Szentendre

Bajban a könyvtár, nem utal a város

  • Zimre Zsuzsa
  • 2012. január 27.

Kis-Magyarország

Telefon nincs, a fűtést viszont visszakapcsolták. A 200 ezer kötetes szentendrei bibliotéka sorsa jó ideje bizonytalan.

Feszült a hangulat a szentendrei könyvtárban, jóllehet itt legtöbbször csak azon van vita, ki olvassa el először Fejős Éva új könyvét. Az utóbbi fél évben a könyvtári dolgozók az állásukért aggódtak, a látogatók pedig a könyvtárért. A telefon most néma, a pénztárgépet elvitték, a régi igazgató nyugdíjba ment, az új pedig hetekig külföldön volt – ottjártunkkor legalábbis ezt tapasztaltuk.

A helyi közélet tavaly akkor zúdult fel először, amikor elterjedt a pletyka, hogy a térség legnagyobb könyvtárát és helytörténeti gyűjteményét bezárják, mert a fenntartónak (Pest Megyei Önkormányzat) nincs pénze a további működtetésre. Ez nemcsak a szentendreieknek lett volna érvágás, hanem annak a kilenc településnek is, amelyet a kistérségi társulás keretében szolgálnak ki. A 200 ezer kötetes szentendrei könyvtár ráadásul egyre nehezebben fér el az Ybl-díjas Hofer Miklós tervezte épületben, kevés a raktár, ezért lassan nincs hová elhelyezni az új könyveket.

Hová lett a pénz?
A helyiek méltatlankodásának alapját az adja, hogy a könyvtár nem a saját hibájából, hanem a megfelelő támogatás hiányában került a jelenlegi méltatlan helyzetbe. Noha elfogadták az intézmény tavalyi költségvetését, a jóváhagyott összeg egy része mégsem érkezett meg a könyvtár számlájára, ezért a napi kiadásokat a bevételből próbálta megoldani az üzemeltető. (A tavalyi évben a könyvtár 131 millió forint támogatást kapott, 12,5 millió forint saját bevétel mellett.) Ez persze lehetetlen volt, és ezt a fenntartó is felismerte.

 


Fotó: MTI

 


A megye az ősz folyamán ezért felkérte Szentendre képviselő-testületét, hogy szálljon be a könyvtár működésének finanszírozásába, különben 14 embert kell elbocsátani, és a nyitva tartási időt is csökkenteni kell. A megye 9,2 millió forintot kért Szentendrétől, ám ezt a helyi önkormányzat elutasította, pénzhiányra hivatkozva. A szeptember 8-i ülésükön végül felajánlották: akkor járulnak hozzá a könyvtár életben tartásához, ha ezt a többi ellátási területű önkormányzat is megteszi.
A hírre a helyi civilek szervezkedésbe kezdtek, s végül a környékbeli települések 1 591 566 forintot dobtak össze – ennek nagy részét Budakalász állta – a Szentendréért Közalapítvány 104 ezer forintot tett még hozzá, és a könyvtár számára tartott jótékonysági estből is befolyt 384 ezer forint. A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület 161 ezer forintot gyűjtött össze.

Esetleg februárban
Ezt követően a város és a megye október 28-án egyezett meg, és a Pest megyei közgyűlés elnöke aláírta a támogatási szerződéseket. A Szentendre által felajánlott 1,5 millió azonban nem érkezett meg a mai napig sem, ez okozza a jelenlegi gondokat. A Szentendrei Polgármesteri Hivatal közgazdasági irodájának tájékoztatása alapján a képviselő-testület által a szentendrei Pest Megyei Könyvtárnak megszavazott másfél millió forintos támogatás az idei költségvetési rendeletben fog szerepelni, amit annak elfogadása után utalnak át. Ez legkorábban februárban várható.
Ráadásul a történet közben a parlament megszavazta, hogy a megyék konszolidációjának keretében az állam veszi át a fenntartó szerepét. Az új feladatot a felálló megyei intézményfenntartó központok (MIK) látják el január elsejétől, ezek élére április 1-jétől nevezik ki az új igazgatókat, és a tervek szerint szintén áprilistól a kulturális-közművelődési intézmények a megyei kormányhivataltól átkerülnek a Nefmi irányítása alá. A tervek szerint a tárca megyénként létrehozna egy középszintű intézményfenntartó szervezetet, és ide kerülnének megyénként a múzeumok, a levéltárak és a könyvtárak is.  
Azt, hogy ez jó lesz-e a szentendrei könyvtárnak vagy sem, egyelőre nem tudni. A jó hír az, hogy a tavalyi kikapcsolás után ismét van fűtés a könyvtárban, bár a vezetékes telefon számlatartozás miatt jó ideje nem működik. A könyvtár jelenleg a túlélésre játszik, miközben a város bizonyos esetekben azért tud bőkezű is lenni. A magánkézben lévő Szentendrei Média és Kommunikációs Kft.-nek sikerült 25 milliós támogatást megszavazni a helyi tévé üzemeltetésére, amely jelenleg mindössze a lakosok harmadához jut el, és most is sikerült összeszedni a V8 uszoda 100 millió forintos éves üzemeltetési veszteségének ellensúlyozására szolgáló összeget.

Figyelmébe ajánljuk