Program

  • .
  • 2011. február 17.

Könyv

Snoblesse Oblige Extra - a Frankofónia Fesztivál programajánlója a nyomtatott újságban olvasható.
program

március 4.

péntek

14.00 Frankofón dalverseny

Fiatal magyarok hangja rázza a frankofón falakat. Egy új generáció mutatja be a francia nyelv dinamizmusát - dalok formájában.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

március 5.

szombat

14.00 A "Dix mots en toute latitude" verseny díjainak átadása

A Latitudes könyvesbolt és a budapesti Francia Intézet olyan fiataloknak szervezett versenyt, akik 25 év alattiak és Magyarországon tanulnak franciául. Most a díjnyertes fikcióké, továbbá riportoké és képregényeké a terep.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

17.00 Gwena‘lle Aubry - konferencia

Lőrinszky Ildikó műfordító, a Debreceni Egyetem Francia Tanszékének docense beszélget a francia regényíró-filozófusnővel. Aubry egyébként öt regény szerzője, amelyek a szerelemről, a bebörtönzöttségről, a csúnyaságról vagy épp a melankóliáról szólnak. Hazai pályáról Tóth Krisztina költő, novellaíró, fordító is részt vesz a beszélgetésen.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)@hónap:március 6.

vasárnap

18.00 Sörfőzde

Koffi Kwahulé irodalmi szeszgyárában nyelvek, kultúrák és műfajok keverednek. Az elefántcsontparti származású szerző öntörvényű világot festő darabja március 13-án és 27-én is látható a ma kezdődő "Les VIIémes Frankolorés" - a Frankofón Színház Fesztiválja Közép-Európában című rendezvény keretében. A programsorozat március 27-ig tart, részletei magyarul is megtalálhatók a letheatredujour.com honlapon.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

március 7.

hétfő

13.00 Evelyne Trouillot előadása

Trouillot Haitin született, ott is élő francia nyelvű író. Novellásköteteket, gyermekmeséket és verseket ír. Első színdarabja, a Le bleu de l'”le elnyerte a legjobb frankofón szöveg díját az Etc-Cara•be nemzetközi drámaíró versenyén. Most élőben mesél. Másnap a Hunfalvy Gimnáziumban, aztán az ELTE-n, majd március 10-én a Budapesti Francia Gimnáziumban lehet találkozni vele.

(Kölcsey Ferenc Gimnázium, Bp. VI., Munkácsy M. u. 26.)

március 9.

szerda

17.00 frankofón moziest

Tömény francia mozinap. Műsoron Pascal Chaumeil L'Arnacoeur (Szívrablók) című romantikus vígjátéka a profi párelválasztóról; Gustave Kervern és Beno”t Delépine belga filmje, a Louise-Michel (Profi bérgyilkost keresünk - nem nem akadály), egy vállalat főnökének meggyilkoltatásáról; Lionel Baier Un autre homme (Egy másik ember) c. svájci alkotása egy kritikus és egy szélhámos szerelméről; végül Jean-Marc Vallée-tól a C.R.A.Z.Y.: kanadai filmdráma az apaképről. A filmek francia nyelven, magyar felirattal láthatók.

(Millenáris, Bp. II., Fény u. 20-22.)

március 10.

csütörtök

14.00 "Francia nyelv gyerekszájból"

Ismeretterjesztő délután francia nyelvet tanuló nyolc és tizennégy év közti gyermekeknek, sok játékkal.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

18.00 Hangköltészeti est

A futurizmus, a dadaizmus és a lettrizmus örökösei: Anne-James Chaton francia hangköltő, a Sonorités elnevezésű hangköltészeti fesztivál kiötlője és főszervezője, Jean-Michel Espitallier költő, folyóiratszerkesztő, rockzenész, Charles Pennequin költő és képzőművész, Szkárosi Endre intermediális művész, költő, performer és Keresztesi József író, költő, frontember adják elő az aktuális francia-magyar mondanivalót.

(Millenáris, Fogadó, Bp. II., Fény u. 20-22.)

március 11.

péntek

19.00 Des Papous dans la Tte

Írók, festők, filmrendezők, humoristák és énekesek előadása, akikben az a közös, hogy távol tartják magukat a "szellem komolyságától". A gúnyos és könnyed "Fejben táncoló pápuák": Almássy Éva, Patrick Besnier, Patrice Caumon, Patrice Delbourg, Lucas Fournier és Violaine Schwartz.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)@hónap:március 16.

szerda

10.00 Képregénynap

Értelemszerűen főleg frankofón comicsok (bocsánat: bande dessinée-k) kézen-közön.

(Kölcsey Ferenc Gimnázium, Bp. VI., Munkácsy M. u. 26.)

18.30 Francia és magyar slamművészek estje

PoiSon d'Avril nantes-i slamművész kalóztörténeteivel kábít, Nina Kibuanda kinshasai származású lázadó művész földként dübörög, Dj B.Loo , a nantes-i szcéna lemezjátszókirálya (képünkön) szkreccsel, a Süveg Márk és Závada Péter alapította magyar slamduó, az Akkezdet Phiai pedig alternatív rapszövegekkel ébresztget.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

március 17.

csütörtök

18.00 Bernard No‘l és Franck FonTAInefelolvasása

Egy francia költő, esszéíró, művészeti kritikus és regényíró, valamint egy Magyarországon élő író, művész és kurátor, ha összeolvas. Franciául, magyar szinkrontolmácsolással.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

március 18.

péntek

19.00 A frankofón világ felfedezőestje

Mi szem, száj, elme és láb ingere. Gasztronómia, turizmus, irodalom és kézművesség. A végén meg divatbemutató, franciásan.

(Iparművészeti Múzeum, Bp. IX., Üllői út 33.)

21.30 Marcel et Son Orchestre - koncert

Egy francia ska- és ünnepi sanzonegyüttes Boulogne-sur-Merből. Magukat a legjobb "Ska-Punk Moules Frites" zenekarnak vallják, de ami biztos: a punk-rockot harsonával, trombitával, szaxofonnal, továbbá jelmezben és fesztiválosan adják elő. Furcsa dalszövegeik a zenekar észak-franciaországi kiruccanásait dokumentálják.

(Gödör Klub, Bp. V., Erzsébet tér)

március 20.

vasárnap

18.00 Big-Shoot

Újabb előadás Koffi Kwahulétól.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

március 21.

hétfő

16.00 Les deux timides

A Privé de Dessert társulat Labiche darabját vitte színre, mégpedig egy 1970-es évekbeli változatot. Egy betegesen félénk és egy szókimondó férfi közös szerelméről.

(Francia Intézet, Bp. I., Fő u. 17.)

20.00 Diatribes & Jonas Kocher - koncert

A Diatribes egy szabadelvű, heves és ütős experimentális-improvizatív duó egy genfi pincéből. A free jazztől az elektroakusztikus improvizációig mindent játszó, a hangfalaktól a legapróbb akusztikus részletekig mindenre ügyelő D'incise és Cyril Bondi vendége ma Jonas Kocher harmonikás.

(Roham bár, Bp. VIII., Vas u. 16.)

március 26.

szombat

10.00 A frankofón színház 5. tavasza

A Budapesti Francia Gimnázium, a Budapesti Francia Intézet és a Francia Nagykövetség Oktatási és Nyelvi Együttműködési Osztályának rendezvénye, ahol olyan francia nyelvű színházi darabokat lehet megtekinteni, melyek franciául tanuló 7 és 15 év közötti fiataloknak szólnak. Mire véget ér, tán már Budapestre és Párizsba is valóban beszökik a tavasz.

(Budapesti Francia Gimnázium, Bp. II., Máriaremetei út 193-199.)

Figyelmébe ajánljuk