Kakuk György: El Camino de Balkan

szerző
- urfi -
publikálva
2016/20. (05. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

false

A tavalyi a menekültek éve volt, amelynek ez a könyv a maradandó krónikája. Az egész névtelen riportsorozatként indult tavaly augusztusban: az Átlátszón egy meg nem nevezett magyar újságíró blogbejegyzéseket tett közzé arról, ahogy a menekültekkel együtt megteszi az utat Görögországtól a szerb–magyar határig. Aztán felfedte magát a szerző, aki korábban számos külpolitikai szerkesztőségben bizonyított, majd nemzetközi szervezeteknél dolgozott, jelenleg pedig a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjaként politizál.

Vele együtt a menekülthullám is elérte Magyarországot, Kakuk pedig ott forgolódott a Keletiben, tudósított Röszkéről és egy sajtótájékoztatón szerb kollégájával együtt szimbolikusan átvágta a hírhedt kerítést. Ezután megint felkerekedett, és a szíriai menekültek útvonalát követve, Libanontól Kurdisztánon és Törökországon át visszajutott a görög–macedón határra, oda, ahonnan elindult. És közben végig írt, egy idő után főleg a Narancsba.

A fentieknek megfelelően három részre tagolt könyv műfajilag nem egységes és a színvonala sem egyenletes. A politikai kiáltványoknál érdekesebbek a történelmi esszék, az itthoni résznél a balkáni és a közel-keleti út, a tehetetlen EU és a gyűlöletkeltő nemzeti kormányok bírálata pedig a legtöbbször fölösleges, idegen test, vagy legalábbis túl sokszor ékelődik a tudósításokba.

De ez a lényegen nem változtat: a helyszíni riportok, a menekültekkel és a helyiekkel folytatott beszélgetések, a testközelből mutatott emberi szenvedés és emberi gyarlóság, a ritkán látott riporteri elszántság és empátia különleges dokumentummá teszik a könyvet.

Athenaeum, 2016, 220 oldal, 2990 Ft

Jelenlegi értékelés
5

szerző
- urfi -
publikálva
2016/20. (05. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  grrr
  2016. június 07., kedd 09:41
  http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=199957

  Itt van ez a felettébb érdekes cikk amelyben Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter felettébb érdekes dolgokat mond:

  "Die Presse
  Az osztrák külügyminiszter veszélyesnek tartaná, ha egy-két közép-európai politikus azt gondolja, hogy erkölcsileg különb mindenki másnál és ilyen alapon előírhatná, hogy az európai többség mitévő legyen. A lapnak adott interjúban Kurz egyesektől másfajta hozzáállást sürget a menekült-ügyben is, bár mint mondta, meg kell érteni, hogy sok helyen – és nem csak a földrész keleti felén – a lakosság hangulata miatt nagy gond lenne, ha sok menekültet kellene befogadni. Ugyanakkor azt tapasztalja, hogy ha sikerül bebiztosítani a külső határokat és a migránsok csak áttelepítés révén kerülnek a kontinensre, akkor azt szinte minden tagállam kész elfogadni. Vagyis csupán megfelelő rendszert kell kialakítani. Az osztrák diplomácia vezetője arra is kitért, hogy kizárólag az unió szétverésére alkalmas a javaslat, miszerint vaskos büntetést kellene fizetniük azoknak a kormányoknak, amelyek elutasítják a kvótát.


  Kurz szerint különben az áradatot a legjobban az ausztrál módszerrel lehetne feltartóztatni, vagyis már a Földközi-tengeren fel kellene tartóztatni a csempészhajókat, az utasokat pedig vagy azonnal vissza kellene küldeni, vagy internálni kellene Leszbosz szigetén. Megjegyezte, hogy a Genfi konvenció bizonyos rendelkezései mára elavultak, igazságos és szolidáris szisztémát kell kialakítani."

  Ha az ember figyelmesen olvas akkor megallja amit Kurz nem mond ki:

  Európának az embercsempészek diktálnak.

  Ha az embercsempészek jóvoltátóból a migránsok felbukkannnak Európa területén onnantól kezdve legális jövevényeknek számítanak és megilletik őket mindazok a jogok amelyek eredetileg 1950.környékén a politikai menekültekre lettek szabva.
  Néhány emberre, nem százezrekre, milliókra.
  Nyugaton olyan jelentős szociális ellátásban részesülnek a migránsok amelyről magyar emberek itthon álmodni sem mernek.

  Hát persze, hogy jönnek....

  Az embercsempészhálózatot megbízható források szerint az ISIS üzemelteti amely úgy szabadul meg a legkönnyebben az ellenségeitól, hogy azok önként és dalolva, az embercsempészeknek az anyagi javait átadván elmenekülnek a hazájukból.

  Ezt az embercsempészhálózatot ünnepli a magyar értelmiség lényegileg.....

  Ezen nem csodálkozunk.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...