Lemez

World music: csupa

szerelem, és akkor visszafogtam magam…

Hamdi Benani – Mehdi Haddab – Speed Caravan: Nuba Nova Régóta nem hallottam ilyen szenzációs arab lemezt, ez most nálam a No. 1, csak az a baj, hogy aztán kiderült, 77 éves énekese, az algériai Hamdi Benani nem érhette meg a kiadását, szeptemberben a koronavírus áldozata lett.

Mifelénk kevésbé volt ismert, mint Algériában, ahol fehér öltönyére és fehér hegedűjére tekintettel „a malúf fehér angyalaként” istenítették. Malúfnak az andalúziai gyökerű arab stílust nevezik, amely ma a klasszikus arab dalok és modernizált változataik felől egy­aránt megközelíthető. Ebben szárnyalt Benani, ami­óta csak bemutatkozott 1963-ban, és most végül még rátett egy lapáttal.

Ehhez persze olyan kaliberű kollaborátor kellett, mint Mehdi Haddabi. Őt jobban ismerhetjük, az Ekova és a Speed Caravan nevű zenekarával is koncertezett hazánkban. Rá „az elektromos lant Jimi Hendrixe” címke tapadt, ami kissé közhelyes, de nem igaztalan. Mielőtt Párizsba költözött, Haddabi egy punkegyüttesben gitározott, de Franciaországban újra kellett gondolnia az arab kultúrához való viszonyát. Hogy lantra váltott, az a legkevesebb: egyszersmind kifejlesztette annak az elektromos változatát. A legemlékezetesebb dobása a Speed Caravannel készített Kalashnik Love volt – különös tekintettel a Killing an Arab című Cure-feldolgozásra –, de abból a zenekarból azért nagyon hiányzott egy átütő énekes…

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk