Kakuk György: El Camino de Balkan

szerző
- urfi -
publikálva
2016/20. (05. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

false

A tavalyi a menekültek éve volt, amelynek ez a könyv a maradandó krónikája. Az egész névtelen riportsorozatként indult tavaly augusztusban: az Átlátszón egy meg nem nevezett magyar újságíró blogbejegyzéseket tett közzé arról, ahogy a menekültekkel együtt megteszi az utat Görögországtól a szerb–magyar határig. Aztán felfedte magát a szerző, aki korábban számos külpolitikai szerkesztőségben bizonyított, majd nemzetközi szervezeteknél dolgozott, jelenleg pedig a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjaként politizál.

Vele együtt a menekülthullám is elérte Magyarországot, Kakuk pedig ott forgolódott a Keletiben, tudósított Röszkéről és egy sajtótájékoztatón szerb kollégájával együtt szimbolikusan átvágta a hírhedt kerítést. Ezután megint felkerekedett, és a szíriai menekültek útvonalát követve, Libanontól Kurdisztánon és Törökországon át visszajutott a görög–macedón határra, oda, ahonnan elindult. És közben végig írt, egy idő után főleg a Narancsba.

A fentieknek megfelelően három részre tagolt könyv műfajilag nem egységes és a színvonala sem egyenletes. A politikai kiáltványoknál érdekesebbek a történelmi esszék, az itthoni résznél a balkáni és a közel-keleti út, a tehetetlen EU és a gyűlöletkeltő nemzeti kormányok bírálata pedig a legtöbbször fölösleges, idegen test, vagy legalábbis túl sokszor ékelődik a tudósításokba.

De ez a lényegen nem változtat: a helyszíni riportok, a menekültekkel és a helyiekkel folytatott beszélgetések, a testközelből mutatott emberi szenvedés és emberi gyarlóság, a ritkán látott riporteri elszántság és empátia különleges dokumentummá teszik a könyvet.

Athenaeum, 2016, 220 oldal, 2990 Ft

Jelenlegi értékelés
5

szerző
- urfi -
publikálva
2016/20. (05. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 grrr
  grrr
  2016. június 07., kedd 09:41
  http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=199957

  Itt van ez a felettébb érdekes cikk amelyben Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter felettébb érdekes dolgokat mond:

  "Die Presse
  Az osztrák külügyminiszter veszélyesnek tartaná, ha egy-két közép-európai politikus azt gondolja, hogy erkölcsileg különb mindenki másnál és ilyen alapon előírhatná, hogy az európai többség mitévő legyen. A lapnak adott interjúban Kurz egyesektől másfajta hozzáállást sürget a menekült-ügyben is, bár mint mondta, meg kell érteni, hogy sok helyen – és nem csak a földrész keleti felén – a lakosság hangulata miatt nagy gond lenne, ha sok menekültet kellene befogadni. Ugyanakkor azt tapasztalja, hogy ha sikerül bebiztosítani a külső határokat és a migránsok csak áttelepítés révén kerülnek a kontinensre, akkor azt szinte minden tagállam kész elfogadni. Vagyis csupán megfelelő rendszert kell kialakítani. Az osztrák diplomácia vezetője arra is kitért, hogy kizárólag az unió szétverésére alkalmas a javaslat, miszerint vaskos büntetést kellene fizetniük azoknak a kormányoknak, amelyek elutasítják a kvótát.


  Kurz szerint különben az áradatot a legjobban az ausztrál módszerrel lehetne feltartóztatni, vagyis már a Földközi-tengeren fel kellene tartóztatni a csempészhajókat, az utasokat pedig vagy azonnal vissza kellene küldeni, vagy internálni kellene Leszbosz szigetén. Megjegyezte, hogy a Genfi konvenció bizonyos rendelkezései mára elavultak, igazságos és szolidáris szisztémát kell kialakítani."

  Ha az ember figyelmesen olvas akkor megallja amit Kurz nem mond ki:

  Európának az embercsempészek diktálnak.

  Ha az embercsempészek jóvoltátóból a migránsok felbukkannnak Európa területén onnantól kezdve legális jövevényeknek számítanak és megilletik őket mindazok a jogok amelyek eredetileg 1950.környékén a politikai menekültekre lettek szabva.
  Néhány emberre, nem százezrekre, milliókra.
  Nyugaton olyan jelentős szociális ellátásban részesülnek a migránsok amelyről magyar emberek itthon álmodni sem mernek.

  Hát persze, hogy jönnek....

  Az embercsempészhálózatot megbízható források szerint az ISIS üzemelteti amely úgy szabadul meg a legkönnyebben az ellenségeitól, hogy azok önként és dalolva, az embercsempészeknek az anyagi javait átadván elmenekülnek a hazájukból.

  Ezt az embercsempészhálózatot ünnepli a magyar értelmiség lényegileg.....

  Ezen nem csodálkozunk.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...