Bloomberg: újabb feltételeket szabhat az EU Magyarországnak

  • narancs.hu
  • 2022. november 7.

Külpol

Vajon hogyan reagálna Orbán Viktor, ha nem sikerülne megszereznie a pénzt – találgatják, milyen döntéseket vétózhat meg a magyar kormány.

Bloomberg Magyarországról szóló cikkében arra emlékeztet, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd eurós forrás befagyasztását javasolja a tagállamoknak arra az esetre, ha a magyar lépések az uniós források átlátható felhasználása és a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében nem lennének kielégítőek. A jogállamisági eljárás – büntetés nélküli – lezárása nyitná meg az utat az uniós források, vagyis a 7 éves költségvetés és a helyreállítási alapok megnyitása felé. A lap megjegyzi, mindez létfontosságú a magyar gazdaság számára, miután az irányadó kamatot már 18 százalékra emelte a jegybank a forint stabilizálása érdekében.

Veerle Nuyts, a Bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel és Budapest "az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el" a helyreállítási terv véglegesítése kapcsán. "Azon dolgozunk, hogy az értékelésünket a lehető leggyorsabban befejezzük" – tette hozzá. Az idő azonban sürgető, ha ugyanis a bizottsági ajánlás alapján a tagállamok ebben az évben nem fogadják el a magyar tervet, akkor az ország az 5,8 milliárd eurós helyreállítási keret 70 százalékától elesik. A jogállamisági eljárás lezárásának végső határideje december 19., várhatóan a tagállamok ezt megelőzően egy-két héttel tűzik a témát napirendre, vagyis a helyreállítási források ügyében szintén csak pár hét van arra, hogy minden a helyére kerüljön.

A Bloomberg azt is felveti, vajon hogyan reagálna Orbán Viktor, ha nem sikerülne megszereznie a pénzt, ugyanis napvilágot láttak már találgatások arra vonatkozóan, milyen döntéseket vétózhat meg a magyar kormány a soron következő kulcsfontosságú döntések közül.

A cikk forrásai szerint "a kötelezettségvállalások végrehajtását biztosító további intézkedések és az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó új javaslatok várhatóan mérföldkövei lesznek a magyar gazdaságélénkítési tervnek". Vagyis további feltételekre számíthat a magyar kormány ahhoz, hogy a konkrét folyósítás megtörténjen.

Hasonló forgatókönyv érvényesül Lengyelországgal szemben is: a lengyeleknek ugyan van elfogadott helyreállítási tervük, de még egyetlen euróhez sem jutottak hozzá, az igazságügyi rendszerük uniós joggal ellentétes átalakítása miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk