A fél világ kiakadt Donald Trump „kereskedelmi háborúján”

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. március 2.

Külpol

Pedig szerinte ez jó dolog, és könnyű megnyerni.

Az amerikai elnök csütörtöki bejelentése az acélra és az alumíniumra jövő héttől érvényes  importvámokról komoly tiltakozást váltott ki világszerte, különösen az érintett országok részéről. Egyes elemzők szerint az intézkedés munkahelyeket szüntethet meg az Egyesült Államokban.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél és 10 százalékot az alumínium bevitelére.

Trump szerint az elmúlt évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a termékekkel, ezért meg kell védeni az amerikai termelést az olcsó külföldi konkurenciától. Az amerikai elnök pénteki Twitter-üzenetében a tervezett intézkedés kapcsán megjegyezte, hogy „amikor az Egyesült Államok a külkereskedelemben gyakorlatilag minden országgal szemben több milliárd dollárt veszít, a kereskedelmi háború jó dolog és könnyű megnyerni”.

Acélipari munkások Németországban

Acélipari munkások Németországban

Fotó: Julian Stratenschulte/MTI/EPA

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 35,6 millió tonnát hozott be külföldről.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke válaszul bejelentette, hogy az Európai Unió napokon belül „határozott és arányos” választ ad.

Ann Linde, a svéd kereskedelmi és európai uniós ügyek minisztere azt mondta, hogy az amerikai terv szembemegy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) céljaival, és akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet. A svéd miniszter nem tartotta kizártnak, hogy az EU ellenlépésként vámokat vet ki több amerikai termékre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem szabad bezárni minden ajtót, tárgyalásokkal kell rendezni a vitát. Svédország mintegy 500 millió dollár értékben exportál acélt az Egyesült Államokba, és a tervezett intézkedés mintegy 45 ezer munkahelyet érinthet a királyságban.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter „elfogadhatatlannak” nevezte az amerikai intézkedést, aminek „komoly hatása” lesz az európai gazdaságra és a francia cégekre. A miniszter szerint az EU-nak „erős, koordinált és egységes választ kell adnia Washingtonnak”. Szerinte egy kereskedelmi háborúnak csak vesztesei lehetnek.

Francois-Philippe Champagne kanadai kereskedelmi miniszter szintén elfogadhatatlannak nevezte a kereskedelmi korlátozást. Azt mondta: a kanadaiak biztosak lehetnek abban, hogy mindig meg fogjuk védeni munkásainkat, acél- és alumíniumiparunkat, és határozottan kiállunk a kanadai dolgozókért.

A dél-koreai kormány pénteken azt közölte, hogy mivel az amerikai elnök „csak belengette" az acél- és az alumíniumimportra vonatkozó vám kivetését, egyelőre csak annyit tehet, hogy szorosan figyelemmel követi a tengerentúli eseményeket, ugyanakkor megkezdte azoknak az intézkedéseknek a kidolgozását, amelyekkel csökkenthetőek a veszteségek azoknál a cégeknél, amelyek jelentősen függnek az amerikai piactól.

Donald Trump szerint a tervezett lépéssel amerikai állásokat menthet meg. Több amerikai elemző ugyanakkor rámutatott arra, hogy az acél- és alumíniumimporttól jelentősen függő ágazatokban, mint például az autó- és az olajiparban a dráguló fémimport elbocsátásokhoz vezethet.

Az amerikai elnök csütörtöki bejelentésének első vesztese épp az Egyesült Államok. A svéd Electrolux, a legnagyobb európai háztartási berendezéseket gyártó ugyanis bejelentette, hogy „jegeli” 250 millió dolláros egyesült államokbeli beruházási tervét, mert „a tervezett vám túlságosan megemelné a termeléshez szükséges importacél árát”.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.