Könyv

Hogy igaz legyen

Katrine Marçal: Tényleg nincs ingyenebéd?

Kritika

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Igazán szép gesztus a Libritől, hogy „genderellenes” fordulata után mégis lefordíttatta és megjelentette ezt a szellemes feminista művet. Reméljük, a nemek társadalmi helyzete iránt érdeklődők, miután átvergődték magukat a propagandakavalkádon, Marçal könyvét is megtalálják. A Nagy-Britanniában élő svéd gazdasági újságíró és író Svédországban 2012-ben megjelent könyvében bevezeti az olvasót a közgazdaságtanba, csak azért, hogy aztán jól ki is ábrándítsa belőle.

A szöveget keretbe foglalja Margaret Douglas alakja. Adam Smith édesanyja, aki egész életében gondoskodott már felnőtt fiáról, hogy az nyugodtan írhassa nagyszabású és a nőket kifelejtő művét. Marçal fő tézise szerint a közgazdaságtan kiindulópontjává megtett homo economicus nem létezik: mert ugyan a kulturálisan nőiesnek tartott tulajdonságok és szerepek (így maguk a nők) kirekesztésére épül, de maradéktalanul a férfiaknak sem feleltethető meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk