A jobboldal és a populista párt is a balközéppel alakítana kormányt Olaszországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. március 7.

Külpol

Nem lesz egyszerű menet.

Szövetségeseket keres a kormányzáshoz az olasz parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció és az első pártként végzett Öt Csillag Mozgalom (M5S), és mindkettő a balközéptől vár segítséget – összegezte a választások utáni helyzetet az olasz sajtó szerdán.

Luigi Di Maio, az M5S miniszterelnök-jelöltje a La Repubblica napilapban írt nyílt levéllel fordult a Demokrata Párthoz (PD), hangsúlyozva, hogy a két erő „együtt változtathatja meg Olaszországot”.

Az M5S lett a vasárnapi parlamenti választások legerősebb pártja több mint 32 százalékkal, ami azonban szövetségesek nélkül kevés a kormányalakításhoz. A PD természetes koalíciós partner lehet, mivel az M5S a balközéptől hódította el a szavazókat. Luigi Di Maio egy 10 pontos kormányprogramot is vázolt, amelyet reményei szerint a balközép támogathatna.

Luigi Di Maio ünnepel

Luigi Di Maio ünnepel

Fotó: Cesare Abbate/MTI/EPA

Hasonlóképpen a legtöbb szavazatot (összesen több mint 37 százalékot) szerzett, némi eufemizmussal jobbközépnek nevezett koalíció vezetője, Matteo Salvini is kijelentette, hogy kaput nyitnak a programjukat támogató balközép képviselők és szenátorok előtt. Nem baloldalról és jobboldalról kell beszélni, hanem programpontok elfogadásáról – fogalmazott Matteo Salvini a 17 százalék felett teljesített szélsőjobboldali Liga elnöke. A koalíció második pártjaként, valamivel több mint 14 százalékkal befutott Hajrá Olaszország (FI) elnöke, Silvio Berlusconi a Corriere della Serában hangsúlyozta, hogy a jobbközép a kormányalakítás várományosa. Hozzátette, az olasz államfőtől gyors és nem „szedett-vedett” kormányalakítási folyamatot vagy stagnálást várnak. Giorgia Meloni, a koalícióhoz tartozó, szintén radikáljobbos Olasz Testvérek (FdI) vezetője elmondta, hogy az új római parlament tagjait, ha kell, egyenként győzik meg a kormány támogatására.

A mérleg nyelvét képviselő PD lemondott, de a kormányalakításig helyén maradó főtitkára, Matteo Renzi határozott nemet mondott az M5S-szel való koalícióra. A párt vezetősége hétfőn ül össze. A főtitkári posztra Carlo Calenda volt gazdasági fejlesztési miniszter pályázik, aki már szintén kizárta az M5S–PD-szövetséget.

(A címlapképen Matteo Salvini látható, amint leadja a szavazatát. Fotó: MTI/EPA – Antonio Calanni)


Figyelmébe ajánljuk