Százezrek a melltartóban – Korrupció a záhonyi határátkelőn

  • narancs.hu
  • 2015. december 17.

Kis-Magyarország

Lassan nem marad személyzet a záhonyi határátkelőn, ha az utóbbi hónapokban látott ütemben tartóztatják le korrupciógyanúval az ott dolgozó rendészeket és pénzügyőröket. Ízelítő a karácsonyi Magyar Narancsból.

Évek óta fényűzően éltek a Záhonyról korrupció gyanúja miatt előállított határrendészek és pénzügyőrök. A környéken mindenki tudta, hogy miből van a pénzük, a hatóságok a közelmúltig mégsem léptek. Igaz, hiába a nagy rendőrségi akciók, Záhonyban továbbra is fél perc alatt vásárolhatunk Ukrajnából hozott csempészcigarettát.

Július végétől több hullámban állították elő a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ott dolgozó alkalmazottait, akik minden bizonnyal kenőpénzeket fogadtak el, hogy szemet hunyjanak a szabálytalanságok felett. Nem könnyű követni, hogy pontosan hány embert és miért vittek el, hiszen rendszeresen jelennek meg hírek arról, hogy újabb és újabb gyanúsítottakat kapcsoltak le. Legutoljára december másodikán közölte a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa, hogy hat határrendész került előzetes letartóztatásba „hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt”.

Vámolás kilépéskor

Vámolás kilépéskor

Fotó: Balázs Attila / MTI

 

A Központi Nyomozó Főügyészségtől úgy értesültünk, hogy eddig összesen 53 határrendészt hallgattak ki, s közülük december első hetében 26-an még előzetesben voltak. A felelősségre vonást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök sem úszták meg. 26-an buktak le azért, mert kenőpénz ellenében „nem vették észre” a csempész­árut – elsősorban cigarettát. A Záhony Határrendészeti Kirendeltség úgy egynegyedét vitték el a nyomozók; az előállítások után gyakorlatilag alig maradt rendőr a közúti határátkelőhelyen, lévén az útlevélkezelői szolgálatot teljesítők majd’ felét érintette az intézkedés.

A történtek hátterét, és az ukrán-magyar határon zajló csempészet jelenlegi állását dolgozta föl riportjában Magyar Krisztián. Munkatársunk járt a határ túloldalán is, ahol ugyancsak elképesztő viszonyokkal szembesült. Cikkünket a Magyar Narancs csütörtökön megjelent karácsonyi számában olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk