Miskolc

„Elvágom a torkotokat!” – Rasszista támadás érte a roma színésznőket

  • Bódisz Attila
  • 2013. január 18.

Kis-Magyarország

Rasszista kijelentések közepette köpték le és fenyegették meg a miskolci roma színház két tagját a nyílt utcán.

„Mocskos cigányok, az összest föl kéne kötni és fejbe lőni” – ezekre a szavakra lett figyelmes Horváth Adrienn január 14-én hétfőn, az egyik miskolci buszon. A városi Romano Teatro tagja testvérével, Stellával együtt szállt fel a járműre pár megállóval korábban, és amint a hang irányába fordultak, azt látták, hogy egy állva utazó, idősebb férfi az előtte ülő – egyébként nem romának kinéző – 20-25 év körüli lányt szidalmazza éppen, rasszista kijelentések közepette. A busz közben az avasi városrész egyik megállójába érkezett, ahol a két roma lány leszállt – a férfi ezért célpontot váltott, és vele utazó társával együtt utánuk ment.

„Egy gyalogosátkelőnél várakoztunk, amikor a férfi mögénk került, és bennünket is ócsárolni kezdett. Azt kiabálta, hogy minden cigányt a sárba kéne taposni” – meséli Adrienn. A mocskolódásra Stella megfordult és visszaszólt, mire támadójuk ökölbe szorította kezét, és meg akarta ütni a fiatalabbik lányt. Ezt egy harminc év körüli járókelő megakadályozta, mire a férfi leköpte őket, Adriennt pedig az úttestre lökte. „A támadó közben tovább szitkozódott, azt mondta, elvágja a torkunkat, és a táskájában kezdett kotorászni” – idézi fel a történteket az idősebbik lány. A férfit végül a középkorú társa fékezte meg, akivel együtt ültek be egy közelben várakozó, piros autóba.

A két lány az eset után feljelentést tett a rendőrségen, főleg azért, mert egyértelműnek látják, hogy a támadás rasszista indítékból következett be. Adrienn azt mondja, azóta egyszer már behívták őket a rendőrségre, hogy azonosítsák a férfit, ám a mutatott fényképen nem támadójukat látták viszont. Úgy tudják, az egyik térfigyelő kamera rögzítette az eseményeket, csakhogy a rossz minőségű felvételek alapján sem a támadót, sem pedig az autót nem sikerült beazonosítaniuk a nyomozóknak.

A rendőrség a magyarnarancs.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy  – mivel bántalmazásig és tettlegességig nem fajult az eset – garázdaság miatt indított szabálysértési eljárást az ügyben. Úgy tudjuk, az elkövetőt egyelőre nem találják.

A lányok a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodán keresztül jogi segítséget kértek. Az őket képviselő ügyvéd, Udvari Márton úgy véli, hogy az elmondottak ismeretében megvalósult a közösség tagja elleni erőszak bűntette. Elsődleges célként épp azért azt fogalmazta meg, hogy elérjék: a hatóság szabálysértés helyett ennek megfelelően kezelje az ügyet. A sértettek jogi képviselője szerint eddigi tapasztalataik azonban azt mutatják, hogy a nyomozást végző szervek hajlamosak az ilyen esetek etnikai motivációját elbagatellizálni, és végeredményben figyelmen kívül hagyni.

(Ha Ön is vidéken él, és ismer olyan esetet, amikor valakit emberi jogaiban sértettek meg, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra)