Azonnali és feltétel nélküli kivonulásra szólította fel Oroszországot az ENSZ

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 24.

Külpol

A csütörtökön elfogadott határozat megerősíti az elkötelezettséget Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi integritása mellett.

Az ENSZ Közgyűlése kétnapos vita után a tagállamok háromnegyedének támogatásával csütörtökön elfogadta az ukrajnai békét sürgető határozatot.

A határozatot 141 ország képviselője szavazta meg az ENSZ Közgyűlésének rendkívüli ülésének zárásaként. A szavazáson 32 állam tartózkodott, Kína és India mellett többi között Dél-Afrika, Pakisztán, Afrika és Közép Ázsia országainak túlnyomó része, 7 ország pedig elutasította azt: Oroszország mellett Fehéroroszország, Észak-Korea, Szíria, Mali, Eritrea és Nicaragua.

A dokumentum felszólítja a konfliktusban érintetteket és nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére, emellett megerősíti az elkötelezettséget Ukrajna szuverenitása, függetlensége, valamint területe épsége iránt, nemzetközileg elismert határai alapján.

A határozat egyben felszólítja Oroszországot, hogy azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki katonai erőit Ukrajna nemzetközileg elismert területéről.

A rendkívüli ülés szerdai megnyitásakor Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára úgy fogalmazott: „ez az invázió egy támadás a közös lelkiismeret ellen is”, a háború kitörésének évfordulót pedig gyászos mérföldkőnek nevezte Ukrajna és a nemzetközi közösség számára.

A vita egyik hozzászólójaként a német külügyminiszter kijelentette, hogy létezik egy béketerv, amely az ENSZ alapokmánya. Annalena Baerbock úgy fogalmazott, hogy az ENSZ alapokmánya minden államra egyaránt érvényes, ezért a békéhez vezető út is világos: „Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait Ukrajnából, le kell állítania a bombázásokat és vissza kell térnie az ENSZ alapdokumentumához”.

A határozat jogilag nem kötelező erejű. Az ENSZ Közgyűlése tavaly két hasonló dokumentumot fogadott el hasonló támogatás mellett. A nemmel szavazó tagállamok száma ezúttal kettővel növekedett, miután Mali és Eritrea korábbi tartózkodását feladva elutasította a javaslatot. A határozati javaslatot Ukrajna fogalmazta meg, az előterjesztők közlése szerint szövetségeseivel szorosan együttműködve.

(Címlapképünkön: Orosz katonák a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.