó segélyszervezetnek. Igenis a Karitász rendszeresen szervez gyűjtéseket a rászorulók részére. Csak ennek nincs igazán hírértéke. Velem megtörtént hogy egy székesfehérvári templomból kijövet egy hölgy és a lánya pénzt kért tőlem. Mivel nem adtam, szitoközönt zúdítottak rám, amiben a legfinomabb megjegyzés még az volt hogy nem is vagyok igazi katolikus. Talán kedves egyházszidalmazók nézzenek szét mise idején a templomok környékén és utána alkossanak véleményt!
 5. 2
  2012. augusztus 31., péntek 14:09
  Az a helyzet nagyobb városban koldus maffiák telepitik le a sarokra a kéregetőt.A hétvégén Aradon és Temesváron jártunk,de nem akadtunk össze sem kéregető,sem hajléktalannak kinéző személyekkel.Temesváron két rossz kinézetű szeretet volna letelepülni a padra,fél pillanat alatt ott termet egy rendőrpáros.A hölgy tagja valamit magyarázott de nagyon,s eltűntek.A belvárost el kell kerülni nagy ivben,mert lépten,nyomon kéregetőkbe botlik.A rendeletnek érvényt szereznének,akkor jó is lenne.Sajnos a rend őrei csak az autósokat lesik .A nagyon lenézett románoknál a 40 fokban is 3 sarkonként rendőrbe botlik az idegen.Igaza van az atyának,ne engedje a templom közelébe se Őket.
 6. 1 Corralito
  Corralito
  2012. augusztus 29., szerda 17:33
  Bezzeg ha kisfiúk koldulnának, akkor vigyorra állnak kedves plébánosúrunk szája.

Komment írásához vagy regisztrálj

 • Kis-Magyarország

  Egy borsodi falu, ahol nincs rasszizmus

  Áprilisban Borsodbótán a baloldal tönkreverte a Fideszt: ebben szerepe lehetett Gulyás János munkáspárti polgármesternek is, aki emberemlékezet óta dolgozik a faluért. Sikeresen pályázik, etnikai ellentéteik sincsenek, sőt, itt még Hegedűs Zsuzsa csibéi is életben maradnak. De min múlik mindez?

  Szerző
  Kovács István
  Posztolva
  2014. jul. 27., 06:00
  Kommentek
  5
  Egy borsodi falu, ahol nincs rasszizmus
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Legszívesebben elfelejtené Keszthely az Auschwitzban elgázosított 800 polgárát

  A város polgármestere nem tartja fontosnak, hogy a 70 éve elhurcolt keszthelyi zsidókról megemlékezzenek. Se az év során, se a város honlapján. Ráadásul – véli ő – az elhurcoltak „közt volt jó ember, meg rossz is”. Egy blogger hívta fel a figyelmet a város sajátos emlékezéstechnikájára.

  Szerző
  Kupi Györgyi
  Posztolva
  2014. jul. 24., 06:07
  Kommentek
  8
  Legszívesebben elfelejtené Keszthely az Auschwitzban elgázosított 800 polgárát
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  MaNDA: 700 munkahelyet ígértek Ózdon, de csak 50 a biztos

  Óriási ambíciókkal vágott neki a MaNDA Ózd és az ország meghódításának, ám a projekt foglalkoztatási és finanszírozási tekintetben is alulmarad az évekkel ezelőtti ígéretekhez képest. Sőt, Ózdon a projekt helyszínét is vitatják, ahol még az építkezés sem kezdődött el.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 21., 16:30
  Kommentek
  0
  MaNDA: 700 munkahelyet ígértek Ózdon, de csak 50 a biztos
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „Hogy maradjak mindig jó ember” – Interjú Váradi Andrással

  Próbálták megvesztegetni, megfenyegették, földjét nemrég letarolták. Váradi András mégis elindul az alcsúti polgármesteri székért, bár tudja, kell még tanulnia. Elmondja, hogyan lett gazdálkodó, miért segít a szegényeknek, és milyen kecskét fejni, amikor az embert személyesen Orbán Viktor lesi.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. jul. 20., 06:00
  Kommentek
  3
  „Hogy maradjak mindig jó ember” – Interjú Váradi Andrással
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt

  Ez nem vicc, ez a hivatalos magyarázat. Erre hivatkozva változtatták meghívásossá a tendert, amit a katasztrófavédelemtől napok alatt a jelenlegi vezető, Bakondi György korábbi megbízója kapott meg.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. jul. 17., 05:55
  Kommentek
  2
  Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot

  A felcsúti polgármester olyan cégeket előz meg simán egy kertészeti tenderen, amelyek profi kertépítők. Érdekes, hogy 2012-ben a Felcsúthoz közeli arborétum épp 200 milliós állami támogatást kapott.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 15., 06:07
  Kommentek
  8
  Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész

  A gazdasági-politikai körök vadászszeánszai sokakat izgatnak. Mi minden dőlhet el egy ilyen eseményen? Cikkünk írása során számtalanszor hallottuk: nem kell ezt az időtöltést túlmisztifikálni. De mennyire segíti az objektív kép kialakítását a transzparencia hiánya?

  Szerző
  Grünczeisz Kata
  Posztolva
  2014/25. (06. 19.)
  Kommentek
  0
  Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban

  Süket fülekre találnak a Jobbik vidéki tagságának panaszai – állítja több csongrádi jobbikos, akik a szegedi elnök távozását követelik Vona Gábortól. Úgy tudjuk, a megyei jobbikosok jó része már otthagyta a pártot.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. jul. 09., 06:07
  Kommentek
  7
  „Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Haláleset miatt nyomoznak a békési káoszdoktor portáján

  A Békés megyében orvosi ügyeletet ellátó Sani-Med Kft.-ről szóló cikkünk után olvasói levelek garmadáját kaptuk. Kiakadt betegek, alkalmazottak és egy polgármester is írt. Noha a beszámolók alapján a cég szolgálati színvonala kritikán aluli, a cég pénzügyileg egyre sikeresebb.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014. jul. 08., 05:55
  Kommentek
  1
  Haláleset miatt nyomoznak a békési káoszdoktor portáján
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  A falu, ahol a romák saját magukat húzzák ki a bajból

  Tiszaszentmárton egy apró falu az ukrán határ mellett. A lakosság majd fele roma, a fiatalok elvándorolnak. Ez a riport mégsem a nyomorról szól, hanem arról, hogy egy jó kezdeményezés nemcsak felrázza a helyieket, de pénzt is hozhat a házhoz.

  Szerző
  Cservenyák Katalin
  Posztolva
  2014. jul. 06., 06:07
  Kommentek
  0
  A falu, ahol a romák saját magukat húzzák ki a bajból
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma

Legfrissebb Narancs

Lesz-e visszacsapás?
A maláj gép lelövése
Szabadság tér
Harc a Nyugat ellen
Centrál Színház
Hogyan privatizálták?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Végül köszönöm személyes jókívánságait, amit ezúton viszonzok anyaként, kulturális és oktatási bizottsági elnökként és Magyarország második legerősebb pártja, a Jobbik országgyűlési képviselőjeként.
Dúró Dóra levele Pozsgai Zsoltnak, Magyar Hírlap még több Szüret...