Gyula

Csak az igazgató politizálhat

Kis-Magyarország

Különös levél köröz a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban. Az intézményvezetők szerint figyelemfelhívásról, míg több alkalmazott, köztük orvosok és ápolók szerint fenyegetésről van szó. A levél az állítólagos munkahelyi politizálásról, s főként mellőzése szükségességéről szól.

„Az utóbbi időben több alkalommal jutott tudomásunkra, hogy munkatársaink közül többen munkaidőben a betegellátáshoz nem tartozó tevékenységet végeznek, betegeket közéleti, politikai természetű véleményekkel, információkkal terhelnek” – kezdődik a minden munkatárs számára írt levél, amelyet – vezető beosztású kollégáival közösen – a Gyulán működő Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa, egyben fideszes országgyűlési képviselő és az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, Kovács József írt. A levélben a vezetők arra kérnek minden kórházi dolgozót, hogy munkaidőben csak a gyógyításhoz kapcsolódó felvilágosítást adjanak a betegeknek. Ezt követően felhívják a figyelmet a közszolgálatból adódó törvényi kötelezettségekre, majd jelzik, hogy „a szabályok betartását ellenőrizni fogják”.

A levelet a narancs.hu tudósítójának eljuttató kórházi alkalmazottak elmondták: abban egyetértés van köztük, hogy a politizálás száműzendő a munkahelyről. Ugyanakkor nem értik, hogy ha voltak ilyen esetek, akkor miért nem azok ellen léptek fel a vezetők, akik politizáltak a kórházban, és miért a közel 2500 dolgozót figyelmeztetik, vagy más megfogalmazásban: fenyegetik. A tudósítónknak nyilatkozó ápoló nem tudja értelmezni, hogy az idevágó szabályok betartását a jövőben ki és hogyan fogja ellenőrizni, hacsaknem besúgói hálózatot akarnak létrehozni. „A munkahelyi politizálás nem akut probléma, de a levélből az derül ki, mintha ez lenne kórházunk legfőbb gondja” – mondta a főorvosi kar egyik, neve mellőzését kérő tagja.

Négy évvel ezelőtt szólhatott a politika
Másrészt érdekes, hogy a 2010-ben országgyűlési képviselővé lett, ám előtte a gyulai és a Békés megyei közgyűlésben aktívan politizáló Kovács József milyen alapon kéri számon a munkahelyi politizálás mellőzését. Hiszen éppen négy évvel ezelőtt, a „szociálisnak” nevezett népszavazás előtt, amikor Orbán Viktor Békés megyében kampányolt, ellátogatott a Kovács által vezetett kórházba, ahol Domokos László, az akkori megyei közgyűlési elnök (ma ÁSZ-elnök) társaságában „egészségügyi fórumot” is tartott a Fidesz elnöke.

Orbán 2008-as látogatása (aki kezet fog vele:Kovács József)


Orbán 2008-as látogatása (aki kezet fog vele: Kovács József)

Fotó: MTI


Erre pedig külön „meghívót” kaptak a kórház munkatársai. „Megjelenésére számítva kérem, hogy a betegellátás zavartalan biztosítása mellett tegye lehetővé az érdeklődő munkatársai számára a fórumon való megjelenést” − szólt 2008-ban az osztályvezető főorvosoknak címzett főigazgatói körlevél. Az már akkor is felmerült, hogy mindez ütközik a választási kampányra vonatkozó 1997-es C. törvénnyel, ez azonban később elsikkadt, pedig a munkahelyen való politizálás tilalma akkor éppúgy érvényes volt, mint most. (Orbán Viktor egyébként 2002-ben, még miniszterelnökként is meglátogatta a kórházat. A házigazda akkor is Kovács József, kísérőtársa pedig Domokos László volt – a szerk.)

A 2008-as Orbán-látogatás már csak azért is furcsa volt, mert Domokos a 2007-es Semmelweis-napi ünnepségen elmondott beszédében kitiltotta a gyulai kórházból a politikusokat. Döntését a szocialista Kökény Mihálynak, az Országgyűlés egészségügyi bizottsága akkori elnökének látogatásával és nyilatkozatával indokolta.

Figyelmébe ajánljuk