Színház

Víziszony

A nép ellensége

Kritika

Antal Bálint, korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum rendező szakos, végzős hallgatója, tavaly az SZFE modellváltásakor történt események hatására cserélte le vizsgadarabját A nép ellenségére, és ősszel maga is aktívan részt vett az egyetemfoglalásban.

A premier (a járvány miatt is) végül idén októberig csúszott, a Freeszfe Egyesület jegyzi a MU Színházban. Az előadás csak finoman aktualizál, mégsem lehet nem melléolvasni az alkotók küzdelmeit a hatalom gépezeteivel. De a darab e nélkül az olvasat nélkül is megállja a helyét.

A nép ellensége Ibsen kevésbé ismert (így kevésbé népszerű) darabja. A kisvárosi orvos, dr. Thomas Stockman rájön, hogy a neki magának is munkát adó fürdő vize fertőző betegséget okoz. Eleinte sokan szeretnék, hogy kiderüljön az igazság, de amikor rájönnek, hogy ennek milyen következményei lennének a meg­élhetésükre nézve, mindenki kihátrál az orvos mögül. Nem is Ibsenről lenne szó, ha a helyzetet – egy tiszta lelkű ember küzd az igazságért és elbukik – nem árnyalná némileg a tény, hogy a városka polgármestere Stockman testvére, Peter, akit kizárólag a gazdasági szempontok érdekelnek. Ráadásul a testvérek között feszül egy régi vita is: kinek mekkora szerepe volt a fürdő létrehozásában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.