Cyber hírek

  • 2004. augusztus 26.

Külpol

Gyilkos hõhullámok Az amerikai Nemzeti Atmoszférakutató Intézet elemzõi szerint a 21. század második felében érkezõ hõhullámok Európa és Észak-Amerika bizonyos területein minden eddiginél pusztítóbbak lesznek.
A kutatás a klímamodellek adatai alapján kimutatta, hogy az üvegházhatást okozó gázok súlyosbítják a problémát, írta az Index a BBC nyomán. A hõhullámok keletkezése egybeesik egy légköri keringési mintával, amit az üvegházgázok gyarapodása okoz. A változás elsõsorban a mediterrán területeket, az Egyesült Államok déli és nyugati területeit, Európában Franciaországot és Németországot, illetve a balkáni térséget sújtja majd. "Extrém idõjárásra kell számítanunk, az embereknek fel kell készülniük a terhelõ hatásokra" - nyilatkozott a kutatás egyik vezetõje. Jerry Meehl és kutatótársa, Claudia Tebaldi azért döntöttek az európai és észak-amerikai térség klímamodellezése mellett, mert a tavalyi párizsi és az 1995-ös chicagói hõhullámok okozták az eddigi legnagyobb tragédiát. Tavaly augusztusban tizenötezer ember halt meg Franciaországban a meleg miatt, a kilenc évvel ezelõtti chicagói eset pedig 739 emberéletet követelt.

Mobilmüezzin A hithû muzulmánok számára újabb fontos szolgáltatás jelent meg a piacon: aki a mecsetektõl távol van, ezentúl mobiltelefonján is hallhatja napjában ötször a müezzin imádkozásra hívó szavát. A Milliyet címû török lap beszámolója szerint kívánságára akár a kikapcsolt mobiltelefonon is megszólal a müezzin. Mivel azonban nagyobb távolságok esetében idõeltolódás áll fenn, ezért a mobiltelefon használója megadni tartozik mindenkori tartózkodási helyét. Az imádkozásra hívó müezzin hangja ugyanis nemcsak Törökországban, hanem egész Európában, a Közel-Keleten és a közép-ázsiai köztársaságokban is fogható. A meghatározott telefonokra kidolgozott programot a kaliforniai MobiNex cég fejlesztette ki, és ellenszolgáltatás fejében az interneten kínálja.

Piacosított macskaklónozás A Genetic Savings & Clone (www.savingsandclone.com) kaliforniai cég tavasszal új szolgáltatást indított: ötvenezer dollárért házi kedvencek, macskák és kutyák klónozását vállalja. Májusig öt kisállat-tulajdonos fizette be az ötvenezer dollárt, hogy a cég másolatot készítsen kedvencérõl. Nyolc héttel ezelõtt egy bengáli anyamacskától megszületett a Tabouli és Baba Ganoush névre keresztelt kiscicapár, melyek Lou Hawthorne, a cég igazgatója macskájának klónjai. Ez a vállalat hozta létre a világ elsõ - CC (Carbon Copy vagy copycat) nevû - klónozott macskáját három évvel ezelõtt, amelynek bundája és természete is különbözött genetikai anyjáétól. Azóta a Genetic Savings & Clone kifejlesztett egy új eljárást, amelynek segítségével Tabouli és Baba megszólalásig hasonlít Tahinira, a donorra. A szolgáltatás kritikusai szerint annak ellenére, hogy a kiscicák külsõre normálisnak látszanak, rejtett hiányosságaik lehetnek, amelyek esetleg az öregedés során, hónapokkal vagy évekkel késõbb jelennek meg. A vállalat azonban garanciát vállal a másolt állatokra, visszafizeti klienseinek a pénzt, és ad nekik egy újabb klónt, amennyiben valamilyen genetikai hibát találnak másolt kedvencükben.

Szoftverszabadalom az EU-ban A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME, www.lme.hu) szerint a szoftverötletek szabadalmaztathatóságának tervezett európai bevezetése súlyos következményekkel járna az informatikára, valamint ezen keresztül az egész magyar gazdaságra. Nyilatkozatában az LME emlékeztet arra, hogy számos olyan szabadalmat jegyeztek be, melyek tartalma minden szakavatott számára triviális és a gyakorlatban évek óta alkalmazott. A szabadalom tulajdonosa saját belátása szerinti feltételekkel adhat felhasználói jogot a szabadalom hatókörében lévõ ötletekre, algoritmusokra. Ez nem csupán jogdíj követelését, hanem akár egy esetleg triviális megoldás alkalmazásának teljes tiltását is jelentheti, emlékeztet az érdekvédelmi szervezet. Az LME szerint ebbõl a szabadalmi rendszerbõl egyedül azok a multinacionális nagyvállalatok profitálnak, melyek nagyméretû szabadalomportfólióval rendelkeznek, és ezen keresztül kényszerítik együttmûködésre a kisebb fejlesztõ cégeket. A direktívának az Európai Parlament által 2003 szeptemberben elfogadott változata minden fontos korlátot tartalmazott, melyeket sajnálatos módon az EU Versenyképességi Tanácsa 2004. május 18-i döntésében figyelmen kívül hagyott.

MORZE

Információszabadság Törvénytervezetet készített az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az elektronikus információszabadságról. A közérdekû adatok fogalmát és nyilvánosságra hozásuk rendjét szabályozó tervezet, valamint az adatvédelmi törvény hozzá kapcsolódó módosítása õsszel kerül az Országgyûlés elé, az IHM a www.informacioszabadsag.hu portálon vitára bocsátotta a jogszabályokhoz kapcsolódó téziseit.

Tõzsdén a Google Az online keresõt mûködtetõ Google részvénykibocsátása a vártnál kisebb sikerrel zárult, a befektetõk a kínálati ársáv alján, 85 dolláron jegyezték a részvényeket. A részvénykibocsátás értéke csak 1,67 milliárd dollár lett, pedig eredetileg 3,5 milliárd dollárosra tervezték. A kibocsátás a cég részvényeinek 7,2 százalékát képviseli, 23,1 milliárdra értékelve a Google-t. A rivális Yahoo piaci tõkeértéke 38,7 milliárd dollár.

Ablakklíma Brit kutatóknak olyan ablaküveget sikerült kifejleszteniük, amely aktívan kizárja a hõt. Az elõre meghatározott 29 Celsius-fokos hõmérséklet felett átalakul az üvegre vitt réteg kémiai struktúrája. Ez megakadályozza az infravörös hullámhosszú fény további bejutását, a szoba így nem melegszik tovább.

Szuperkávé Brazil kutatók megfejtették a kávé génsorrendjét, és máris arra készülnek, hogy létrehozzák a világ legjobb kávéját, amely aromásabb és ellenállóbb a többinél. Brazíliában állítják elõ a világ kávékészletének az egyharmadát, és a kutatók két évvel ezelõtt kezdték tanulmányozni a kávébab genetikai állományát.

Szimulánsok Orosz tudósok egy olyan készüléket fejlesztenek ki, amellyel pontosan felmérhetõ a különbözõ izmok, izomcsoportok állapota. A készüléket elsõsorban sorozásnál, valamint a betegek rokkanttá nyilvánításánál alkalmazhatják nagy haszonnal, mivel segítségével biztosan kiszûrhetõk a szimulánsok - állítják az orosz kutatók.

Minihelikopter Kukkolók és kémek kedvenc játékszere lehet a Seiko Epson legújabb robothelikoptere, amely csupán tizenkét grammos, viszont beépített kamerájával nehezen megközelíthetõ helyeken is fényképezhet. A gyártó szerint ez a legkisebb ilyen repülõ szerkezet.

Figyelmébe ajánljuk