Színház

Végre megálltak

Csiky Gergely: Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony

Kritika

Az 1880-ban bemutatott A proletárok című darabot a kritikusok anno a magyar társadalmi dráma születéseként ünnepelték.

Kicsit nehezen dekódolható, miért választotta Csiky Gergely ezt a címet, hiszen a szereplői lecsúszott úri alakok, az akkori világ jól ismert figurái: élősködők, akiknek kenyere a munkán kívül minden, zsarolnak, csalnak, hazudoznak, hogy pénzhez, megélhetéshez, pozícióhoz jussanak. A szó eredetileg szegény, vagyontalan „gyermekest” jelentett, azaz olyan embert, aki adójával nem, csak gyermekeivel szolgálja az államot.

A mű főszereplője Szederváry Kamilla, egykori markotányosnő, aki az emberek hazafias érzelmeiből igyekszik hasznot húzni. Elhunyt férjére, a „szabadságharc vértanújának” emlékére hivatkozva írja leveleit, s pumpolja áldozatait Mosolygó József zugügyvéd segítségével. Kisstílű szélhámosok, már-már szimpatikusak, akiknek hajlunk megbocsátani piti bűneiket. Mert végül is attól fejnek csak, akiktől lehet, és akkor meg kit is bántanak?

Egészen addig érezhetjük ezt, amíg be nem toppan az egyik áldozatuk, a milliomos birkatenyésztő, Timót Pál, aki a fővárosi előkelőségek életére vágyik, nyomában a nagyvadra hajtó Zátonyi Bence, a lecsúszott dzsentri szélhámos, akinek semmilyen eszköz nem drága azért, hogy pénzhez jusson. Hidegvérrel gázol át lelkeken, életeken és főleg nőkön, akik az ő világképében csupán használati tárgyak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.