Cyber hírek

  • 2005. január 27.

Külpol

Fekete eső Az ESA űrkutatói újabb részleteket hoztak nyilvánosságra a Szaturnusz holdján, a Titánon landolt Huygens űrszonda (www.esa.int/SPECIALS/Cassini-Huygens/) tevékenységéről. A szonda január 14-én hatolt át a hold nem átlátszó légkörén, és azonnal megkezdte az adatok és képek továbbítását.
"Bizonyítékaink vannak arra, hogy a Titánon a földi folyamatokhoz hasonló tényezők léteznek, van például eső, erózió és különféle egzotikus anyagok lemorzsolódása is" - fogalmazott Marty Tomasko, a kutatócsoport egyik tagja. A misszió tudósai szerint ezek a folyamatok jelenleg is zajlanak. A szonda képein a Titán felszínén folyómederszerű vágatok láthatók, amelyeket az elemzés szerint bizonyíthatóan a folyékony metán vájt ki. "Néhány centiméternyi folyadékot találtunk a felszínen. Ebből arra következtettünk, hogy a leszállás helyszínén nem sokkal a landolás előtt esett" - mondta Tomasko. Az elemzés során az is kiderült, hogy a képeken látható sötét területek a Titán felszínén található szmogrészecskékből álló ködöt mutatják, illetve az is, hogy az esőzések valószínűleg szezonális jellegűek.

Csődben a Media Lab Europe Csődöt jelentett a Media Lab Europe (www.medialabeurope. org), a kontinens egyik legjelentősebb informatikai kutatóintézete, és ezzel megkérdőjeleződött a tavaly nyáron nagy csinnadrattával beharangozott leányintézmény, az IHM által tervezett Media Lab Budapest sorsa is - adta hírül az Index. A dublini székhelyű intézet az információtechnológia fellegvárában, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) működő médialabor előretolt bástyájaként működött az ír fővárosban 2000 óta. A labor az elmúlt években közel száz munkatársával olyan meghatározó projekteken dolgozott, mint a technika által közvetített emberi kapcsolatok jövője, a virtuális és a fizikai valóság összeolvadása, vagy a számítástechnikai eszközök és az ember kapcsolata. A médialabort négyéves története során olyan cégek támogatták, mint az AOL, az Ericsson, az Intel és az Orange. Bár indulásakor az MLE 35 millió eurós összeget kapott az ír kormánytól a működési költségekre, és több mint húszmillióért talált otthonra egy renovált Guinness-raktárban, a pénz összességében kevésnek bizonyult - egyes vélemények szerint azért, mert az intézetben folyó projektek elméleti jellegük miatt nem kecsegtettek azonnali üzleti haszonnal, ami elbátortalanította a szponzorokat. Azt viszont egyelőre nem tudni, mi lesz a Magyarországra tervezett helyőrséggel: nálunk hivatalosan tavaly júniusban tette tiszteletét az MIT médialaborjának elnöke, az internet egyik megaguruja, a Wired magazin alapítója, Nicholas Negroponte, aki stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar informatikai tárca politikai államtitkárával, Csepeli Györggyel. A magyar médialabort a Jövő Házának is helyet adó Millenáris Parkba akarta telepíteni a minisztérium, amely a továbbiakban közvetlenül az anyacéggel folytatja majd a tárgyalásokat.

Cybernyelvészet A digitális adathalászat, a "phish" volt 2004 leghasznosabb szava az Amerikai Dialektus Társaság (www.americandialect.org) szerint - adta hírül az Index. A nyelvészekből álló patinás társaság 1889 óta foglalkozik az angol nyelv tanulmányozásával, és 1990 óta minden januárban megválasztja az év leghasznosabb, legkreatívabb, legfölöslegesebb, legfelháborítóbb, legeufemisztikusabb, legígéretesebb és legkudarcízűbb szavát. 2004-ben az abszolút győztes a "red state, blue state, purple state" (vörös állam, kék állam, lila állam) kifejezésegyüttes volt, ami az Egyesült Államok politikai térképére vonatkozik, és a demokrata, republikánus, illetve vegyes szavazótáborral rendelkező államokat jelöli. A leghasznosabb szavak között a győztes "phish" mellett jelölték a "blogot" is, ami tavaly az online szótárazók kedvencének bizonyult. A tavalyi év legötletesebb szava, a "pyjamahadeen" is a blogolással, az online naplóírással kapcsolatos: a "pizsamából" és a "mudzsahedinből" származtatható szó olyan bloggert jelent, aki a tradicionális médiában elhangzó állításokat a számítógép előtt ülve - gyakran pizsamában - ellenőrzi, majd a cáfolatot a blogszájtján közzéteszi. A nyelvészek szerint 2004 legfelháborítóbb szava a "santorum". A szó Rick Santorum republikánus szenátor nevéből származik, aki homoszexualitás-ellenes nyilatkozataival addig borzolta a kedélyeket, míg a New York-i Village Voice hetilap szexkolumnistája versenyt hirdetett: ki talál undorítóbb jelentést a "santorum" szónak. A nyertes definíció: "a síkosító és az ürülék habos keveréke, ami az anális szex során keletkezik".

Ibogain Klinikai kísérletek során sikeresen kezelték rágcsálók alkoholfüggőségét ibogainnal. A hallucinogén szert először vetették alá tudományos igényű vizsgálatnak.

Kódtörés Titkosírás-fejtő versenyt rendezett a neten (www.mystery-twister.com) egy német egyetem kriptológiai kara. Nyerni nem lehet semmit - a szervezők célja, hogy demisztifikálják a titkosírás tudományát.

Meteorit Meteoritra bukkant az Opportunity a Marson: a Mars-kutató robot saját leszállóegységének levált hőpajzsát vizsgálva fedezte fel a meteoritot, mely az első, amit egy másik bolygón találtak. A NASA szerint a meteorit lehet akár egy megsemmisült bolygó maradványa is.

Nyelvérzék Spanyol kutatók szerint a patkányok képesek megkülönböztetni egymástól az emberi nyelveket. Ezt a képességet eddig az állatok közül csak a majmoknál figyelték meg. Azonban az intonáció és a ritmus alapján a rágcsálók is tudják, ki beszél hozzájuk.

Beszélő Beszédszintetizátort is integrált egy amerikai cég, a LeapFrog új fejlesztésű tollába: a speciális íróeszköz képes lefordítani a vele leírt szavakat, de használója akár zongorázhat is vele, ha jegyzettömbjébe billentyűket rajzol.

Cunami A neten olyan féregvírus terjed, amely az Indiai-óceán térségében pusztító szökőár áldozatainak megsegítésére szólító e-mailben érkezik. A "Tsunami Donation! Please help!" tárgyú levél túlterheléses támadást indít egy német hackeroldal, a www.hacksector.de ellen.

Nanorobot Amerikai kutatóknak olyan "szerkezetet" sikerült előállítaniuk, ami félig élőlény, félig gép, mozog, és még az izmait is növeszteni tudja. A Kaliforniai Egyetem tudósai egy patkány szívének sejtjeit növesztették rá egy természetes életkörülményeket szimuláló szilíciumkeretre.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.