rés a présen

Szaunát nyitna

Keresztury Tibor író

  • rés a présen
  • 2012. december 8.

Könyv

rés a présen: Közel tíz év után a napokban jelent meg új köteted A készlet erejéig címmel. Miért volt e szokatlanul hosszú alkotói szünet?

Keresztury Tibor: Szerintem akkor kell könyvet kiadni, ha annak alapos oka van. Nálam mostanra állt és ért össze egyetlen összefüggő, felfűzhető elbeszéléssé húsz év elszánt bolyongása a tárca, a novella, a rövidtörténet, a kispróza határterületein - ha a közönség is így látja majd, érdemes volt kivárnom, azt hiszem. De amúgy is az van, hogy ráérek, nem sietek sehova.

rap: Régi és új tárca-novellákból áll össze a könyv. Milyen alapon válogattál?

KT: Mindannyian hiú állatok vagyunk - nem volt könnyű önszántamból drasztikusan megrostálni a vonatkozó köteteimet és az elmúlt években született rengeteg írásomat. Csak azok a szövegek maradtak fenn a rostán, melyek alkalmi jellege az önportré, a történet pillanatnyi érvényén túlmutat. A régiek és újak ugyanarról szólnak: erről az elfuserált országról, s zavarodott, talajt vesztett hőseiről - a fókuszban avval az illetővel, akinek az életrajza a szerzőével helyenként kísérteties átfedéseket mutat.

rap: Hol találkozhatnak veled az olvasók a kötet kapcsán?

KT: A könyv bemutató körútja Stuttgartban kezdődik, és Marosvásárhelyen ér majd véget. Az Írók boltjában november 15-én 19 órakor Darvasi László és Megyesi Gusztáv mutatja be Vallai Péter és drMáriás közreműködésével. Másnap Szentendre, Dalmát kávézó, Németh Gáborral, Jánossy Lajossal, ef. Zámbó Istvánnal. 20-án Hajdúszoboszló, 21-én este hétkor Debrecen, ahol a Carpe Diem Fesztivál keretében Angyalosi Gergely, Borbély Szilárd és Térey János prezentálja, s megnyílik Szilágyi Lenke kiállítása is, akinek a könyv csodálatos borítófotója köszönhető. 22-én 17 órakor Miskolc, naná, Jenei Lászlóval.

rap: Visszatérvén a kulturális külszolgálatból, simán író lettél újra?

KT: Simán. Amúgy meg egy bő éven át próbálkoztam lelkesen. Aztán a tizennegyedik álláspályázatnál (egy falusi művház, bálás profillal, remek pályázatot írtam, de végül legyőzött a szemközti kisboltból Marika) beláttam, hogy reménytelen. Hol a népművelés-diploma hiányzott, hol komcsi voltam, hol túlképzett vagy túl öreg. Bővebb válasz a könyv vonatkozó fejezeteiben.

rap: A Litera főszerkesztése mellett mivel foglalkozol?

KT: Megbízási szerződéssel és szabad kézzel a Művészetek Palotája irodalmi szerkesztője vagyok. Remek stábommal folyamatos telt ház mellett az irodalmi est műfajának radikális megújításán munkálkodom. Közben eszembe jut ez-az, például az Írók szanatóriuma sorozat az Írók boltjában, amire kifejezetten büszke vagyok. És régóta készül egy regény.

rap: Ha lehetőséged volna egy nagy változtatásra így az ötvenedik születésnapodon, milyen képességeket kérnél magadnak?

KT: A képesség megvan, érzem: tőkét kérnék, hogy megnyithassam a térség legjobb szauna-komplexumát. Ha ez nem megy, az első szóra átvennék egy erős wellnessrészleggel rendelkező szállodát. Igazán kár, hogy általában kéziratot, ajánlást és pénzt szoktak tőlem kérni.

rap: Mik a terveid a következő évre-évtizedre?

KT: Merész és ambiciózus terv, jól tudom, de megpróbálok fent maradni a felszínen szakmailag, anyagilag és egészségileg - s átmenteni jobb időkre, ami/aki rám bízatott.

Figyelmébe ajánljuk