Orosháza

Komment után ítélet

Kis-Magyarország

Az Orosházi Média Kft. és Németh Norbert Gedeon, a Jobbik orosházi elnöke megsértette Fetser János és Füvesi Sándor helyi szocialista képviselők jó hírnevét, becsületét és emberi méltóságát – mondta ki nemrég a Békés Megyei Bíróság. Az ítélet jogerőre emelkedett.

„Fogja be a száját az ellenzék” – ezzel a címmel még 2010. november 9-én jelent meg egy tudósítás a Fidesz vezette orosházi önkormányzat tulajdonában lévő oroscafe.hu hírportálon arról, hogy aznap Fetser János, az MSZP helyi elnöke és önkormányzati frakcióvezetője, valamint Füvesi Sándor szocialista városi képviselő sajtótájékoztatót tartott. Ezen a két politikus arról beszélt, hogy az önkormányzati választás után hatalomra került Fidesz és Dancsó József polgármester részben új szervezeti és működési szabályzatot alkotott a testületi ülésekre. Az MSZP-s képviselők szerint ez erősen korlátozza hozzászólási lehetőségeiket, a városvezetés szerint viszont épp ez a hatékony munka záloga.

Az internetes tudósításhoz több komment is érkezett, amelyek egyikét nem hagyta szó nélkül a két szocialista politikus. „Levente” néven a sajtótájékoztató másnapján a következő bejegyzés született: „A fenti két szoci káder lopott már annyit, hogy soha ne kelljen nekik dolgozni, igaz, soha nem is dolgoztak.”

Előbb szóban, majd 2010. november 30-án írásban kérték a képviselők a portált, hogy távolítsa el a rájuk nézve sértő kommentet. A hírportál és a Média Kft. vezetői ennek arra hivatkozva nem tettek eleget, hogy a „szerkesztőség számára nagyon fontos a felhasználók szabad véleménynyilvánítása, amíg az nem ütközik a közszereplők esetében feladataikkal kapcsolatos kevésbé szigorúan értendő jogokba”.

Ezután Fetser (Orosháza korábbi polgármestere és országgyűlési képviselője) feljelentést tett, aminek alapján az Orosházi Városi Bíróság rágalmazás vétségének gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A vizsgálat a kommentelő IP-címe alapján kiderítette, hogy a bejegyzés mögött Németh Norbert Gedeon, a Jobbik helyi elnöke áll, aki egy lemondásnak köszönhetően épp a nyomozás időtartama alatt került az orosházi képviselő-testületbe. A rendőrök kérdésére Németh vállalta a bejegyzést, így polgári peres eljárás keretében a Békés Megyei Bíróság előtt ő lett az első-, míg az Orosházi Média Kft. a másodrendű alperes.

A perben az alperesek nem ismerték el a jogsértést arra hivatkozva, hogy a sajtóban közölt vélemény, annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védelmet élvez; továbbá az orosházi szocialista politikusok közszereplők, így a személyiségi jogok megsértésének korlátja – esetükben – tágabb. A hírportál arra is hivatkozott, hogy a cikkeikhez fűzött kommentek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A Békés Megyei Bíróság végül megállapította: a véleménynyilvánítás szabadsága ebben az esetben beleütközött más, fontos alapjogokba. Így megállapította a jó hírnév, becsület és emberi méltóság megsértését. Az ítéletet a felek elfogadták, így az jogerőre emelkedett. A bíróság perköltség és illeték megfizetésére kötelezte az Orosházi Média Kft.-t, valamint a sajtócéget és a jobbikos politikust, továbbá arra, hogy saját költségükön bocsánatkérő levelet tegyenek közzé az oroscafe.hu portálon. Németh Norbertet igyekeztünk megszólaltatni az ügyben, azonban többszöri próbálkozásunk ellenére nem sikerült őt utolérnünk.

Figyelmébe ajánljuk