A belgák politikai menedékjogot adnának a volt katalán elnöknek

  • narancs.hu
  • 2017. október 29.

Külpol

Ha igényt tartana rá.

Felgyorsultak Katalóniában az események, miután pénteken kinyilvánították annak függetlenségét, erre válaszul a spanyol kormány felfüggesztette a katalán tartomány autonómiáját, és leváltotta a teljes katalán vezetést is.

„A helyzetet, Madrid intézkedéseit látva, illetve azt, hogy börtönbüntetésekről beszélnek, kérdéses, hogy (Puigdemont) tisztességes tárgyalást kapna-e” – mondta ezt már Theo Francken, Belgium menekültügyi és migrációs államtitkára vasárnap a VTM flamand közszolgálati csatornának. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy abban az esetben, ha a volt katalán elnök menedékjogot kérne Belgiumtól, akkor azt megkapná. Egyelőre erről nincs szó, ugyanakkor sajtóhírek szerint Carles Puigdemont pár nappal ezelőtt elképzelhetőnek nevezte azt a forgatókönyvet, hogy végül tényleg menedékkérelmet fog benyújtani valamelyik európai ország nagykövetségén.

A La Libre Belgique című belga újság szerint a flamand politikus álláspontja nem egyezik Charles Michel belga kormányfő véleményével, aki szerint a helyzetet nyugodt párbeszéd útján kell megoldani.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk